Bullying-ul in scoli si pe internet, un fenomen nociv care a scapat de sub control

De Gavrila Cristina
la 17 Feb. 2016
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bullying-ul in scoli si pe internet, un fenomen nociv care a scapat de sub control17Feb.2016

Bullying-ul este un fenomen cunoscut de decenii intregi, care reprezinta o forma de abuz emotional si fizic asupra copiilor de catre alti copii si se manifesta foarte des in mediul scolar. De cativa ani, expansiunea fara precedent a retelelor sociale online a mutat acest fenomen traumatizant pentru copii si adolescenti in mediul virtual, acesta fiind numit de specialisti drept cyberbullying.

Efectele bullying-ului asupra sanatatii psihice a copiilor pot varia de la forme mai putin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: crize de identitate, anxietate, depresie, tulburari de comportament, sau ganduri suicidale.

"Unii copii mai puternici se folosesc de forta pentru a exercita superioritatea fata de cei mai slabi decat ei. Bullying-ul se manifesta printr-un comportament de hartuire si intimidare de durata, prin folosirea etichetelor, amenintarilor, umilirii, jignirilor, raspandirii de zvonuri false si, desigur, prin agresivitate fizica. Motivele pentru care elevii hartuiesc si agreseaza altii elevi sunt: dorinta de a-i domina pe ceilalti, de a fi populari, de a avea putere si de a fi respectati de restul grupului. Intotdeauna este atacat punctul slab al victimei, iar daca acesta este afectat, hartuitorii isi vor continua actiunile de umilire si mai mult", explica psihologul Iuliana Fulas.

In spatele acestui comportament de tip bullying exista o stima de sine scazuta a hartuitorului, compensata prin agresivitate, prin dorinta de a atrage atentia, chiar daca intr-un mod negativ. De regula, parintii acestor copii sunt autoritari sau agresivi, iar ei adopta comportamentul invatat acasa, atrage atentia specialistul.

Psihologul Iuliana Fulas a conturat si un profil al victimelor fenomenului de bullying, iar acestia sunt, de cele mai multe ori, elevi supraponderali sau subponderali, elevi care poarta ochelari, cei care au o stima de sine scazuta, cei care sunt vulnerabili si nu se pot apara singuri sau cei care fac parte din familii cu situatii financiare precare. De cealalta parte, hartuitorii sunt cei care doresc sa devina populari cu orice pret, au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucura cand fac rau celorlalti, acestia nu au o relatie buna cu parintii, si de regula sunt cei care au parinti cu un statut social superior.
    
Hartuitorii din scoli se muta si pe Internet

Cyberbullying-ul se refera la hartuirea prin telefon, prin email, sau in retelele de socializare online, prin raspandirea de materiale compromitatoare, cum ar fi: fotografii reale sau trucate, filmuletele denigratoare realizate in scoala sau in afara ei (mai ales cele de natura sexuala) sau crearea de conturi false care au ca scop umilirea copiilor care devin victime. “Este important ca profesorii sa inteleaga acest tip de comportament, sa nu-l confunde cu un conflict banal intre elevi si sa nu-l ignore. Ei trebuie sa inteleaga ca acesti copii doresc atentie si putere si trebuie sa-i indrume catre un psiholog. Copiii trebuie sa invete, in scoli, cum sa faca fata situatiilor dificile, trebuie sa invete sa-si transforme agresorii in prieteni, de exemplu sa-i trateze cum isi doresc ei sa fie tratati. Daca le raspund cu furie se transforma in victime. Daca sunt invatati sa nu reactioneze cu furie, vor castiga “jocul puterii”, aratandu-le respect agresorilor, iar acestia vor raspunde in acelasi mod. Oamenii se poarta dupa principiul oglinzii, daca se poarta frumos, comportamentul frumos va fi oglindit si vor raspunde in acelasi mod”, declara psihologul Iuliana F?las.

Autoritatile din Romania ar trebui sa ia in serios acest fenomen

Psihologul Iuliana Fulas afirma ca acest fenomen trebuie luat in serios, iar autoritatile romane ar trebui sa acorde o mai mare importanta atat bullying-ului din scoli, cat si bullying-ului de pe Internet, pentru protectia drepturilor copilului.

"In scoli trebuie sa existe educatia psihologica, prin educarea si dezvoltarea inteligentei emotionale. Mai mult, aceasta dezvoltare a inteligentei emotionale este bine sa inceapa de la gradinita, iar copiii sa fie invatati cum sa-si gestioneze mai bine emotiile si sentimentele si cum sa-si canalizeze furia si frustrarea in scopuri constructive, si nu distructive. Bullying-ul si Cyberbullying-ul sunt comportamente invatate, care pot fi prevenite si stopate, printr-o mai inchegata relatie scoala-parinti-autoritati", explica psihologul Iuliana Fulas.

Specialistul mai spune ca adolescenta este un moment critic pentru dezvoltarea personalitatii antisociale, iar elevii cu comportament de tip bullying si cyberbullying de astazi sunt viitorii tineri cu comportamente antisociale, consumatori de droguri, alcool etc.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

elevi abuz emotional scoala bullying


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
19Feb.2016

Bilc Dorina 19 Feb. 2016 15:32:18

Problema aceasta este in toate scolile de multà vreme dar nu e luata in seama de nimeni.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//