In fiecare an, parintii trebuie sa adauge la dosarul de inscriere/reinscriere la gradinita sau scoala, pe langa avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, rezultatele a trei analize: exsudatul nazal, exsudatul faringian si coprocultura, pentru fiecare dintre ele parintii fiind obligati sa scoata bani din propriul buzunar:
- Examen coproparazitologic microscopic - pentru identificarea parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia) -
12 lei
- Exudat faringian si nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc. Daca este cazul se impune antibiograma pentru culturi pozitive -
25 lei
- Coprocultura (inclusiv antibiograma) - pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale -
25 lei
Asa cum spuneam la inceputul acestui material, Ministerul Sanatatii informeaza ca cele trei analize NU sunt obligatorii, insa mai multe Directii de Sanatate Publica sustin contrariul, iar directorii de gradinite nu permit inscrierea in invatamantul prescolar fara efectuarea lor.
Mai ingrijorator este insa faptul ca micutii ar putea avea de suferit dupa efectuarea analizelor, deoarece acestea favorizeaza abuzul de antibiotice, tara noastra fiind pe locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice.
Cine are de castigat din aceasta afacere? Probabil lanturile de laboratoare de analize medicale, tinand cont ca in fiecare an, peste 500.000 de parinti efectueaza aceste analize pentru copiii lor.
Intrebati de ce solicita rezultatele acestor analize la inscrierea copiilor in invatamantul prescolar, tinand cont ca Ministerul Sanatatii subliniaza ca NU sunt obligatorii, cei mai multi directori de gradinita spun ca "pentru ca asa cer toate celelalte gradinite".
Sumele nu sunt exagerate, tinand cont ca nu depasesc cu mult suma 60 de lei, insa nu toti parintii isi permit aceste cheltuieli suplimentare, la inceperea fiecarui an scolar. In plus, daca ar fi obligatorii pentru inscrierea in invatamantul prescolar, apreciem ca aceste teste ar fi trebuit sa fie gratuite.
Pot totusi sa beneficieze de aceste analize in mod gratuit copiii care au bilet de trimitere de la medicul de familie, insa acesta il poate elibera doar daca suspecteaza ca pacientul ar avea vreo problema de sanatate. In cazul in care medicii nu au nicio suspiciune cu privire la problemele de sanatate ale micutilor si nu vor elibera bilet de trimitere, parintii care isi duc copiii la analize la cerere vor plati contravaloarea acestora.
Medicii de familie sustin ca sunt parinti care, trimisi de unele gradinite sau scoli, cer anumite analize medicale, iar orice serviciu medical la cerere se plateste.
"As vrea sa fac din nou precizarea: noi stim istroicul medical al copilului pe care il avem pe lista, nu gradinita sau scoala trebuie sa impuna analize, ci medicul de familie. Cu certitudine, orice suspiciune de boala sesizata de medic poate conduce la solicitarea unor analize medicale suplimentare", explica unul dintre medici.
"Gradinitele si scolile nu trebuie sa faca exces de zel si sa solicite alte documente medicale, pentru care parintii sa fie obligati sa plateasca. De aceea cerem parintilor sa sesizeze inspectoratul scolar al Capitalei pentru orice situatie abuziva", a explicat Marian Banu, purtatorul de cuvant al ISMB.