"Cei 3,6 milioane de copii, precum si tinerii care frecventeaza liceele si scolile profesionale vor primi alocatii de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, iar platile sunt gestionate de Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, citata in comunicat.
Alocatiile de stat pentru copii au crescut si in ianuarie 2024, cu 13,8%.
In luna august a acestui an, erau inregistrati 3.478.329 de beneficiari de alocatii de stat pentru copii, cei mai multi din Bucuresti (358.943) si din judetele Iasi (195.033), Suceava (131.655), Constanta (121.124), Bacau (119.483) si Cluj (119.331), conform datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.
Alocatii copii 2025
Alocatia de stat se acorda copiilor cu varsta de pana la 18 ani, care au resedinta legala in Romania. Alocatia de stat li se acorda si tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau scoala profesionala, pana la terminarea studiilor, precum si majorilor cu handicap care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar, dar nu mai tarziu de varsta de 26 de ani.
Alocatia de stat pentru copii se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Valoare alocatie copii
In prezent, din luna februarie 2024, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:
a) 719 lei/luna pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
b) 292 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional;
c) 719 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copiilor cu handicap.
Evolutia alocatiei pentru copii in perioada 2020-2025
Copiii nascuti in strainatate primesc alocatie
In cazul copiilor nascuti in strainatate, parintii trebuie sa depuna un dosar pentru alocatie la primaria localitatii pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali ai copiilor.
Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocatie:
1.Cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii semnata de catre reprezentantul legal al copilului;
2.Documente justificative: copia certificatului de nastere al copilului (transcris daca este cazul) si al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care sa rezulte situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal si documente justificative, care sa ateste faptul ca minorul a benficiat / nu a beneficiat in spatiul UE de prestatii sociale.
Daca se doreste efectuarea platii beneficiului social intr-un cont bancar se ataseaza un extras de cont al reprezentantului legal.
Plata dreptului la beneficii familiale in Romania, se va acorda in functie de situatia in care se gasesc membrii familiei si tinand cont de regulile de prioritate prevazute de Regulamentul European CE nr. 883/2004.
Plata alocatii copii
Plata alocatiei de stat pentru copii se efectueaza de catre Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala prin mandat postal sau in cont curent personal.
Platile se fac catre:
- Unul dintre parintii copilului, pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare;
- Titular, dupa implinirea varstei de 14 ani, cu incuviintarea reprezentantului sau legal (incuviintarea scrisa si semnata se transmite Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti);
- Titular, dupa implinirea varstei de 18 ani, pe baza de cerere;
- Tutore, curator, persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoana careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii;
- Persoana care are copilul in plasament de urgenta sau in adoptie;
- Persoana singura care are copii in intretinere si nu a implinit varsta de 18 ani, daca are capacitate deplina de exercitiu;
- Reprezentantul legal al parintelui minor, in cazul in care acesta din urma nu are capacitate deplina de exercitiu.
Data plata alocatii copii
Data la care alocatia copiilor intra alocatia pe card poate sa varieze in anumite situatii. Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.
Legal nu este stabilita o data pentru intrarea alocatiilor pe cardul parintilor, insa, de obicei, banii intra pe data de 8, pentru luna anterioara. Daca data de 8 cade in weekend, exista posibilitatea ca banii sa intre in cont vinerea sau lunea.
Cand, ce si unde se depun actele pentru alocatie copil nou nascut
Copilul nou nascut are dreptul la alocatie, dar familia trebuie sa depuna anumite documente la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectorului in care locuieste.
Acte necesare pentru alocatia de stat pentru copii:
1. cerere tip;
2. copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
3. copie si original – certificat de nastere copil;
4. copie si original – livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
5. copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
6. copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
7. copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
8. extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
Atentie! Dosarul pentru alocatie trebuie depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului. Plata alocatiei de stat pentru copii se efectueaza incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii. In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni;