Iata cum puteti contribui la reusita copilului dumneavoastra:
1. Ajutati-l sa-si planifice programul de studii
Copiii nu isi dau seama mereu cat timp le va lua pentru a retine un anumit volum de informatii si este foarte posibil sa aiba tendinta sa amane momentul in care incep sa studieze.
Il poti ajuta explicandu-i cum functioneaza memoria noastra, ca repetitia chiar ajuta si ca trebuie sa treaca un anumit timp pentru a fi sigur ca a memorat si ca a inteles perfect informatiile. Mai mult, daca va lasa totul pe ultima suta de metri, stresul simtit scade calitatea procesului de invatare, iar cantitatea mare de informatii este greu de asimilat dintr-o data.
Propuneti-i un program adecvat de studiu pentru fiecare zi, care sa nu se prelungeasca pana seara tarziu sau noaptea, deoarece copilul va fi obosit si nu va mai invata la fel de eficient.
Desi este important sa il incurajati sa urmeze programul stabilit, evitati sa il presati constant si sa il intrebati tot timpul de ce nu invata.
2. Prezentati-i tehnici de studiu
Multi copii invata mai bine daca se folosesc de rezumate, notite, schite sau desene. Faptul ca scrie sau schiteaza informatia ajuta atat la memorare, cat si la intelegere. Asadar, invatati copilul sa isi faca notite si schite inaintea unui examen scolar, care sa rezume in mare informatia.
Alti copii memoreaza si inteleg prin repetarea cu voce tare a informatiei. Incurajati-l sa invete in acest fel.
Atunci cand are nevoie de relaxare, incurajati-l sa iasa la o plimbare, miscarea si aerul curat fiind extrem de benefice pentru creier.
3. Fiti intelegatori cu el in timpul perioadei de studiu pentru un examen
Copilul poate fi stresat, deci mai iritabil si agitat, precum si mai obosit. Astfel ca incercati sa il implicati cat mai putin in alte activitati care ii cer timp sau efort. De asemenea, incercati sa va asigurati ca doarme si mananca bine; unele persoane nu pot dormi bine inainte de un examen, iar asta le afecteaza performanta.
4. Ajutati-l sa aiba incredere in el inainte de un examen scolar
Daca ii este teama, spuneti-i ca aveti incredere in el. Puneti accentul pe importanta studiului si nu neaparat pe rezultale foarte bune. Subliniati ca este esential sa se pregateasca cat de bine poate, si atunci notele vor reflecta asta, dar ele nu ar trebui sa reprezinte un scop in sine. Povestiti-i despre cum au fost examenele pentru dumneavoastra si explicati-i ca este firesc sa se simta putin anxios. Explicati-i, de asemenea, ca emotiile (daca nu sunt exagerate), sunt benefice si ne ajuta sa ne concentram mai bine.
Poate va ganditi ca l-ar stimula sa-i promiteti o recompensa in caz ca are rezultate bune, dar acest lucru nu este o strategie recomandata, deoarece adauga presiune asupra copilului. In plus, i-ati da de inteles ca nu munca sa, nu studiul are valoare, ci recompensa obtinuta.
Bineinteles ca, dupa examen, ajuta sa il apreciati si sa il laudati pentru rezultate. Iar daca nu sunt bune, incurajati-l sa incerce mai mult data viitoare.
5. Organizati o simulare a examenului
Parintii pot ajuta copilul cu examenele scolare simuland, cu mai multe zile inainte, o testare acasa si permitandu-i astfel copilului sa vada cum se descurca, la ce nu se descurca si unde mai are de lucru.
Puteti sa ii dati sfaturi despre cum sa abordeze testul: de exemplu, ca strategie, este util sa citeasca in intregime cerintele, apoi sa le rezolve initial pe cele simple, de care este sigur, neuitand sa verifice timpul ramas pentru cele mai dificile.
Aceste repetitii sunt extrem de utile, in special pentru ca il invata sa isi gestioneze mai bine timpul pe care-l are la dispozitie. Se intampla des ca rezultatele sa fie slabe din cauza faptului ca elevul nu stie sa isi aloce destul timp la fiecare subiect in parte, iar daca tineti cont de acest lucru, il puteti ajuta.