Iata 7 aspecte importante in sistemul de invatamant japonez:
1. Manierele inaintea stiintei
In scolile din Japonia nu se da niciun examen pana in clasa a IV-a (10 ani), doar teste mici. In primii trei ani de invatamant nu se pune accentul pe cunostinte, ci pe maniere si dezvoltarea caracterului. Copiii sunt invatati ce este respectul, blandetea, generozitatea, compasiunea, empatia, dreptatea, autocontrolul, curajul.
2. Anul scolar incepe la 1 aprilie
In vreme ce majoritatea scolilor si universitatilor incep anul academic in septembrie sau octombrie, in Japonia, luna aprilie marcheaza debutul anului scolar. Inceputul scolii este legat de un fenomen al naturii extraordinar – inflorirea ciresilor.
Anul scolar este impartit in trei trimestre – 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie – 7 ianuarie – 24 martie.
3. Elevii japonezi fac curat in scoala
In scolile japoneze elevii fac curat in salile de clasa, in sala de mese si chiar la toaleta. Conform culturii japoneze, oamenii trebuie sa stranga mizeria lasata in urma dupa o activitate. Elevii se impart in grupe de serviciu care se vor roti pe parcursul unui an.
Dupa ce vor vedea cat de greu este sa faci ordine, elevii vor pretui munca lor, dar si a celorlalti.
4. In scolile japoneze, pranzul este standard si se mananca in clasa
Japonezii acorda o atentie sporita sanatatii, de aceea mesele copiilor sunt echilibrate. Meniul copiilor este standardizat si elaborate de chefi si specialisti in domeniul alimentar. Clasele mananca impreuna cu profesorul lor pentru a dezvolta relatia dintre elevi, dar si dintre elevi si profesori.
5. Dupa scoala, workshop-urile sunt foarte populare
Pentru a intra la un liceu bun, elevii japonezi intra intr-o scoala pregatitoare sau participa la workshop-uri ale scolilor private. Dupa cele 8 ore de scoala, elevii japonezi participa la activitati extracuriculare, inclusiv in timpul vacantelor sau in weekend.
6. Aproape toti elevii poarta uniforma
In majoritatea liceelor din Japonia se poarta uniforma. Uniforma traditionala japoneza imita uniforma militara, la baieti, si uniforma marinareasca, la fete.
7. Un singur test decide viitorul elevilor
La sfarsitul liceului, elevii japonezi dau un examen care le decide viitorul. Elevul alege facultatea la care vrea sa mearga si, in functie de baremul cerut de facultatea respectiva, intra sau nu.
Competitia este acerba si doar 76% dintre japonezi isi continua educatia la facultate.