Pe adresa redactiei am primit, din partea unui grup de profesori de scoala generala, o scrisoare care ridica o serie de semne de intrebare legitime legat de subiectul manualelor auxiliare. O redam mai jos.
"Stimata redactie,
Suntem un grup de profesori dintr-o scoala generala din Bucuresti. Urmarim cu atentie de cateva zile subiectul <<manualelor auxiliare>> si marturisim cat se poate de sincer ca nu intelegem ce se intampla si cum se va finaliza toata aceasta tevatura.
Ministrul Liviu Pop a anuntat la inceputul lunii august ca << niciun manual auxialiar nu va mai intra in scoli >>. S-a scris si s-a anuntat ca toate manualele auxiliare au fost interzise si urmeaza sa apara o comisie care sa << revizuiasca normele pentru avizarea si acreditarea manualelor auxiliare >>.
In primul rand, eu si colegii mei nu am inteles daca dispar definitiv manualele auxiliare sau doar se revizuiesc. Ne asteptam sa apara alte auxiliare, de la alte edituri, sau poate tot cele existente, dar imbunatatite? Si cand se va intampla asta?
Comisia ar urma sa fie alcatuita din << reprezentanti ai ministerului, sindicatelor, parintilor si elevilor >>. A fost ea constituita? A inceput sa lucreze? Cam cand se estimeaza ca vor fi gata aceste norme metodologice?
Apoi, dupa ce vor aparea normele, cand se estimeaza ca vor fi avizate materialele auxiliare pentru a putea ajunge in scoli?
Pe mine, dar si pe colegii mei, ne intereseaza in mod direct cu ce materiale vom preda elevilor cand incepe scoala. Suntem la jumatatea lunii august, mai e mai putin de o luna pana la prima zi de scoala.
Trebuie sa stiti ca multi profesori folosesc auxiliare pentru a lucra suplimentar sau complementar cu elevii lor. Unele lucruri pur si simplu nu se gasesc in manuale, ori nu sunt suficient de bine explicate.
In plus, la fiecare inceput de an scolar, in ultima vreme, nu au existat (fizic) manuale, iar auxiliarele au fost singura solutie pentru a preda la clasa.
Daca se poate, am vrea sa adresam cateva intrebari la care domnul ministru, sau poate altcineva de la minister, sa ne raspunda punctual:
- vom avea manuale pentru elevi in primele saptamani de scoala?
- vom mai putea sau nu sa folosim manuale auxiliare? Dispar aceastea definitiv sau doar se revizuiesc?
- ce li se poate intampla profesorilor care aleg sa lucreze cu elevii lor folosind manuale auxiliare? Vom fi amendati, concediati, apostrofati sau avertizati?
Va multumim pentru intelegere si sper sa reusim sa capatam raspunsuri in timp util,
Un grup de profesori".
Mario 25 Aug. 2017 23:22:37
Funcționalitatea acestui site nu mi-a permis postare mesajului integral. Îmi cer scuzeMario 25 Aug. 2017 23:17:42
Bunã seara , domnule Ministru , prin reacția dumneavoastra dura asupra "auxiliarelor din scoli " ami da impresia ca nu ati auzit de Dicționarul Explicativ al Limbii Romane de sigur nevitat de minister . Prin auxiliar noi oamenii normali intelegem Element care ajutã la ceva, care se aflã pe plan secundar fațã de ceva principal.1.dacã v-ati limitat numai la "carti" auxiliare dicționarele , atlasul , caietul dictando ...etc aveți dreptate ..... sunt inutile și de neadmis an scoala.
2. Dacã v-ați referit la obiecte
Mario 25 Aug. 2017 23:16:51
2.Dacã v-ati referit la "obiecte" auxiliare din scoala pupitre , fișete și scaune ..... aveți dreptate din nou. Merita avizate și ele .3.dacã v-a referiți ansã la manuale alternative , culegeri de probleme , exerciții suplimentare pentru examene , culegeri
Mario 25 Aug. 2017 23:09:09
Bunã seara , domnule Ministru , prin reacția dumneavoastra dura asupra "auxiliarelor din scoli " ami da impresia ca nu ati auzit de Dicționarul Explicativ al Limbii Romane de sigur nevitat de minister . Prin auxiliar noi oamenii normali intelegem Element care ajutã la ceva, care se aflã pe plan secundar fațã de ceva principal.1.dacã v-ati limitat numai la "carti" auxiliare dicționarele , atlasul , caietul dictando ...etc aveți dreptate ..... sunt inutile și de neadmis an scoala.
2. Dacã v-ați referit la obiecte
Mara 19 Aug. 2017 21:48:10
Aceste discuții despre auxiliare sunt necesare. E nevoie sau nu de ele?! Am si eu copii si am cumpãrat auxiliare. Proiblema e cã aceste auxiliare canalizaeazã muncã profesorului prea mult. Sunt unii profesori care considerã cã, dacã copilul lucreazã auxiliarele acestea cap -coadã, copilul e pregãtit. Lucrul numai pe auxilar este an defavoarea lucrului frontal, an defavoarea formãrii și dezvoltãrii abilitãților de comunicare oralã ale elvilor. Ne plangem cã elevii noștri nu știu sã comunice?...Da! E și din cauza faptului cã prea mult din activitatea didacticã de desfãșoarã punand copilul sã scrie mult și de multe ori nu se verificã ce a lucrat copilul pe aceste auxiliare.De multe ori copilul nici nu mai citește enunțul exercițiului sau al problemei, vede tipul, zice cã știe, dar greșește pentru cã nu e atent la enunț. La clasele V-VIII,la matematicã, s-au cumprat auxiliare pentru cã manualele se punea cã nu sunt bune. Noi, pãrinții, nu avem de unde sã știm dacã sunt bune sau nu! Haideți sã avem niște manuale bune pe care sã le primeascã fiecare copil din țarã, iar cine dorește sã lucreze an plus, sã-și cumpere culegeri.
Ela 18 Aug. 2017 21:52:34
Inainte sa interziceti auxiliarele, asigurati-va ca toate scolile,dar absolut toate si cele din cele mai indepartate sate au imprimanta si xerox in functiune si acces la ele. Doar calculati: cel putin 3 fise pe zi x 25 elevi x 20 zile lucratoare x 0,20 lei/fisa si vedeti rezultatul.O parte din profesori dau acesti bani pe luna, pe langa alte materiale necesare. Nu mai spuneti ca se fac "afaceri" cu auxiliare. In cazul acelor reduceri parintii platesc pretul cu reducere. Poate ca sunt si exceptii, nu stiu, nu imi dau cu parerea daca nu stiu sigur, insa insist sa calculati cat da un profesor pe fise de lucru.Barbu 17 Aug. 2017 17:05:03
Profesorii nu predau dupa manuale sau auxiliare, acestea sunt mijloace de invatare pentru elevi! "Afacerile" cu auxiliare sunt "platite" de parinti ... pentru ca educatia e gratuita!Lidia Ilie 17 Aug. 2017 09:55:25
Dragi colegi,cand am intrat in sistem nu aveam manuale pentru limbi straine,engleza,franceza in special pentru clasele mici.Am realizat fise cu propriul meu scris ,le-am copiat ,am invatat.
Ce e prea mult ,strica.E greu si cand lipsesc...
Profesorul cu vocatie nu sta cu manualul in brate!Avem nevoie de caiete de studiu si exercitii pentru elevi.Corectitudinea stiintifica si maniera de a o expune te caracterizeaza pe tine,drag coleg!Sa cerem existenta unui singur set aprobat de minister si sa nu ne lamentam ca nu avem manuale fara numar,la toate obiectele cu studiu sau fara...Eficienta este munca la clasa!
Roset 17 Aug. 2017 08:49:27
Mulțumim pentru indicații, dle Petre. Aveți dreptate. Toți suntem realizați cu case , mașini, și conturi an bãnci! Ferice de nepoata dv. cã a putut cumpãra! ce ziceți de copiii care nu pot și din cei 10 % reduceri nu de la toate editurile și nu la orice sumã ceilalți din clasã au cele necesare? E bine sau nu? Nu e de ajuns sã cunoașteți fabricanții de auxiliare ca sã ne mulțumiți pe noi, cei ce lucrãm efectiv cu copiii dv. E tare ușor sã arunci cu piatra? EDP este a ministerului, drept dovadã, de curand a fost demisã toatã conducerea. Panã acum ce-au fãcut? Succes nepoatei fãrã auxiliare!Petre 17 Aug. 2017 06:46:33
Normal cã profesorii sunt angrijoraþi. La 20% comisionpierderi, oricine se angrijoreazã. Nepoata mea, an clasa a III a avut 5 auxiliare, 3, cu aproape acelaºi conþinut, la 30 lei bucata, obligatorii. Generaþii antregi nu au avut auxiliare ºi au anvãþat. Profesorii nu au avut auxiliare ºi nea-au explicat ce nu era suficient explicat an manuale. Cunoaºteþi fabricanþi de auxiliare? Eu cunosc caþiva. Sunt superaranjaþi. lãsaþi auxiliarele. MEN ºi EDP sã scoatã manuale de calitate,profesorii sã se pregãtascã bine pentru lecþii ºi totul o sã fie perfect.