Noua LISTA cu alimentele nerecomandate elevilor si prescolarilor. Vezi necesarul de apa la copii si adolescenti

De Portal Invatamant
la 03 Mar. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua LISTA cu alimentele nerecomandate elevilor si prescolarilor. Vezi necesarul de apa la copii si adolescenti03Mar.2025

Pizza congelata, piureurile de fructe cu adaos de zahar si sucurile de fructe indulcite nu vor putea fi servite copiilor in scoli si gradinite, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sanatatii si publicat recent in Monitorul Oficial.

Este vorba despre Ordinul pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti in unitatile de invatamant preuniversitar.
 
Documentul cuprinde principiile care stau la baza unei alimentatii sanatoase la copii si adolescenti, precum si recomandari privind necesarul zilnic de calorii si macronutrienti, vitamine si elemente minerale, necesarul zilnic de apa pentru copii si adolescenti.
 
In Ordin se arata ca unitatile de invatamant si operatorii economici care prepara, distribuie si/sau comercializeaza alimente in incinta unitatilor de invatamant au obligatia sa respecte noile reglementari. 

Ministerul Sanatatii: Alimente nerecomandate elevilor si prescolarilor 


Conform documentului, alimentele nerecomandate pentru a fi comercializate in unitatile de invatamant preuniversitar sunt: 
 
1. Alimente cu continut mare de zaharuri* -Peste 15 g zaharuri/100 g produs.
2. Alimente cu continut mare de grasimi - Peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ:
— grasimi saturate peste 5 g/100 g produs;
— acizi grasi trans peste 1g /100 g produs.
3. Alimente cu continut mare de sare - Peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs)
4. Bauturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi**, bauturi calde de tip cafea/ceai instant —
5. Alimente cu continut ridicat de calorii pe unitatea de vanzare - Peste 300 kcal pe unitatea de vanzare
6. Alimente neambalate***
7. Alimente neetichetate****
 
* Fac exceptie fructele proaspete, fructele uscate/deshidratate neindulcite si legumele proaspete.
** In incinta scolilor se va vinde numai apa potabila sau minerala imbuteliata pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
*** Se excepteaza fructele si legumele proaspete.
**** Conform legii in vigoare.
 
Alimentele si bauturile oferite copiilor din colectivitati sunt impartite in tabele, conform grupelor alimentare: fructe si legume, cereale, produse din cereale si amidonoase, lapte, derivate din lapte si alternative, carne, produse din carne si alternative. In fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „A se servi ocazional” si „Nerecomandat a se servi”, astfel:
 
a) Fructe si legume proaspete, congelate, gatite, conservate si uscate/deshidratate
A se servi cel mai des 
Exemple:
— fructe si legume proaspete;
— fructe si legume congelate fara adaos de sare sau zahar;
— sosuri de legume sau fructe fara adaos de sare sau zahar;
— legume si fructe gatite;
— mancare pentru copii din fructe sau legume la borcan fara adaos de sare si zahar;
— legume conservate (conserva sau borcan) fara lichidul de conservare;
— sos de tomate sau bulion cu continut redus de sodiu/sare.
 
A se servi ocazional
Exemple:
— suc de fructe sau legume intre 50% si 100%;
— fructe uscate sau deshidratate neindulcite;
— fructele din compotul de fructe fara adaos de indulcitori;
— sos de tomate sau bulion care nu are un continut redus de sare;
— muraturi cu continut redus de sare si zahar.
 
Nerecomandat a se servi
Exemple:
— suc de fructe indulcit;
— legume si fructe prajite in baie de ulei/pane;
— compot de fructe in sirop sau cu indulcitori artificiali;
— legume si fructe ambalate cu sos;
— piure de fructe cu adaos de zahar;
— mancare pentru copii din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare si/sau zahar.
 
b) Cereale, produse din cereale si amidonoase: Painea
A se servi cel mai des
Produse in care cerealele integrale sunt primele pe lista ingredientelor produsului (sunt in cantitatea cea mai mare sau unic ingredient), cu conditia sa se ia in considerare recomandarile zilnice de fibre pentru categoria de varsta aferenta
Exemple:
— paine, chifla, covrig, briosa, lipie, tortilla;
— aluat de pizza din cereale integrale;
— clatite sau vafe din cereale integrale
 
A se servi ocazional
Produse in care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor
Exemple:
— paine, covrigi, chifle multicereale;
— paine, chifla, covrig, briosa, lipie, tortilla din faina alba;
— aluat de pizza din faina alba.
 
Nerecomandat a se servi 
Produse in care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor si au adaos de sare, zahar si/sau grasimi nesanatoase (saturate/trans)
Exemple:
— paine indulcita sau aromata;
— pizza congelata.
 
...vezi mai multe exemple in documentul de la finalul articolului.
 

Principii de baza ale alimentatiei sanatoase la copii si adolescenti

 

1. Caracteristici in alimentatia copilului

a) Nevoile nutritionale ale copiilor difera in functie de varsta.
b) Un copil creste in salturi, ceea ce se reflecta prin nevoi energetice diferite.
c) Aportul alimentar este adecvat daca asigura o crestere staturala si ponderala normala, evidentiata prin compararea parametrilor cresterii cu curbele standard.
 

2. Principii in alimentatia copilului

Alimentatia sanatoasa pentru copilul mai mare de 24 de luni implica respectarea unor principii de baza, si anume:
a) asigurarea unei varietati alimentare, ceea ce inseamna consumul de alimente din toate grupele si subgrupele alimentare pe parcursul unei zile;
b) asigurarea unei proportionalitati intre grupele si subgrupele alimentare, adica un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, comparativ cu alimentele cu un continut crescut de grasimi si adaos de zahar;
c) evitarea consumului de alimente cu continut mare de grasimi saturate (unt, untura, carne grasa) si/sau zahar adaugat.
 

3. Reguli generale privind alimentatia copiilor in unitati de invatamant prescolar sau alte tipuri de colectivitati

a) Conducerile unitatilor de invatamant prescolar sau ale oricaror alte tipuri de colectivitati de copii si tineri vor asigura o alimentatie colectiva adaptata varstei si starii de sanatate, specificului activitatii si anotimpului. Meniurile vor asigura un aport caloric si nutritiv in conformitate cu recomandarile prevazute la anexa nr. 3A la ordin — Necesarul zilnic de calorii si macronutrienti, pentru copii si adolescenti si la anexa nr. 3B la ordin — Necesarul zilnic de vitamine si elemente minerale pentru copii si adolescenti, proportional cu timpul petrecut de copil in colectivitate. De exemplu, pentru un program scolar de 6 ore, se recomanda o gustare care sa asigure 10% din ratia energetica zilnica.
b) Pentru aprecierea cantitatii si calitatii alimentelor consumate in medie pe zi de un copil se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, a etichetelor nutritionale sau pe baza meniurilor servite pe o perioada de 10 zile lucratoare (in doua saptamani consecutive), completate de retetarul aferent in lunile februarie, mai, septembrie si noiembrie. Pe baza informatiilor cumulate pe cele 10 zile se va calcula ratia medie pe copil.
c) Continutul alimentelor in calorii si in anumite substante nutritive (proteine, lipide si glucide) se va stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compozitia alimentelor sau programe destinate acestui scop, rezultatele obtinute comparandu-se cu necesarul zilnic consemnat in anexa nr. 3 la ordin.
d) Se permite depasirea ratiilor recomandate cu pana la 20% la lapte si produse lactate, carne si preparate din carne, peste, legume si fructe. La copiii anteprescolari si prescolari nu se recomanda untura, ca grasime animala, ci numai untul sau smantana.
e) In gradinitele cu orar de zi si cu orar prelungit ratiile realizate trebuie sa reprezinte 75-80% din ratiile recomandate in tabelul din anexa nr. 3 la ordin.
f) Anchetele alimentare vor fi efectuate de catre personal medical calificat, si anume: medici din cabinetele medicale din unitatile de invatamant, dieteticieni, medici igienisti si medici de diabet, nutritie si boli metabolice.
g) Se vor evita la cina mancarurile care solicita un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile.
h) Se vor folosi metode de preparare sanatoase (fierbere, preparare la abur, coacere). Mancarurile gen tocaturi sunt acceptate numai daca sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouale se recomanda a fi servite fierte tari, ca omleta la cuptor si nu se recomanda prajirea, ochiurile romanesti, ouale preparate termic insuficient.
i) Pentru a asigura aportul de vitamine si elemente minerale corespunzator se vor servi salatele din cruditati, precum si legume/frunze adaugate in supe si ciorbe.
j) Se interzice folosirea alimentelor din categoria proteinelor animale (carne, peste, oua) in stare cruda, de exemplu, a cremelor cu oua si frisca nepreparate termic si a maionezelor.
 

4. Alimentatia copilului prescolar trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

a) Alimentatia trebuie sa cuprinda o varietate larga de alimente din grupele de baza, asa cum sunt descrise in anexa nr. 4 la ordin.
b) In gradinite trebuie sa existe un orar de mese fix.
c) Pentru asigurarea ratiei zilnice de nutrienti, mesele principale vor fi completate cu gustari formate din cereale cu lapte, sandvisuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, branza.
d) Masa trebuie sa se incheie cand copilul s-a saturat, devine nelinistit sau nu mai manifesta interes.
e) Principiul variatiei: alimentatia trebuie sa cuprinda o varietate larga de alimente din grupele de baza, mentionate in anexa nr. 4 la ordin, pentru asigurarea ratiei zilnice de nutrienti.
f) Trebuie asigurata o hidratare corespunzatoare varstei copiilor, adolescentilor si adultilor, conform necesarului de apa recomandat la anexa nr. 3C la ordin.
 

5. Alimentatia copilului scolar trebuie sa respecte cu precadere urmatoarele reguli:

a) sa asigure un necesar de calorii, macronutrienti si micronutrienti conform varstei si ritmului de crestere;
b) sa asigure un aport corespunzator de proteine/zi, prin consumul de carne, oua, produse lactate, dar si din surse vegetale incluzand fasolea, lintea, produse din soia;
c) sa asigure un aport de fier conform recomandarilor din anexa nr. 3B — Necesarul zilnic de vitamine si elemente minerale, pentru copii si adolescenti — prin consumul de carne de vaca, pasare si porc, legume — inclusiv fasole si alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi;
d) gustarea sa fie formata din fructe, lapte si produse lactate cu un continut de grasime corespunzator recomandarilor din anexa nr. 1 lit. b) la ordin;
e) sa asigure o hidratare corespunzatoare varstei, mentionata la anexa nr. 3C la ordin — Necesarul de apa la copii si adolescenti.
 


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ministerul sanatatiialimente pentru elevialimente nerecomandate elevilor si prescolarilor


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//