Homeschooling in Romania: Mii de parinti vor o alternativa la sistemul traditional de invatamant

De Portal Invatamant
la 08 Oct. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Homeschooling in Romania: Mii de parinti vor o alternativa la sistemul traditional de invatamant08Oct.2024

O petitie online care solicita legalizarea sistemului de Homeschooling in Romania a adunat deja peste 6000 de semnaturi, semn ca tot mai multi parinti sunt interesati de aceasta alternativa educationala. Principalele motive invocate de initiatorul petitiei sunt lipsa de organizare a sistemului de invatamant actual, problemele legate de bullying si programele scolare invechite.

Petitia a fost initiata pe platforma Declic si este adresata Ministerului Educatiei.
 
Initiatorul petitiei cere Ministerului sa gaseasca solutii pentru reglementarea Homeschooling-ului in Romania, prin implementarea unor legi clare si a unor sisteme de evaluare pentru copiii si familiile care aleg acest sistem alternativ de educare.

>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
 
Redam in randurile de mai jos un extras din argumentele initiatorului petitiei. 
 
"Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atata copiilor cat si familiilor care il aleg. Lipsa de organizare, bullyingul, materii mult prea incarcate si neadaptate nevoilor copiiilor, inflexibilitate si programe invechite, promovabilitatea scazuta si rezultate slabe la testarile internationale, dorinta de a avea mai mult timp si flexibilitate ii fac pe parinti sa aleaga sistemul homeschooling.  
 
Statul roman ar trebui sa inteleaga aceasta nevoie si sa gaseasca solutii pentru a reglementa si a legaliza acest sistem. Prin existenta unor legi clare si a unor sisteme de evaluare atat a copiiilor cat si a familiilor s-ar clarifica situatia actuala a celor ce aleg sistemul homeschooling.
 
Homeschooling este activitatea de educare a copilului de catre parinti sau tutori profesionisti (meditatori), in locul unei educatii standard in scoala. Educatia acasa a aparut in tarile dezvoltate in cadrul familiilor – indeosebi cu studii superioare chiar in educatie – drept alternativa pentru studiul deficitar al scolilor din regiunea respectiva.
 
Aceasta distinge doua concepte: homeschooling si unschooling (scolirea acasa si, respectiv, nescolirea). Homeschooling este educarea acasa ce se face dupa o anumita structura (un program educational structurat, chiar daca nu in stilul programei scolare obisnuite), un tip de educatie de regula realizat prin inscrierea la o scoala-umbrela, care certifica, in final, anumite competente ale copilului. Unschooling este educarea fara structura, educatia libera de orice reguli sau metode prestabilite, invatarea nestructurata, care se bazeaza pe cultivarea pasiunilor copilului, pe ritmul sau de invatare si pe dorintele lui (exista scoli-umbrela care sunt deschise inclusiv acestei modalitati de abordare). Unschoolingul este, in fapt, nescolirea, insa nu in sensul absentei educatiei, ci in sensul absentei totale a sistemului. In ambele variante, rolul parintilor in formarea copilului este vital, pentru ca ei il ajuta sa descopere, ii pot stimula curiozitatea, ii pot observa pasiunile si inclinatiile si il pot indruma. Fie ca e vorba despre homeschooling, fie de unschooling, parintele este foarte important. 
(...)
 
Tari precum cele apartinand Comunitatii Natiunilor (the British Commonwealth) au permis in mod legal aceasta forma de educatie. In anul 2016, in SUA existau peste 2,3 milioane de copii care faceau cursuri la domiciliu. In Franta, educatia scolara acasa este legala, dar necesita inscrierea copilului cu autoritatile la "Inspection Académique" si la primaria orasului (Mairie). Inspectii ale copilului sunt intreprinse incepand cu varsta de sase ani in regim bianual. Copilul este supus unor teste la Limba Franceza si Matematica. Scopul examinarii este de a detecta progresul copilului si de a asigura nivelul acestuia in raport cu varsta (nivelul unui scolar de aceeasi varsta este irelevant in aceasta situatie). In Irlanda, dreptul unei educatii acasa este garantat prin constitutie. In Canada, numarul oficial al scolitilor la domiciliu este de 10.000, iar cel neoficial se estimeaza in jurul valorii de 20.000.

>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
 
In Romania legea este ambigua, invatamantul general fiind obligatoriu, iar retragerea nejustificata a copilului de la acest invatamant se pedepseste cu inchisoare sau amenda. Legea nu mentioneaza nimic referitor la ce semnifica „justificat” in asemenea cazuri, in conditiile in care exista abandon scolar de 19-20% in invatamantul obligatoriu.
(...)
 
Copiii invata cel mai bine inainte de a merge la scoala, cand „invatatul este precum respiratul", atrage atentia celebrul reformator educational John Holt. Odata intrati in sistemul clasic de invatamant, micii scolari ajung repede sa fie umiliti, speriati si descurajati. Vaduviti de dorinta fireasca de a explora, ei se vor simti coplesiti de cerinte fara noima si de testari care ignora punctele lor forte. Vor cauta strategii de a pacali profesorii sau se vor limita la a invata strict „pentru examene". John Holt (1927–1985), apreciatul reformator al sistemului traditional de invatamant din SUA, a promovat scolarizarea la domiciliu si a devenit celebru pe intregul mapamond in 1964 odata cu volumul How Children Fail."
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

homeschoolingministerul educatieiinvatamant alternativbullying in scoli


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//