Conform calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, probele scrise la Bac toamna 2024 incep pe 19 august cu Limba si literatura romana - proba E.a); pe 20 august este programata proba obligatorie a profilului - proba E.c), iar pe 21 august - proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d). Pe 22 august are loc examenul la Limba si literatura materna - proba E.b).
La probele scrise de la Bac 2024, accesul elevilor in salile de examen este permis, in baza actului de identitate, pana la ora 8,30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevazute trei ore, calculate din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen.
Beneficiaza de prelungirea timpului de lucru candidatii carora li s-a aprobat o solicitare in acest sens, conform Procedurii de asigurare a conditiilor privind egalizarea sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.
Candidatii care detin materiale/obiecte interzise (telefoane mobile, manuale, culegeri, insemnari etc., precum si alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare) vor fi indrumati spre o sala special amenajata pentru depozitarea acestora.
In zilele in care sunt programate probe scrise, Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati, intre orele 8,00 si 16,00, linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati privind organizarea/desfasurarea examenului.
Calendar Bac toamna 2024 probe scrise
* 19 august - Limba si literatura romana - proba E.a);
* 20 august - Proba obligatorie a profilului - proba E.c);
* 21 august - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d);
* 22 august - Limba si literatura materna - proba E.b).
La prima sesiune din acest an a Bacalaureatului, in urma solutionarii contestatiilor,
rata de promovare a fost de 78,2%. Comparativ cu procentele din sesiunile iunie - iulie din ultimii doi ani (75% - 2023 si 75,2% - 2022), se remarca un progres de 3%.
Competente BAC toamna 2024
Evaluarea competentelor lingvistice pentru limba romana, limba materna si limba moderna, precum si a celor digitale se realizeaza, pentru fiecare candidat, de catre doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectiva la clasa si un alt cadru didactic de aceeasi specialitate din unitatea de invatamant). In situatiile in care aceasta conditie nu poate fi indeplinita sau in cazurile in care cadrele didactice se afla in incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectati din alte scoli.
Rezultatele obtinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala se exprima prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator, in concordanta cu grilele nationale sau europene (asadar, nu se acorda note sau calificative de tip admis/respins).
In aceeasi maniera, rezultatele evaluarii la proba de evaluare a competentelor digitale se exprima, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenta in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu si in conformitate cu prevederile metodologiei de examen.
Toate salile de examen au in dotare camere functionale de supraveghere video si audio.
Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Incalcarea dispozitiilor privind introducerea de materiale interzise in salile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.
In situatia in care un candidat refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, se considera ca acesta nu a sustinut proba.
Calendar BAC 2024, sesiunea din toamna
15—22 iulie 2024 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de
corigente
8—9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
12 august 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
13—14 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
19 august 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
21 august 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
22 august 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
26 august 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
27—29 august 2024 Rezolvarea contestatiilor
30 august 2024 Afisarea rezultatelor finale
N O T A:
Rezultate BAC 2024 toamna
Afisarea primelor rezultate la Bac 2024 toamna va avea loc in data de 26 august (pana la ora 12:00), iar contestatiile se pot depune in intervalul orar 12:00 - 18:00, in aceeasi zi.
Rezultatele finale vor fi comunicate in data de 30 august.
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (cumulat): sa fi sustinut toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sa fi sustinut toate probele scrise si sa fi obtinut nota 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea; sa fi obtinut cel putin media 6 la probele scrise (media notelor obtinute la probele scrise).
In cea de a doua sesiune a Bacalaureatului s-au inscris peste 33.600 de candidati. Sunt candidati care urmeaza sa sustina toate probele sau, in functie de rezultatele obtinute in sesiunile anterioare, doar pe cele nepromovate.
Conform datelor furnizate de Inspectoratele scolare judetene, din totalul celor inscrisi, peste 22.000 de candidati provin din promotia anului 2024, iar peste 11.500 din promotiile anterioare.