Probele scrise din prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2023 (iunie - iulie) se vor desfasura in perioada 26 - 29 iunie in 464 de centre. Pentru sustinerea acestor probe s-au inscris, in prima sesiune, peste 130.500 de candidati (dintre acestia, peste 16.000 de candidati provin din promotiile anterioare).
Subiecte Bac Romana 2023
Subiectul I a constat in mai multe cerinte avand ca text suport un fragment din „Ion Creanga, viata si opera”, de George Calinescu. La
Subiectul al II-lea, elevii au avut de evidentiat relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice, in cazul unei poezii apartinand lui Alexandru Vlahuta.
Subiectul al III-lea la Bacalaureat 2023 - profil real - a presupus redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte in care candidatii au avut de prezentat particularitatile unui text narativ studiat apartinand lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
...vezi AICI subiectele +barem pentru profilul real<<
La Subiectul al III-lea la Bacalaureat 2023 - profil uman - elevii au avut de prezentat particularitatile constructiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
Calendar BAC 2023
Luni, 26 iunie: Limba si literatura romana
Marti, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, in functie de profil: Matematica si Istorie)
Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului si specializarii (se poate opta, in functie de filiera, profil si specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica, argumentare si comunicare, Sociologie si Psihologie)
Joi, 29 iunie: Limba si literatura materna (pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale)
Probele incep la ora 9:00, accesul elevilor in sali fiind permis, in baza unui act de identitate valid, pana la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrari scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevazute trei (3) ore, calculate din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen.
Beneficiaza de prelungire (cel mult doua ore) candidatii carora li s-a aprobat solicitarea in acest sens de catre comisiile judetene, conform Procedurii de asigurare a conditiilor privind egalizarea sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.
NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Instrumente de lucru permise la BAC 2023
Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hartia folosita este doar cea distribuita in salile de examen.
Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc.), precum si a oricarui mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informati ca nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc.
In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.
Candidatii surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Rezultate Bacalaureat 2023
Afisarea rezultatelor initiale (in centrele de examen si online) va avea loc in data de 3 iulie (pana la ora 12:00). Contestatiile pot fi depuse/transmise in aceeasi zi, in intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidatii care contesta rezultatul initial al evaluarii trebuie sa completeze, sa semneze si sa depuna/transmita prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.
Afisarea rezultatelor finale este programata in data de 7 iulie (in centrele de examen si online).
In conformitate cu prevederile art. 5 si ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor - GDPR), rezultatele sunt afisate prin anonimizarea numelui si a prenumelui candidatului (coduri).
NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Pentru a promova Bacalaureatul, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca, cumulat, urmatoarele conditii:
- recunoasterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
- nsustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea;
- obtinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel putin 6.
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrarile scrise ale candidatilor din judetul Calarasi vor fi evaluate digitalizat, in cadrul unui program-pilot derulat de Ministerul Educatiei.
Pe durata desfasurarii probelor, toate salile de examen sunt supravegheate audio-video.
In perioada alocata probelor scrise (26 - 29 iunie, intre orele 8:00 - 16:00), Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati de organizare.
Reamintim faptul ca probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.438/12.06.2023.