Potrivit unui ordin transmis de inspectoratele scolare, dirigintii sunt informati despre declararea zilei de 11 aprilie drept Ziua Educatiei Financiare si li se recomanda sa poarte discutii cu elevii pe urmatoarele teme:
1. Este importanta Educatia financiara pentru un individ?
2. Modalitati e economisire pentru diferite perioade de timp;
3. Adaptabilitatea economisirii in diferite perioade de timp in functie de factori externi/ interni care apar;
4. Care ar fi avantajele economisirii?
5. Economisire sau credit?
6. Cum investesc banii.
Avantajele celebrarii Zilei Educatiei Financiare
In luna martie a acestui an, deputatii au adoptat un proiect de lege prin care ziua de 11 aprilie este declarata Ziua Educatiei Financiare. Initiatorul legii a declarat ca intentia lui este de a-i familiariza pe oamenii obisnuiti cu produse si cunostinte de baza in domeniul financiar.
"Educaţia financiară nu este despre cum să îi transformăm pe români peste noapte în experţi pe burse sau pe fonduri mutuale. De fapt, educaţia financiară este despre a le deschide ochii către mijloace simple de acces la produse financiare de bază - internet banking, creditare, economisire sau investiţii. Este despre a-i învăţa să îşi deschidă un cont şi despre a-i face să participe activ la mersul economiei reale. Ziua educaţiei financiare este despre a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare", a transmis initiatorul legii.
Potrivit legii, asa cum a fost adoptata, in Ziua Educatiei Financiare, Parlamentul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate acestei zile.
Piete financiare dezvoltate si consumatori informati
Declararea unei zile dedicate educatiei financiare este un bun prilej de a celebra in fiecare an importanta acestui domeniu, cu implicatii fundamentale in dezvoltarea economica a societatii romanesti, a afirmat pentru
Agerpres Nicu Marcu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Incepand din anul 2015, cand ASF a lansat programe proprii de educatie financiara, specialistii institutiei au tinut cursuri si prezentari pentru aproape 4.000 de profesori, peste 18.000 de studenti si circa 162.300 de elevi din toate ciclurile de invatamant.
Potrivit ASF, prin cresterea gradului de cuprindere a educatiei financiare atat la nivelul publicului larg, cat si la nivelul elevilor si studentilor, pietele financiare se vor putea dezvolta, iar consumatori vor fi mai bine informati si vor lua decizii financiare in deplina cunostinta de cauza.