"Statisticile primite din partea Inspectoratului Scolar Judetean arata ca sunt probleme in ceea ce priveste rezultatul procesului de invatamant. La aceasta situatie contribuie faptul ca avem un numar mare de cadre necalificate ori cu o calificare slaba. Mai este si cazul comunitatilor mici unde numarul copiilor este atat de redus incat am ajuns sa debutam, la Crisan si Maliuc, un an scolar cu cate o singura clasa la ciclul gimnazial", a declarat joi, in timpul sedintei Comisiei de Dialog Social, prefectul judetului Marin Badita.
In acest context, autoritatile tulcene fac anual demersuri catre ministerul de resort pentru alocarea de fonduri suplimentare in vederea sprijinirii sistemului educational din mediul rural din judet, astfel incat, potrivit presedintelui filialei teritoriale a Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Mihai Roma, in momentul de fata judetul Tulcea se numara printre primele cinci din tara in ceea ce priveste costul actului educational. "Actul educational este unul din cele mai costisitoare, avand in vedere faptul ca Tulcea este judetul cu densitatea cea mai mica din tara, populatia scolara este astfel redusa, iar catedrele sunt foarte greu de ocupat", a mentionat Badita.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean, Cosmin Boiangiu, a atras atentia ca o posibila solutie in conditiile legislatiei actuale consta in preluarea unor cheltuieli de catre administratiile locale in limita bugetelor de care dispun.
Discutiile pe tema invatamantului din judetul Tulcea au fost solicitate de reprezentantii patronatelor care au semnalat faptul ca se confrunta cu un deficit de personal calificat, in ciuda proiectelor derulate prin fonduri europene care au avut ca obiectiv formarea profesionala. "Au fost nenumarate proiecte realizate de firme private in urma carora au ramas doar sedii si dotari, iar noi in continuare ne confruntam cu un deficit de personal calificat", a mentionat reprezentantul filialei teritoriale a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Doru Munteanu.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanta Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Adriana Ftadeev, in mediul rural din judet, numarul de norme ocupate de titulari este de 36,62%, cel al normelor ocupate cu suplinitori calificati este de 48,46%, iar cel al normelor ocupate cu suplinitori necalificati este de 77%.
"Cea mai grea problema si care nu poate fi rezolvata se datoreaza numarului mic de ore la majoritatea disciplinelor. (...) Din aceasta cauza situatia in mediul rural este mai grava decat in mediu urban, desi situatia se inrautateste si aici", a mentional Ftadeev.