Subiectele probei de limba si literatura romana de la simularea Evaluarii Nationale 2016 sunt realizate de o comisie speciala si au un nivel de dificultate mediu.
La primul subiect elevii au avut de raspuns la mai multe intrebari de gramatica pe baza unei poezii, iar la subiectul al doilea au avut de analizat un fragment de text publicat in revista Terra Magazin. De asemenea, au avut si de redactat o compunere de 150 - 200 de cuvinte in care sa motive apartenenta la specie a pastelului a acestei poezii.
Rezultatele elevilor vor fi afisate in data de 4 martie, insa notele nu vor fi trecute in catalog. In situatia exceptionala in care se doreste consemnarea notei in catalog, elevul trebuie sa solicite acest lucru profesorului. In urma analizarii rezultatelor, inspectoratele scolare judetene vor lua masuri de monitorizare si control, dar si de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Subiectele pentru simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, in mod similar modelelor publicate pe site-ul dedicat, inca din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de evaluare, dar parcurse pana la aceasta data. Corectarea lucrarilor va fi facuta de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care preda la clasa, in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national.
Reamintim ca anul trecut, 96,17% dintre elevii inscrisi in clasa a VIII-a (adica 180.442 de elevi) au participat la toate probele simularii, iar 50,68% dintre cei prezenti (91.445 de elevi) au obtinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au inregistrat in judetul Bacau - 68,56% (rata prezenta - 99,47%), municipiul Bucuresti - 64% (rata prezenta - 95,03%), judetul Giurgiu - 63,8% (rata prezenta - 92,05%) si judetul Bihor - 61,8% (rata prezenta - 90,36%). Cele mai putin competitive rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat in judetele Caras-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) si Tulcea (39,89%). In aceste judete prezenta a fost, in medie, de aproximativ 95%.
Simularea probelor scrise ale examenului de
bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a din anul scolar 2015-2016 are urmatorul calendar: Limba si literatura romana (7 martie), Limba si literatura materna (8 martie), proba obligatorie a profilului (9 martie) si, exclusiv pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului si specializarii (10 martie). Toate probele sunt scrise. Afisarea rezultatelor va avea loc pe data de 18 martie.
Obiectivele simularii examenelor nationale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluarilor pe care le vor sustine la finalul claselor a VIII-a si a XII-a, stabilirea nivelului real de pregatire atins, precum si optimizarea actului educational.