Cea mai importanta schimbare anuntata de ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, se refera la examenul de
Evaluare Nationala 2017. Ponderea mediei obtinute de elevi va fi de 80%, in loc de 75% cum era in prezent, iar media generala a anilor de gimnaziu va conta in proportie de 20% la admiterea la liceu 2017.
Repartizarea computerizata a elevilor in clasa a IX-a se va realiza intr-o singura etapa, urmata de o perioada dedicata rezolvarii cazurilor speciale, conform metodologiei.
Ministrul a explicat ca scopul modului de calcul a mediei de admitere la liceu este acela de a accentua importanta examenului de
evaluare nationala de la sfarsitul clasei a VIII-a.
De asemenea, ministrul a anuntat ca au fost optimizate calendarele de desfasurare a examenelor nationale pentru a evita suprapunerile si suprasolicitarea activitatilor de organizare.
Prima sesiune a examenului de
Bacalaureat din anul 2017 se va incheia pe 24 iulie, in timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august.
Examenul pentru definitivare in invatamant se va organiza in perioada vacantei de primavara (luna aprilie).
O alta modificare, valabila si in cazul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, vizeaza eliminarii prevederii conform careia nota finala dupa solutionarea contestatiilor se modifica numai in cazul in care, intre nota initiala si nota de la contestatii exista o diferenta de minimum 0,5 puncte.
In calendarul
anului scolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanta si perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor si ale concursurilor nationale. O atentie speciala a fost acordata programului national „
Scoala altfel”, al carui program de desfasurare a fost flexibilizat. Programul se va intinde pe durata a 5
zile lucratoare, lasand la decizia comunitatii scolare perioada pentru derularea programului, dupa cum urmeaza: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).
"Dupa 10 ani de intruziune politica in scoala credem ca este momentul pentru reprofesionalizarea managementului scolar. In luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unitatile de invatamant, de la gradinita la liceu. Vom trimite observatori care sa se asigure de desfasurarea in conditii de intransigenta si corectitudine a acestor concursuri", a mai anuntat ministrul Educatiei.