Planificarea carierei
Tema: Planul de dezvoltare personala
Obiectiv general: dobandirea unor abilitati de explorare si planificare a carierei
Informatii utile
Alegerea unei cariere reprezinta un moment deosebit de important al vietii noastre si trebuie abordat cu foarte mare responsabilitate. Procesul alegerii unei cariere poate fi, de multe ori, unul de lunga durata, implicand momente de renuntare si revenire asupra deciziilor.
Alegerea drumului in viata poate crea multe confuzii si conflicte in interiorul nostru. Decizia orientarii catre un anumit domeniu de activitate debuteaza inca din copilarie, cad, prin jocurile noastre, exersam roluri viitoare (medic, bucatar, sofer, politist etc).
Majoritatea tinerilor, in momentul orientarii catre o anumita profesie, sunt idealisti si urmeaza, initial, modele fanteziste sau modele parentale pe care le-au preluat fara a le filtra. De cate ori nu auzim la un copil sau la un adolescent „Vreau sa ma fac astronaut,sa descopar galaxii si civilizatii necunoscute inca omenirii” sau „Vreau sa ma fac medic, ca mama!”? Ca orice decizie, alegerea unei cariere implica doua componente majore: cea afectiva („Mi-ar placea sa ma urmez o cariera in domeniul X”) si cea rationala („Offff….dar nu este bine platita si va trebui sa imi aleg altceva”). Este important ca in procesul alegerii carierei sa ne informam cu privire la perspectivele dezvoltarii noastre in acel domeniu de activitate. Atunci cand afirm raspicat “Da, asta vreau sa fac in viata!” trebuie sa stiu care sunt implicatiile profesionale, materiale, emotionale, sociale si financiare ale acelei optiuni.
Alegerea unei cariere se poate dovedi, asadar, a fi un proces extrem de anevoios, intrucat pot interveni o serie factori care pot influenta alegerea facuta. Este important ca alegerea unei cariere sa porneasca de la nevoile si asteptarile personale, de la ceea ce vreau si pot sa fac la un nivel foarte inalt.
Alegerea carierei poate fi un proces supus unor amanari frecvente cauzate de evaluarea permanenta a riscurilor („Ce fac daca nu imi voi gasi de lucru cu aceasta meserie?” sau “Daca nu voi castiga atat cat imi doresc?”). De aceea, un aspect foarte important ce trebuie luat in considerare in alegerea carierei este sa analizam nu numai „pierderile” (program incarcat, salariu mediu etc.) pe care le presupune meseria respectiva ci si „beneficiile” (echipa de lucru pozitiva, mediu de lucru antrenant, posibilitati de deplasare etc.).
Fisa de lucru (cls. V – VIII)
1. Raspunde la intrebarile de mai jos:
Spune-mi trei calitati personale: ………….
Numeste trei aspecte pe care vrei sa le schimbi la tine: …………...
Care este lucrul pe care iti place sa-l faci in timpul liber? …………….
Profesia pe care ti-ai dori sa o practici este ……………….
Cum ai decis lucrul acesta? ………….
Spune-mi tot ce stii despre ea ……………….
De unde ai aflat aceste lucruri? ………………….
Ce liceu crezi ca ar trebui sa urmezi in acest sens? ……………….
Ce iti propui in viitor pentru a urma aceasta cariera? …………………..
Care crezi ca vor fi sarcinile tale de munca? ……………….
Dar programul? ………………….
Dar mediul de lucru? ………………...
Ce salariu crezi ca vei avea ………………..
Ce lucruri ai vrea sa mai afli despre aceasta profesie? Cine crezi ca-ti poate oferi aceste informatii?……………..