Fiecare centimetru patrat din sala de clasa trebuie sa fie foarte bine gandit si amenajat, astfel incat atmosfera generala sa fie una care sustine invatarea. Clasele standard, de moda veche, nu mai sunt atractive pentru generatiile actuale de elevi, astfel incat se justifica o schimbare de paradigma care sa puna in valoare spatiul salii. De asemenea, amenajarea clasei trebuie sa fie incluziva si in concordanta cu nevoile tuturor cursantilor.
Cel mai important factor al unei sali de clasa este functionalitatea. Binenteles, orice profesor, parinte sau elev isi doreste o clasa draguta si distractiva, dar nu trebuie omis motivul pentru care acestia din urma se afla in locul respectiv. Ei sunt acolo ca sa invete, iar designul clasei trebuie sa maximizeze eficienta in aceasta directie.
Nu doar aranjamentul mobilierului trebuie sa fie atent studiat si pus in practica, ci si mediul general, inclusiv materialele care vor fi afisate pe pereti ori modul in care vor fi organizate activitatile. In acest fel, se asigura respectarea unui mediu de invatare structurat, in care fiecare element a fost luat in considerare.
1. Evita formarea dezordinii
Indiferent daca se refera la haine, manuale, instrumente de scris ori de desenat, aparitia dezordinii va distrage rapid elevii de la sarcinile pe care le au de indeplinit. Toti factorii aflati in campul lor vizual concureaza pentru a le atrage atentia, iar asta inseamna o limitare importanta a capacitatii neuronale.
Ai nevoie de mobilier de depozitare si de reguli stricte pe care elevii sa le urmeze, iar sala de clasa va straluci in permanenta.
2. Creeaza un spatiu care sa stimuleze colaborarea
Configurarea bancilor in clasa reprezinta un element de baza in stimularea colaborarii intre elevi. Plasarea bancilor in stilul clasic, randuri de cate doua locuri, favorizeaza concentrarea atentiei pe profesor, dar nu sustine in niciun fel lucrul in echipa. Pe de alta parte, aranjarea acestora in semicerc, ori in grupuri de 4-6 locuri, care vor fi ocupate de elevi care se rotesc intre ei, reprezinta o alegere mult mai inteligenta pentru atingerea acestui obiectiv.
3. Tine cont de regulile de siguranta
Pentru ca elevii sa poata progresa din punct de vedere intelectual si cognitiv, au nevoie de un mediu sigur, in care pot sa isi asume riscuri si sa faca greseli, fara riscul de a suferi consecinte neplacute. Inainte de a fi elevi, ei sunt copii, iar alergarea, joaca si chiar imbrancelile nu pot eliminate total din comportamenul lor in clasa.
4. Monteaza instalatie audio
Muzica este un element esential in procesul de invatare, element care poate stimula functiile cognitive. Montarea unor boxe la care pot rula in surdina opere recunoscute pentru beneficiile oferite creierului uman reprezinta o alegere inteligenta pentru tine si pentru elevii tai. In pauze, ii poti lasa sa preia controlul si sa puna ei melodiile pe care si le doresc. Vei reusi in acel fel sa ii sustii sa se cunoasca mai bine, sa discute despre pasiunile lor si chiar sa lege prietenii care vor dura o viata.
Tine cont de recomandarile de mai sus atunci cand vei organiza sala de clasa si nu uita ca poti face oricand schimbari. In functie de dinamica grupului, dar si de preferintele elevilor, poti ajusta constant configuratia clasei astfel incat intreg procesul de invatare sa fie unul placut si atractiv pentru toata lumea.