Tigarile electronice vor fi INTERZISE in scoli si de la vanzarea catre minori

De Portal Invatamant
la 27 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tigarile electronice vor fi INTERZISE in scoli si de la vanzarea catre minori27Feb.2024

Vanzarea tigarilor electronice catre minori, inclusiv a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului sau a flacoanele de reumplere, va fi interzisa. In plus, Ministerul Educatiei va include in ROFUIP (Regulamentul-cadru de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar) sanctiuni impotriva elevilor care nu respecta legislatia in vigoare. Proiectul de lege care a fost adoptat de Camera Deputatilor prevede sanctiuni maxime de 100.000 de lei.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vanzarea catre minori a tigarilor electronice, a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe articole, fiind admise si mai multe amendamente care au fost respinse initial.
 
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 201/2016 precum si a Legii nr.349/2002. In vederea reducerii expunerii copiilor si tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializarii prin automate precum si interzicerea vanzarii catre tinerii cu varsta sub 18 ani pentru tigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru tigarete, dispozitivele electronice pentru incalzirea tutunului. Totodata, se stabileste in sarcina institutiilor de invatamant a obligatiei de a introduce in regulamentele proprii masuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vanzarea/detinerea si utilizarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice si dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului in incinta acestora. De asemenea, se asigura preluarea definitiei tigaretei electronice si a flaconului de reumplere a tigaretei electronice, asa cum sunt prevazute in legislatia europeana.
 
Deputatii au adoptat mai multe amendamente care fusesera initial respinse.
 
Unul dintre amendamente defineste dispozitivul electronic pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, tigareta electronica, flaconul de reumplere, pliculetul cu nicotina pentru uz oral, precum si produse destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun.
 
Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piata a (pouch-urilor) pliculetelor cu nicotina pentru uz oral care nu respecta prevederile prezentei legi este interzisa. Nivelul de nicotina continut in fiecare pouch nu poate depasi valoarea de 20 mg/pliculet.
 
Conform unui alt amendament adoptat luni, se interzice pentru elevii din toate unitatile de invatamant fumatul, precum si utilizarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru tigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculetelor cu nicotina pentru uz oral si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun.
 
De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru tigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculetelor cu nicotina pentru uz oral si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, prevede un alt amendament adoptat.
 
Totodata, se interzice vanzarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru tigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculetelor cu nicotina pentru uz oral si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani. In scopul verificarii varstei persoanelor care cumpara aceste tipuri de produse vanzatorii pot solicita prezentarea unui document de identitate, potrivit unui alt amendament adoptat luni.
 
Se interzice vanzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru tigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotina pentru uz oral si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializeaza prin intermediul serviciilor de curierat trebuie sa aiba tiparit pe colet, in mod cat mai lizibil, mesajul: "Atentie! Acest pachet contine produse din tutun si/sau produse care contin nicotina. A se verifica varsta clientului".
 
In autorizatia sanitara de functionare a unitatilor care comercializeaza produse din tutun, tigarete electronice, flacoane de reumplere pentru tigaretele electronice, dispozitive electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculete cu nicotina pentru uz oral si produse destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun se introduce o clauza speciala de interzicere a vanzarii produselor din tutun, tigarete electronice, flacoane de reumplere pentru tigaretele electronice, dispozitive electronice pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculete cu nicotina pentru uz oral si produse destinate inhalarii fara ardere din inlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament.
 
Proiectul introduce sanctiuni de pana la 100.000 lei, in functie de gravitatea faptei.
 
Ministerul Educatiei stabileste, prin Regulamentul-cadru de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar, sanctiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vanzarea/detinerea si utilizarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru tigaretele electronice si a dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului, in incinta unitatilor de invatamant.
 
In cadrul dezbaterilor generale, deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atentia ca publicitatea "este cheia".
 
"Ideea ca se pot interzice comercializarea unor dispozitive electronice pentru fumat, pentru cei care au sub 18 ani, este o utopie. (...) Publicitatea este cheia, pentru ca acolo ii "arzi" pe cei care produs asemenea dispozitive, opresti aria de raspandire a informatiei false care este propaganda ca aceste dispozitive electronice sunt mai putin toxice ca fumatul clasic si duceti acest joc pur electoralist ca sa aratati ca va intereseaza viata copiilor si a tinerilor. (...) Solutia este oprirea reclamei si acesta este un lucru pe care voi il refuzati", a sustinut Ungureanu.
 
Deputata AUR Gianina Serban a subliniat, la randul sau, necesitatea interzicerii publicitatii la tigarile electronice.
 
"AUR va vota acest proiect de lege, doar ca, daca vrem cu adevarat sa protejam tinerii sa lucram si sa ne gandim la sanatatea lor, ar trebui sa ne gandim cum stopam consumul de droguri, cum facem preventie, cum sa facem educatie. Acest proiect de lege va putea sa produca efecte daca va fi implementat cat mai urgent, dar, din punctul nostru de vedere, ca sa protejam cu adevarat tinerii, trebuie sa stopam fenomenul. Si, asa cum spunea si colegul de la USR, trebuie sa stopam reclama acestor produse nocive pentru tinerii nostri", a aratat deputata AUR.
 
Deputatul PNL Gigel Stirbu a anuntat ca in comisiile de specialitate exista o initiativa legislativa care interzice publicitatea la toate acele instrumentele electronice de incalzit tutunul si a adaugat ca aceste instrumente "au ajuns sa faca parte din viata copiilor, minorilor, alaturi de telefoanele mobile". "Cred ca interzicerea publicitatii la aceste instrumente este benefica", a completat el.
 
Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, social-democratul Alfred Simonis, initiator, a subliniat ca interzicerea publicitatii este importanta, dar mai important este ca minorii sa nu mai poata achizitiona acest tip de produs.
 
"Fenomenul consumului acestui tip de produs nu se stopeaza cu interzicerea publicitatii. Se stopeaza si cu interzicerea publicitatii, dar inainte de asta trebuie reglementat foarte bine daca minorii pot achizitiona sau nu din magazine acest tip de produs. (...) Este o initiativa buna, copiii de maine nu vor mai putea achizitiona astfel de tigari electronice, nu vor mai putea cumpara acele cutiute cu nicotina, pentru ca a aparut si asa ceva, nu se mai pot comercializa in automate astfel de produse. De maine amenzile pot ajunge pana la 100.000 de lei pentru magazinul care comercializeaza catre minori astfel de produse. Este un moment bun, un moment in care putem avea consens in Parlamentul Romaniei", a transmis Simonis.
 
Proiectul de lege va intra marti la votul final, in plenul Camerei Deputatilor - for decizional - fiind adoptat de Senat. 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa

Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

tigari electroniceminoritigari electronice in scoli


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//