Potrivit
documentului publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, "certificatele de calitate" ale ARACIP, cu grad de incredere "minimal" sau "peste asteptari", vor fi publicate si pe paginile de internet ale unitatilor de invatamant.
"Certificatul de calitate” cuprinde gradul de incredere acordat unitatii de invatamant din perspectiva calitatii. Cuantificarea gradului de incredere se face in urma vizitei de evaluare si este independenta de acordarea autorizarii de functionare provizorie/acreditarii/ emiterii atestatului de calitate, emiterea ordinului de ministru/atestatului de calitate si se face pe baza indeplinirii cerintelor din standardele de evaluare la nivel minimal sau peste asteptari", se arata in documentul citat.
Gradul de incredere dat prin certificatul de calitate se poate modifica anual, la solicitarea unitatii de invatamant/furnizorului de educatie sau la initiativa ARACIP ca urmare a indeplinirii indicatorilor de performanta din standardele de evaluare.
Certificatul de calitate, o conditie pentru scoli pentru a obtine autorizatia de functionare provizorie
In cazul unei proceduri de autorizare a functionarii provizorie, ARACIP va emite certificatul de calitate la jumatatea primului an de functionare, solicitand unitatii de invatamant, prin intermediul platformei de evaluare a ARACIP, documente in sustinerea indeplinirii indicatorilor de performanta din standardele de evaluare, inscrisuri ce stau la baza emiterii certificatului de calitate.
Daca dupa aceasta perioada nu mai sunt indeplinite conditiile de autorizare, unitatea de invatamant va intra in procedura de monitorizare si va avea o perioada de imbunatatire decisa de Consiliul ARACIP. Daca nici la finalul acestei perioade situatia nu poate fi imbunatatita, Consiliul ARACIP va propune ministrului Educatiei emiterea ordinului de ridicare a autorizatiei de functionare provizorie.
Potrivit sursei citate, certificatul de calitate emis de ARACIP va fi publicat pe site-ul propriu al unitatii de invatamant. Evaluarea unitatilor de invatamant va fi facuta in baza unui calendar aprobat de Consiliul ARACIP.
Evaluatorii ARACIP vor asista la clasa si vor vorbi cu elevii si profesorii
O alta prevedere importanta mentionata in proiectul de Hotarare care vizeaza activitatea ARACIP este aceea ca verificarea documentelor depuse de scoli se realizeaza prin intermediul platformei digitale, iar in cadrul vizitei la fata locului se masoara modalitatea implementarii standardelor pe baza colectarii datelor de la beneficiari/ cadre didactice/ didactic auxiliar si nedidactic/ directori/ comunitate locala/ angajatori/ operatori economici, dupa caz, prin aplicarea de chestionare si/sau interviuri si discutii individuale si de grup, a observarii directe, vizitelor la operatorii economici, cu ocazia stagiilor de practica, a asistentelor la ore si la activitatile derulate de organizatia furnizoare de educatie/ unitatea de invatamant supusa evaluarii”.
De asemenea, evaluatorii externi vor analiza situatia rezultatelor elevilor, progresul fiecarui anteprescolar, prescolar sau elev, precum si a oricarei dovezi prin care se probeaza buna functionare a unitatii de invatamant. In cazul in care dovada este un document, acesta se analizeaza, dupa incarcarea in platforma digitala, inaintea realizarii vizitei la fata locului.
Verificarea/ reverificarea informatiilor continute in documente se realizeaza prin discutii cu actorii implicati in actul educational si prin colectarea datelor prin instrumente specifice, respectiv chestionare, ghiduri de interviu, observare directa.