Oficialii din Minister raspund astfel candidatilor la eventualele intrebari pe care le au cu privire la derularea procesului de evaluare digitalizata, cand vine vorba de lucrarile scrise la examenele nationale.
Printre intrebarile la care au raspuns oficialii din Ministerul Educatiei si Cercetarii se numara:
1. Ce se intampla daca lucrarea unui elev nu este scanata corect si profesorul nu o verifica inainte de a o incarca pe platforma?
2. A fost luata in considerare situatia in care elevii au un scris mai mic si profesorii intampina dificultati in examinarea acestor lucrari?
3. Exista o politica privind protectia datelor personale ale elevilor in contextul evaluarii digitalizate? Cum sunt asigurate confidentialitatea si securitatea informatiilor?
Evaluarea digitalizata: precizarile Ministerului Educatiei
1. Cum se desfasoara procesul de evaluare digitalizata?
La sfarsitul probei, lucrarile scrise ale candidatilor sunt scanate, apoi incarcate pe platforma de evaluare digitalizata. Pentru scanare, fiecare sala de clasa in care se desfasoara probe scrise este dotata cu scanner. In baza conturilor individuale create anterior, profesorii evaluatori au acces pe platforma digitalizata, unde sunt incarcate lucrarile. Evaluarea se face pe laptop/calculator, in baza unui borderou digital introdus anterior repartizarii lucrarilor catre profesorii evaluatori.
Folosirea platformei de evaluare digitalizata permite repartizarea aleatorie a lucrarilor. Astfel, doi evaluatori ai aceleiasi lucrari vor fi nu doar din scoli diferite, ei pot fi si din judete diferite. Functiile platformei permit, la finalul evaluarii fiecarei lucrari, cumularea punctajelor si descarcarea automata a borderourilor de evaluare.
2. Evaluarea digitalizata afecteaza desfasurarea probelor scrise pentru candidati?
Nu. Pentru candidati singura diferenta este ca nu se mai secretizeaza lucrarile. Acestea sunt secretizate automat, in momentul in care sunt scanate.
3. Cum se gestioneaza situatia in care conexiunea la internet nu functioneaza conform cerintelor impuse, in momentul scanarii lucrarilor?
Procedurile de lucru prevad solutii pentru situatiile in care conexiunea la internet nu functioneaza, inclusiv, daca este nevoie, scanarea lucrarilor in alt centru de examen sau la nivelul comisiei judetene/a municipiului Bucuresti.
4. Ce masuri se iau in cazul in care platforma de scanare intampina dificultati tehnice?
Resursele necesare pentru functionarea platformei (puterea de calcul si capacitatea de stocare) sunt asigurate de parteneri institutionali. In situatia putin probabila in care se produc blocaje, se va interveni in timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea si rezolvarea oricarei probleme.
5. Ce se intampla daca lucrarea unui elev nu este scanata corect si profesorul nu o verifica inainte de a o incarca pe platforma?
Elevul va fi prezent la scanarea propriei lucrari. Daca vor exista cazuri de scanari incomplete sau erori, sunt prevazute mecanisme ce vor permite remedierea situatiei.
6. Cum trebuie gestionata situatia in care un exercitiu lipseste de pe pagina de evaluare din cauza unei scanari incomplete?
Profesorul evaluator are posibilitatea, la identificarea unei lucrari scanate eronat, sa semnaleze in platforma acest lucru (prin folosirea butonului „Marcare scanare necorespunzatoare”). In acest caz, lucrarea se scaneaza din nou si se incarca in platforma. t
7. Cum se procedeaza in cazul in care nu sunt scanate toate paginile unei lucrari, iar una dintre acestea contine informatii esentiale pentru evaluare?
In platforma exista informatii privind numarul total de pagini pentru fiecare lucrare. Daca exista neconcordante intre numarul real de pagini si numarul de pagini scanate, lucrarea va fi scanata din nou.
8. A fost luata in considerare situatia in care elevii au un scris mai mic si profesorii intampina dificultati in examinarea acestor lucrari?
Platforma ofera posibilitatea de redimensionare a imaginii (zoom in/out). Din acest punct de vedere, este chiar o optiune de accesibilitate, care in modul clasic de evaluare nu exista. Lucrarea poate fi marita atat cat este necesar, iar rezolutia de scanare permite acest lucru.
9. Procesul de evaluare digitalizata afecteaza criteriile de evaluare/baremele, tipurile de subiecte sau timpul de lucru al candidatilor?
Nu. Procesul de evaluare digitalizata nu implica schimbari in ceea ce priveste criteriile de evaluare/baremele si tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenelor, nici timpul de lucru al candidatilor.
10. Cum se gestioneaza discrepantele de notare intre profesori in situatia in care evaluarile anterioare permiteau discutii intre cadrele didactice, iar acum fiecare profesor corecteaza independent?
Conform metodologiilor existente, evaluarea se realizeaza individual, nu prin „discutii intre cadrele didactice”. In situatia in care diferentele de notare intre evaluatori sunt mai mari de 1 punct, platforma identifica aceste lucrari si le repartizeaza automat altor doi evaluatori. Dupa a doua evaluare, se elimina nota cea mai mare si cea mai mica si se face media notelor ramase. Platforma semnaleaza, de asemenea, diferentele de notare intre evaluatori la itemii obiectivi si are implementata solutie tehnica de eliminare a acestora.
11. Exista un proces de pregatire si formare pentru profesori in utilizarea platformei de evaluare digitalizata?
Da. La nivelul fiecarui centru de examen se fac pregatiri pentru derularea procesului de evaluare digitalizata. Totodata, au fost elaborate si transmise ghiduri pentru fiecare rol de utilizator din platforma.
12. Exista o politica privind protectia datelor personale ale elevilor in contextul evaluarii digitalizate? Cum sunt asigurate confidentialitatea si securitatea informatiilor?
Pentru evaluarea digitalizata se folosesc scanere distribuite si instalate in fiecare centru de examen. Lucrarile sunt scanate in sala de examen, la sfarsitul probei scrise, in prezenta candidatului, fiind incarcate pe platforma de evaluare de catre profesorii asistenti. Secretizarea lucrarii se face automat, in momentul incarcarii, nemaifiind necesar a fi facuta de catre candidati/profesorii asistenti. Ulterior, lucrarile sunt repartizate automat si aleatoriu, prin intermediul platformei, catre doi evaluatori aflati in alt judet decat judetul din care provin candidatii.
13. Care sunt beneficiile implementarii evaluarii digitalizate a lucrarilor de la probele scrise din cadrul examenelor nationale?
- Eliminarea birocratiei (borderourile individuale de notare, precum si cele finale sunt generate automat, odata cu finalizarea evaluarii);
- Reducerea timpului de lucru destinat evaluarii;
- Transmiterea, in mod automat si aleatoriu, catre alti doi evaluatori, a lucrarilor pentru care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori initiali este mai mare de un punct;
- Scaderea riscului erorii umane in privinta: calculului notei finale, acordarii altor punctaje decat cele din baremul de corectare, introducerii notelor de pe lucrare in calculator, in vederea afisarii rezultatelor.
Anul trecut, evaluarea digitalizata a fost extinsa la toate examenele nationale. Precizarile Ministerului Educatiei pot fi descarcate din urmatorul document [in format PDF]