“Restructurarea sistemului de notare la ciclul secundar prin limitarea notarii esecului cu nota 4 (un singur prag) si a succesului cu note intre 5 si 10, utilizand o scala de notare cu 3 niveluri de reusita (minimala, medie, superioara)”, prevede documentul Plan de actiune pentru educatie 2019 - 2030, semnat de Ecaterina Andronescu.
Mai exact, se doreste ca notele 1, 2 si 3 sa dispara din catalog si carnet si limitarea notarii esecului la nota 4. Nota 5 ar fi pragul de reusita, cu 3 niveluri. 5 - 6 minimal, 7 - 8 mediu si 9 - 10 superior.
Mai mult, si calificativele ar urma sa dispara. Daca elevul ar fi trebuit sa fie notat cu insuficient, conform masurilor din document invatatorul ar trebui sa nu ii acorde acest calificativ, ci sa il ajute sa rezolve mai bine cerintele.
Acest set de masuri a fost aprobat si trimis spre publicare de fostul ministru chiar inainte de predarea mandatului. Printre cele mai interesante idei sunt cele legate de schimbarea sistemului de notare la gimnaziu si la liceu.
In prezent, conform Legii Educatiei Nationale, notarea elevilor se face astfel:
(1) Scopul evaluarii este acela de a orienta si de a optimiza invatarea.
(2) Toate evaluarile se realizeaza pe baza standardelor nationale de evaluare pentru fiecare disciplina, domeniu de studiu, respectiv modul de pregatire.
(3) Rezultatele evaluarii se exprima, dupa caz, prin calificative, in invatamantul primar, respectiv prin note de la 1 la 10, in invatamantul secundar si in invatamantul tertiar nonuniversitar, sau prin punctaje, in mod similar testelor internationale.
(4) Controlul utilizarii si al respectarii standardelor nationale de evaluare de catre cadrele didactice se realizeaza prin inspectia scolara.
(5) Notarea elevilor fara utilizarea si respectarea standardelor nationale si a metodologiilor de evaluare constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform prevederilor prezentei legi.
Dinu Gabriel 14 Aug. 2019 14:49:36
Citesc cu mult interes atat articolele din acest site, dar mai ales comentariile părinților elevilor din sistemul nostru școlar. E necesar să anțelegem mai antai ce vrem de la copii noștri și apoi să ne dăm cu părerea despre cum se desfășoară anvățămantul nostru. Observ cu multă amărăciune că nu există nici cel mai mic interes pentru viitorul acestor copii din partea părinților. Toți așteaptăm numai de la școală să vină preocuparea și răspunderea pentru acest viitor. Ba mai și aprobăm modul defectuoas an care muncesc , se comportă copii noștri. Acceptăm atitudinea de frondă și lipsă de respect, de politețe minimală a acestora față de profesori, de toți educatorii la toate nivelurile școlare. Observ chiar o doză de discriminare față de părinții cu resurse materiale mai reduse...adică să meargă la alte școli cu plată, că la cele de stat merg numai...adică cine merg stimată doamnă ce a postat acel comentariu? Și an acest mod gandesc și copii noștri . În acest mod de ai educa apropo de cei 7 ani de-acasă?! nu o să avem tineri bine pregătiți. Și aș mai vrea să spun ceva...Dacă ați urmărit cu atenție cine sunt olimpicii romani cu multe medali la Olimpiadele internaționale, veți avea surprinderea de a constata că majoritatea sunt de la licee de stat și nu particulare , pentru că atunci cand dai bani și interesul celor de acolo este de a nu te supăra stimată mamă...Mă opresc , arătand faptul că sunt mai an varstă decat dvs. părinții , dar sunt bunic și ancerc să vă anțeleg , ca și pe copii mei, acum părinți la randul lor , pe nepoțeii mei... dar e tare greu...Dragos Brasov 14 Aug. 2019 09:58:27
Idei pe banda fără consultarea partenerilor. UnA dintre cele mai proaste idei.1. Motivarea elevilor scade antrucat modalitatea de scoatere a mediei este mult simplificată. Prin urmare creste numărul de analfabeți cu diplomă de 8 sau 12 clase.
2. Spunea ca 3-4 corigenți la clasa a cincea ediție mult. Dar antreb Cum au ajuns așa departe fără sa știe sa citească sau sa adune? De fapt știu. Mulți elevi pe clasa și interes scăzut din parta anvățăturilor din cauza de programa prea stufoasa.
3. Un alt aspect la corigenta este denigrarea publica a elevului, profesorului și scolii. Ar trebui sa scăpăm de aceste mentalități. Este de fapt o prelungire a școlarizarii pentru asimilarea de cunoștințe și formarea de deprinderi. Dar societatea nu vede așa lucrurile.
Critasse 14 Aug. 2019 08:08:38
Deci am avut dreptate cand am zis că vine in locul "Abramburicăi" unul mai Breaz?Se pare că acest Breaz a avut an școală numai note "din-astea bune" de care acum vrea sa scape generațiile viitoare.
Breaz!!! - mamă ai sau cel puțin un congelator?!?
Verifică zilnic! Vei ramane surprins!
Elena 14 Aug. 2019 01:05:58
Mai bine le ar da la toti 10 si ar incheia totul, ca oricum nu mai conteaza. Schimbari peste schimbari, peste schimbari si rezultate zero. Pe mine nu prea mai ma intereseaza, am copii si vor avea evaluarile nationale la anul, le am zis din start sa dea foaia goala, nu au de ce sa piarda doua ore pe acolo. Cred ca vor sa termine invatamantul de stat si daca vrei invatamant de calitate sa platesti. Exact ca in Vest. La scolile de stat invata numai minoritatile, indieni si alte natii. Parintii sunt derutati si de buna credinta,. Pacat de ei. Si de copii.Elen-Helen 13 Aug. 2019 22:19:38
Aceasta femeie Ecaterina Andronescu,dorește cu orice preț sa distruga sistemul de anvãțãmant,pe noi nu trebuie sa ne intereseze standardele europene deoarece noi suntem o concurențã pentru ei.Europa dorește sa ne distrugã cu orice preț,de aceea aceastã vitã E.Andronescu care este susținutã de alții ca ea vine cu idei pe care europa i l- ea impus.Dana Marin 13 Aug. 2019 21:26:08
Mai antai, tu ca părinte,ar trebui să știi să scrii corect din punct de vedere gramatical. Scrieți cu foarte multe greșeli și atunci mă antreb cum ar putea odrasla dumneavoastră să știe la școală.Dumitru Mihaela 13 Aug. 2019 19:24:57
Ar fi o ideie foarte buna .Cat timp sunt mai mult in scoala rata infractiunilor in randul minorilor va scadea.La asta nu se gandeste doamna care a comentat "ca esti prost ca nu treci clasa".Nu e chiar asa.
Cu un liceu nu rezolvi mare lucru in viata.
Din pacate asta e adevarul.
Media la bac ar ajunge 5.
Nu ati vrea sa vedeti poza din caietul ficei mele de mate in ce hal cu cate greseli a venit acasa ca nu vede bine la tabla.
Se preda repede si gata
Asa e usor sa-ti castigi painea
Eu ca mama m-am dat peste cap si am studiat de unde am putut ca sa nu mearga nepregatota.
Ca nu putem fi toti matematicieni
Vi se pare normal in clasa a 5cincea sa ai 3-4 corigenti?
Eu am fost mai speriata ca acei copii
Nu mai ingreunati viata copiilor fara rost!!!!!!
Miruna Ioana 13 Aug. 2019 16:55:35
O IDEE FOARTE BUNA. Asa copii ar fi mai motivați sa ajungă la calificative de 8-9-10 știi t ca cea mai mica nota pusa poate fi 4, care pana acum era undeva aproape de "bine"Nu Contează 13 Aug. 2019 14:04:31
Deci...se schimba ptr elevi sau ptr profesori?cred ca ptr profesori mai mult, sa nu mai vedem cat de slab pregatiti sunt.observ ca se fac numai schimbări aiurea ,domnilor ati zăpăcit copii ăștia cu programa voastră!!!Ușurați le viata ca si asa nu le oferiți nimic,după atata scoala tot șomeri ajung !!!
Elena 13 Aug. 2019 13:23:13
Deci, ori esti prost , ori esti destept ...treci clasa