Pentru a primi ajutorul de somaj, tinerii trebuie sa se inregistreze la agentia de ocupare a fortei de munca din raza careia isi au domiciliul, in maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite de consiliere profesionala, in vederea angajarii.
Conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca, cumulativ, pentru a obtine calitatea de somer:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
De asemenea, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.
Mai mult, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj nici absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii.
Documente necesare pentru intocmirea cererii de acordare a indemnizatiei de somaj:
- actul de identitate, in original;
- actele de studii si de calificare, in original si in copie;
- adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
- acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
In afara documentelor mentionate mai sus, care urmeaza sa fie prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj, cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita, dupa caz, si de alte documente, precizate pe
site-ul ANOFM.
Indemnizatia de somaj reprezinta o compensatie partiala a veniturilor absolventilor institutiilor de invatamant care nu s-au putut incadra in munca.
Micu Andreea 18 Iul. 2019 09:24:51
Buna ziua!In cazul in care beneficiez de indemnizatie de creștere copil,fiind mai mare decat suma ajutorului de somaj,daca am terminat studiile liceale,si desi indeplinesc celelalte cereri se respinge ajutorul de șomaj?