Concursul Comper se pregateste de Etapa a II-a din anul 2019, programata sa aiba loc pe 15 martie (Comper Comunicare) si 22 martie (Comper Matematica). Intre timp insa, fondatorul concursului a lansat o informatie extrem de interesanta: Comper-ul este in pericol de a se inchide.
Intr-un
anunt facut pe pagina de Facebook "Concursurile Comper", Calin Vlasie, fondatorul acestui concurs, a explicat ca reprezentantii Editurii Paralela 45 doresc sa se razbune si ar vrea inchiderea Comper, din cauza ca "se desfasoara fara acordul detinatorului marcii". Asa cum explica insusi Calin Vlasie,
"am facut atunci, in 2010, imprudenta ca marca acestui concurs sa fie inregistrata la OSIM pe numele Editurii Paralela 45, fondata de mine in 1994, al carui proprietar eram inca in 2010. Acum Editura Paralela 45 nu mai este a mea din 2011 si, desi mi s-a promis verbal in 2017 (cand am demisionat si cand am divortat de sotia trezita peste noapte proprietar al editurii si tipografiei) ca acest concurs, creat de mine si organizat intotdeauna de catre Fundatia Paralela 45, va ramane exclusiv al meu, ACUM SUNT AMENINTAT CA ACEST CONCURS SE DESFASOARA FARA ACORDUL DETINATORULUI MARCII..."
Puteti vedea mai jos mesajul integral.
La solicitarea Portal Invatamant, fondatorul Comper a precizat ca "etapele se continua in acest an scolar asa cum au fost planificate la Ministerul Educatiei Nationale si inscrise in Calendarul concursurilor nationale scolare fara finantare MEN, publicat in 9 Ianuarie 2019 prin Ordin de Ministru al MEN. Concursul Comper e proprietatea Fundatiei pentru Stiinte si Arte al carui presedinte si membru fondator sunt". Ramane, insa, intrebarea, ce se va intampla in anii urmatori, data fiind aceasta disputa legata de marca inregistrata Comper.
Reprezentantii Editurii Paralela 45 au declarat pentru Portal Invatamant ca "Editura Paralela 45, in calitate de detinatoare a marcii, nu ameninta pe nimeni si dezavuam “scriitura”. Nu suntem noi in masura, legal (pentru ca altfel nu incape discutie), sa inchidem un concurs scolar. Mesajele lansate, care contin informatii nereale sunt emise cu scopul de a atrage in mod nejustificat numele societatii noastre intr-o disputa legata de neregulile sesizate in desfasurarea concursurilor".
In acelasi timp, insa, acestia precizeaza ca "din anul 2010 Editura Paralela 45 este detinatoarea marcii COMPER la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), informatie publica, care poate fi verificata pe site-ul institutiei". Ceea ce, din nou, nu exclude posibilitatea ca in viitorul apropiat marca inregistrata Comper sa fie revendicata de catre Paralela 45.
Ce se va intampla cu concursurile Comper vom afla cu siguranta in perioada urmatoare. Este cert faptul ca, in acest moment, Comper este unul dintre cele mai cunoscute (daca nu chiar cel mai cunoscut) concurs fara taxa din scolile noastre, iar disparitia lui ar insemna ca aproape 1 milion de elevi sa piarda aceste testari anuale.
Puteti citi mai jos punctele de vedere ale partilor implicate.
Mesajul fondarului Comper, Calin Vlasie
EDITURA PARALELA 45 VREA INCHIDEREA CONCURSULUI COM-PER!
"In 2010, dupa cativa ani de elaborare, am facut public Regulamentul de functionare al concursului scolar de COMpetenta si PERformanta, prescurat COM-PER, de la inceput gandit de mine fara taxe de participare si, pentru a se putea desfasura in scolile din Romania, am incheiat un Protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei prin Fundatia Paralela 45, al carui presedinte eram si sunt si acum.
Pe atunci Romania era raiul concursurilor scolare cu bani. Multi mi-au spus ca sunt un prost daca nu cer bani pentru participare. Am preferat sa raman prost, dar curat dpdv al legalitatii, ba mai mult: sa platesc in fiecare an aproape 100.000 lei noi pentru ca acest concurs sa se poata desfasura, neprimind niciun ajutor de la nimeni. Comunitatea COM-PER numara acum 5000 de scoli, peste 1.000.000 de elevi participanti de la clasele 0-8, la disciplinele matematica si limba si literatura romana si peste 138.000 utilizatori, fiind implicati in organizarea concursului in mod benevol aproape 40.000 de cadre didactice. Vezi
https://www.concursurilecomper.ro/comunitatea-comper.
Am facut atunci, in 2010, imprudenta ca marca acestui concurs sa fie inregistrata la OSIM pe numele Editurii Paralela 45, fondata de mine in 1994, al carui proprietar eram inca in 2010. Acum Editura Paralela 45 nu mai este a mea din 2011 si, desi mi s-a promis verbal in 2017 (cand am demisionat si cand am divortat de sotia trezita peste noapte proprietar al editurii si tipografiei) ca acest concurs, creat de mine si organizat intotdeauna de catre Fundatia Paralela 45, va ramane exclusiv al meu, ACUM SUNT AMENINTAT CA ACEST CONCURS SE DESFASOARA FARA ACORDUL DETINATORULUI MARCII...
NU EU SUNT AMENINTAT, amenintati sunt cei peste un milion de copii - aproximativ 75% din populatia scolara de la clasele 0-8, profesorii si parintii acestor copii care ar putea fi lipsiti de cel mai mare concurs scolar national recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale. Pe acesti copii cade razbunarea incredibila a actualilor proprietari ai Editurii Paralela 45, care nu au creat absolut nimic, dar au beneficiat de toate proiectele mele, printre care cel mai celebru este proiectul MATE 2OOO+, gandit si initiat de mine in 1996 si incurajat atunci de marele geometru DAN BRANZEI, autor pana la moartea sa in acest proiect.
Fac apel la toti cei care apreciaza acest concurs (cu toate imperfectiunile lui...) sa fie alaturi de mine si de mica echipa voluntara care asigura desfasurarea acestui concurs si sa dea like la acest anunt, ca forma prima de protest la atitudinea incalificabila a patronilor Editurii Paralela 45".
Calin Vlasie
fondator al Concursului Scolar National de Competenta si Performanta in Educatie
director al editurii Cartea Romaneasca a Uniunii Scriitorilor din Romania
Punctul de vedere al S.C. Editura Paralela 45 S.A
"In cei 25 de ani de activitate editoriala, Editura Paralela 45 a sustinut sistemul de educatie romanesc prin manuale scolare, auxiliare, carti educative precum si prin numeroase premii in carti pentru elevii participanti la olimpiade scolare nationale si internationale (Olimpiada de Limba si Literatura Romana, Olimpiada de Lingvistica, Olimpiada de limbi clasice, Olimpiada de Matematica s.a.). Ne dorim o tara cu elevi performanti, deci intodeauna am spijinit educatia copiilor, facandu-ne din aceasta un deziderat.
Legat de comunicatul postat pe pagina de Facebook "Concursurile COMPER", facem mentiunea ca Editura Paralela 45, in calitate de detinatoare a marcii, nu ameninta pe nimeni si dezavuam “scriitura”. Nu suntem noi in masura, legal (pentru ca altfel nu incape discutie), sa inchidem un concurs scolar. Mesajele lansate, care contin informatii nereale sunt emise cu scopul de a atrage in mod nejustificat numele societatii noastre intr-o disputa legata de neregulile sesizate in desfasurarea concursurilor.
Va sublinem doar faptul ca din anul 2010 Editura Paralela 45 este detinatoarea marcii COMPER la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), informatie publica, care poate fi verificata pe site-ul institutiei".
Cu deosebita consideratie,
Consiliul de Administratie al S.C. Editura Paralela 45 S.A
Dumitru Cera 19 Iun. 2019 23:54:34
Concursurile scolare sunt benefice, reprezentand o modalitate de a verifica nivelul de pregatire la care se afla copilul. Mai mult, acestea contribuie la o pregatire consecventa a elevilor, la accentuarea spiritului de competitie, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, trebuie sustinute.Ko 24 Feb. 2019 08:49:02
Concursurile se adreseaza performerilor, nu intregii mase/ clase. Pentru ca a fost organizat pe baza materialelor/ auxiliarelor promovate de Paralela 45, subiectele contin nivelurile de initiere, aprofundare si exersare, standard si excelenta, nu au ce cauta 30-38 copii dintr-o clasa. Asa au aparut masluirea rezultatelor, liste interminabile cu 100 puncte, magia diplomelor si dosarelor. Rusinos! Vreti concurs si rezultate...munciti in plus, benevol doar cu acei copii care POT si VOR, nu faceti magarii!Tina Flob 22 Feb. 2019 15:04:39
D-na Iuliana,este un concurs fara taxa, cu subiecte organizate gradual,fara nicio obligativitate de participare,deci,daca nu va place, puteti alege sa nu participati!In plus, la orice nivel ne-am uita, subiectele sunt gandite sa diferentieze nivelul maximal de pregatire de cel minim obligatoriu. De aceea isi merita numele de concurs si nu e o lucrare de control.
Iuliana Ciubuc 22 Feb. 2019 10:01:33
Vreau sa se inchida! Subiectele propuse depasesc nivelul ce pregatire al copiilor. Sunteti exagerati! In acest mod, le faceti scarba copiilor de matematica!Cum stabiliti itemii?