Potrivit Metodologiei, pot depune dosare de candidatura scolile care, in ultimii trei ani, pana la data depunerii candidaturii:
a) au derulat activitati/proiecte/programe din cadrul programelor de educatie si formare profesionala gestionate in Uniunea Europeana de Comisia Europeana, Parlamentul European, alte institutii europene: Erasmus+, eTwinning, Scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.;
b) au derulat activitati/proiecte/programe in parteneriat cu ambasade, institutii de invatamant superior si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG-uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.;
c) au derulat activitati/proiecte/programe din alte tipuri de finantari.
Inscrierea unitatilor de invatamant preuniversitar la concursul „Scoala Europeana” se face "prin incarcarea documentelor din dosarul de candidatura, in format electronic pdf, intr-un spatiu de stocare dedicat concursului „Scoala Europeana” si anuntat de Ministerul Educatiei si Cercetarii la lansarea fiecarei editii a concursului".
Termenul-limita pana la care unitatile de invatamant preuniversitar pot trimite documentele este anuntat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Criterii concurs Scoala Europeana 2025
Evaluarea dosarelor de candidatura ale unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in concursul „Scoala Europeana” se face de catre Comisia nationala de evaluare pe baza urmatoarelor criterii:
1. Coerenta activitatilor derulate in cadrul proiectelor /programelor europene cu politica generala a institutiei scolare — 25 de puncte
• In ce masura este corelata tematica acestor activitati cu obiectivele si cu misiunea scolii?
• In ce masura activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene se regasesc in planurile manageriale anuale?
• In ce masura obiectivele si prioritatile prezentate in formularul de candidatura (la pct. 5, 6 si 7) sunt corelate cu obiectivele din proiectul de dezvoltare institutionala/PAS?
2. Integrarea activitatilor derulate in cadrul proiectelor/programelor europene in programul curent al scolii/activitatile de zi cu zi — 20 de puncte
• In ce masura sunt utilizate in procesul de predare-invatare-evaluare produsele rezultate din activitatile/proiectele/ programele europene?
• In ce masura activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene sunt integrate in programul scolii?
• In ce masura rezultatele invatarii dobandite de profesori in cadrul mobilitatilor sunt integrate in practica lor didactica curenta?
• Cate dintre ariile curriculare sunt reprezentate in activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene?
• Activitatile de cooperare europeana vizeaza diversificarea domeniilor care privesc activitatea educativa scolara si extrascolara?
3. Performantele scolare reflectate in rezultatele elevilor — 25 de puncte
• In ce masura activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene au contribuit la cresterea calitatii educatiei furnizate de scoala si cum se reflecta aceasta in rezultatele obtinute la examenele nationale? Explicati si comparati cu rezultatele obtinute la nivel national.
• In ce masura activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene au contribuit la cresterea calitatii educatiei furnizate de scoala si cum se reflecta aceasta in rezultatele obtinute de elevi la olimpiade si concursuri? Exemplificati.
• In ce masura activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene au contribuit la cresterea performantei scolare curente a elevilor (in general sau pe anumite arii curriculare vizate de proiectele derulate); demonstrati, cu statistici relevante, rezultatele scolare inainte si dupa implicarea in proiecte.
4. Asigurarea egalitatii de sanse si facilitarea accesului la educatie — 25 de puncte
• In ce masura egalitatea de sanse si dreptul la educatie al elevilor cu cerinte educationale speciale se regasesc printre valorile promovate de unitatea de invatamant?
• Activitatile derulate in cadrul proiectelor/programelor europene au vizat asigurarea egalitatii de sanse, prevenirea abandonului scolar si reducerea riscului de parasire timpurie a scolii, atat in constituirea grupurilor-tinta, cat si in implicarea acestora in derularea proiectelor? Demonstrati cu statistici relevante (de exemplu, evolutia participarii scolare a elevilor, numarul de absente, rata abandon etc.).
5. Continuitate si constanta in derularea de activitati/proiecte/programe europene — 15 puncte
• In ce masura a fost asigurata sustenabilitatea activitatilor/proiectelor/programelor europene derulate?
• In ce masura activitatile/proiectele/programele europene derulate au generat dezvoltarea altor tipuri de activitati de cooperare?
• In ce masura a crescut interesul cadrelor didactice si elevilor pentru implicarea in activitati/proiecte europene? Explicati si demonstrati cu statistici relevante (numar de elevi/profesori participanti, numar de proiecte implementate in crestere in perioada evaluata fata de perioadele anterioare).
6. Strategie si modalitati de implementare si evaluare — 15 puncte
• In ce masura institutia are o strategie (obiective, planificare, evaluare) de implementare a proiectelor/programelor europene?
• In ce masura institutia are o strategie (obiective, planificare, implementare) de evaluare a activitatilor/proiectelor/ programelor europene?
7. Strategie si modalitati de valorizare (diseminare si exploatare a rezultatelor/produselor) — 15 puncte
• In ce masura institutia are o strategie de valorizare a activitatilor/proiectelor/programelor europene?
• Activitatile de valorizare sunt variate si se regasesc, detaliate, in documentele de organizare si implementare a proiectelor/programelor derulate de unitatea de invatamant?
• Produsele finale sunt utilizabile la nivelul comunitatii educationale largite?
8. Dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei si integrarea valorilor europene in cultura organizationala/activitatile de zi cu zi ale unitatii de invatamant prin activitatile de cooperare europeana — 30 de puncte
• In ce masura este reflectata dimensiunea europeana a educatiei in cultura organizationala/activitatile de zi cu zi ale unitatii de invatamant?
• Cat de semnificativ este impactul activitatilor derulate in cadrul proiectelor/programelor europene asupra elevilor, profesorilor, parintilor, comunitatii locale, regionale, nationale, europene? Exemplificati.
• In ce masura diversitatea proiectelor/programelor sprijina integrarea valorilor europene in cultura organizationala si in activitatile de zi cu zi ale unitatii de invatamant?
9. Calitatea documentelor de candidatura — 30 de puncte
• Calitatea portofoliului ilustrativ (relevanta continutului portofoliului pentru activitatile/proiectele/programele europene derulate)
• Calitatea si coerenta documentelor manageriale (proiect de dezvoltare institutionala/plan de actiune al scolii, planuri manageriale anuale, strategii de implementare/evaluare/valorizare/comunicare publica si diseminare a rezultatelor proiectelor/programelor europene).
Certificatul „Scoala Europeana” atesta performanta unitatii de invatamant in implementarea proiectelor din cadrul programelor europene din domeniul educatiei si formarii profesionale, contributia la dezvoltarea spatiului european al educatiei, calitatea educatiei furnizate de unitatea de invatamant care detine acest certificat, precum si calitatea managementului scolar, reflectat in documentele manageriale, din perspectiva implementarii proiectelor finantate prin programele Uniunii Europene in domeniul educatiei si formarii profesionale.
Metodologie "Scoala Europeana"
CAPITOLUL I
Cadrul general
Art. 1. — Prezenta metodologie reglementeaza organizarea si desfasurarea concursului „Scoala Europeana”.
Art. 2. — Ministerul Educatiei si Cercetarii sustine implicarea unitatilor de invatamant preuniversitar in programe ale Uniunii
Europene/finantate de Uniunea Europeana in domeniul educatiei, ca instrument de dezvoltare institutionala si de crestere a calitatii educatiei.
Art. 3. — Participarea unitatilor de invatamant in proiectele finantate prin programele Uniunii Europene in domeniul educatiei, numarul de mobilitati realizate, rezultatele in urma implementarii acestor proiecte si, implicit, detinerea certificatului „Scoala Europeana” se includ printre criteriile de evaluare generala a performantelor unitatilor de invatamant de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) si printre criteriile de evaluare externa periodica a calitatii.
Art. 4. — (1) Pentru recunoasterea rezultatelor deosebite obtinute de unitatile de invatamant in implementarea proiectelor finantate prin programele Uniunii Europene in domeniul educatiei si formarii profesionale, Ministerul Educatiei si Cercetarii organizeaza anual concursul „Scoala Europeana”.
(2) Unitatile de invatamant castigatoare ale concursului „Scoala Europeana” primesc certificatul „Scoala Europeana” si sunt recompensate cu premii.
(3) Certificatul „Scoala Europeana” este un document care certifica performanta unitatii de invatamant in implementarea proiectelor din cadrul programelor europene din domeniul educatiei si formarii profesionale, contributia la dezvoltarea spatiului european al educatiei, calitatea educatiei furnizate de unitatea de invatamant care detine acest certificat, precum si calitatea managementului scolar, reflectat in documentele manageriale, din perspectiva implementarii proiectelor finantate prin programele Uniunii Europene in domeniul educatiei si formarii profesionale.
(4) Valabilitatea unui certificat „Scoala Europeana” este de trei ani de la data acordarii acestuia. In anul in care expira valabilitatea acestui certificat, pentru a-si putea mentine titlul „Scoala Europeana” conferit de certificat, unitatile de invatamant trebuie sa candideze si sa obtina un nou certificat.
CAPITOLUL II
Scopul si obiectivele competitiei
Art. 5. — Concursul „Scoala Europeana” are drept scop incurajarea participarii unitatilor de invatamant preuniversitar la programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale.
Art. 6. — Obiectivele concursului „Scoala Europeana” sunt:
a) recunoasterea rolului unitatilor de invatamant preuniversitar la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei si a valorilor scolii romanesti in spatiul european;
b) sustinerea dezvoltarii conceptului de invatare pe tot parcursul vietii in invatamantul preuniversitar;
c) promovarea performantelor, a inovatiilor, a valorilor Uniunii Europene si a dimensiunii europene in sistemul si practicile educationale;
d) stimularea cooperarii dintre unitatile de invatamant preuniversitar din Romania si institutii similare din tarile Uniunii Europene in vederea asigurarii calitatii in educatie si a intaririi coeziunii la nivel european;
e) promovarea unui management institutional centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei, pe cresterea mobilitatii profesionale si a schimbului intercultural, precum si pe integrarea valorilor Uniunii Europene in cultura organizationala;
f) promovarea rezultatelor, a experientei si a exemplelor de bune practici dobandite in cadrul activitatilor de cooperare europeana;
g) incurajarea utilizarii in activitatea didactica a produselor realizate in cadrul proiectelor europene, a rezultatelor invatarii dobandite de profesori in cadrul mobilitatilor si promovarea invatarii bazate pe proiecte, atat pentru elevi, cat si pentru profesori;
h) promovarea imaginii unitatilor de invatamant preuniversitar cu performante in activitatea de cooperare europeana si/sau in derularea de proiecte finantate prin programe europene.
CAPITOLUL III
Descrierea competitiei
Art. 7. — Concursul „Scoala Europeana” consta in evaluarea calitatii si coerentei managementului unitatii de invatamant, reflectate in documentele manageriale, precum si a impactului pe care activitatile derulate in cadrul proiectelor europene l-au avut asupra dezvoltarii profesionale a elevilor si a profesorilor, asupra culturii organizationale si a etosului scolii.
Art. 8. — Unitatile de invatamant preuniversitar eligibile pentru a participa la concursul „Scoala Europeana” sunt acelea care, in ultimii trei ani, pana la data depunerii candidaturii:
a) au derulat activitati/proiecte/programe din cadrul programelor de educatie si formare profesionala gestionate in Uniunea Europeana de Comisia Europeana, Parlamentul European, alte institutii europene: Erasmus+, eTwinning, Scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.;
b) au derulat activitati/proiecte/programe in parteneriat cu ambasade, institutii de invatamant superior si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG-uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.;
c) au derulat activitati/proiecte/programe din alte tipuri de finantari decat cele de la lit. a) si b).
Art. 9. — (1) Concursul „Scoala Europeana” este organizat anual de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
(2) Unitatile de invatamant castigatoare ale concursului „Scoala Europeana” primesc certificatul „Scoala Europeana” si un premiu pentru dotari de natura obiectelor de inventar a carui valoare se aproba anual prin ordin al ministrului, odata cu publicarea listei unitatilor de invatamant castigatoare.
(3) Numarul de scoli premiate este, de regula, egal cu 80% din numarul total de scoli aflate in competitie, cu conditia ca punctajul obtinut de acestea la evaluare sa fie minimum 70% din punctajul maxim.
(4) Unitatile de invatamant preuniversitar care candideaza pentru a obtine un nou certificat „Scoala Europeana”, dar nu obtin la evaluare un rezultat care sa le plaseze in lista scolilor premiate pierd titlul „Scoala Europeana”.
(5) Unitatile de invatamant preuniversitar care au obtinut certificatul „Scoala Europeana” si care, dupa perioada de trei ani, nu candideaza pentru obtinerea unui nou certificat pierd titlul „Scoala Europeana” conferit de certificat.
CAPITOLUL IV
Inscrierea in competitie
Art. 10. — (1) Inscrierea unitatilor de invatamant preuniversitar la concursul „Scoala Europeana” se face prin incarcarea documentelor din dosarul de candidatura, in format electronic pdf, intr-un spatiu de stocare dedicat concursului „Scoala Europeana” si anuntat de Ministerul Educatiei si Cercetarii la lansarea fiecarei editii a concursului. Dosarul de candidatura al unei unitati de invatamant care se va inscrie in concurs va fi denumit „Judet_denumire unitate de invatamant_dosar de candidatura SE_anul”.
(2) Unitatile de invatamant isi asuma responsabilitatea pentru vizualizarea facila a acestor documente.
Art. 11. — Dosarele de candidatura pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana” trebuie sa contina:
a) formularul-tip de candidatura prevazut in anexa nr. 1 la prezenta metodologie, semnat de director si denumit „Judet_denumire unitate de invatamant_Formular de candidatura SE_anul”;
b) portofoliu ilustrativ, relevant pentru activitatile din ultimii trei ani descrise in formularul-tip de candidatura. Documentele din portofoliu sunt semnate de director. Portofoliul ilustrativ va fi denumit „Judet_unitate de invatamant_Portofoliu ilustrativ SE_anul” si nu va depasi 50MB;
c) documentele manageriale: proiectul de dezvoltare institutionala, denumit P.D.I./planul de actiune al scolii, denumit P.A.S., pentru toata perioada evaluata, aprobat de consiliul de administratie al unitatii de invatamant, vizat ca fiind conform cu originalul de catre director si denumit „Judet_unitate de invatamant_PDI/PAS_anul”, si planurile manageriale pentru ultimii trei ani scolari, respectiv anul scolar in curs si doi ani scolari precedenti, vizate ca fiind conforme cu originalul de catre director si denumite astfel: „Judet_unitate de invatamant_Plan managerial_anul1”, „Judet_unitate de invatamant_Plan managerial_anul 2”, „Judet_unitate de invatamant_Plan managerial_anul 3”;
d) avizul de conformitate al inspectoratului scolar, prevazut in anexa nr. 3 la prezenta metodologie, denumit „Judet_unitate de invatamant_aviz ISJ_anul”.
Art. 12. — (1) Termenul-limita pana la care unitatile de invatamant preuniversitar pot incarca documentele din dosarul de candidatura in spatiul de stocare dedicat concursului „Scoala Europeana” este anuntat in fiecare an de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, odata cu lansarea editiei din acel an a concursului.
(2) Documentele incarcate dupa data-limita nu vor fi luate in considerare.
CAPITOLUL V
Evaluarea candidaturilor
Art. 13. — Evaluarea dosarelor de candidatura ale unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in concursul „Scoala Europeana” se face de catre Comisia nationala de evaluare pe baza criteriilor prezentate in anexa nr. 2 la prezenta metodologie.
Art. 14. — Comisia nationala de evaluare, aprobata de ministrul educatiei si cercetarii, se constituite anual si este alcatuita din inspectori scolari pentru proiecte educationale din inspectoratele scolare, profesori cu experienta in domeniul implementarii proiectelor, precum si din profesori coordonatori pentru proiecte educationale europene din unitati de invatamant care nu sunt inscrise in competitie in acel an.
Art. 15. — Comisia nationala de evaluare are urmatoarea componenta:
a) presedinte — un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP);
b) presedinte executiv — un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii;
c) secretari — informaticieni, inspectori scolari sau profesori din invatamantul preuniversitar avand competente de operare pe calculator si experienta in domeniul implementarii proiectelor;
d) membri: inspectori scolari pentru proiecte educationale, profesori cu experienta in domeniul implementarii proiectelor si coordonatori de proiecte europene din unitati de invatamant, minimum 4 pentru fiecare criteriu de evaluare.
Art. 16. — Pentru a elimina factorii subiectivi in evaluare, dosarele de candidatura ale unitatilor de invatamant inscrise in competitie sunt grupate in noua loturi, de la A la I, in functie de tip, nivel de invatamant, filiera, profil. Totodata, acestor candidaturi grupate in loturi li se atribuie coduri de concurs.
Art. 17. — Evaluarea candidaturilor pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana” cuprinde doua etape: etapa administrativa si etapa de evaluare.
Art. 18. — In etapa administrativa vor fi respinse acele candidaturi care se gasesc in cel putin una din urmatoarele situatii:
a) dosarul de candidatura nu contine toate documentele prevazute la art. 11;
b) documentele din dosarul de candidatura nu sunt complete si nu sunt vizate ca fiind conforme cu originalul de conducerea unitatii de invatamant.
Art. 19. — In etapa de evaluare, membrii Comisiei nationale de evaluare sunt grupati, prin tragere la sorti, in noua echipe de evaluatori, cate una pentru fiecare din cele noua criterii de evaluare prezentate in anexa nr. 2.
Art. 20. — Fiecare echipa de evaluatori va evalua toate cele noua loturi de la A la I si va completa, pentru fiecare candidatura, o fisa de evaluare corespunzatoare criteriului pe care il evalueaza.
Art. 21. — Fisele de evaluare de la un criteriu contin punctajele acordate pe subcriterii, punctajul general rezultat prin insumarea punctajelor pe subcriterii, precum si o scurta justificare a punctajului acordat de evaluatori la acel criteriu, observatii ale evaluatorilor si informatii calitative cu privire la respectiva candidatura.
Art. 22. — Toti evaluatorii din echipa contribuie la formularea justificarii punctajului acordat si semneaza fisa de evaluare corespunzatoare criteriului evaluat.
Art. 23. — Secretarii Comisiei nationale de evaluare vor asigura, pe baza unui grafic, rotatia celor noua loturi de la A la I la toate cele noua echipe de evaluatori. La finalul evaluarii, pentru fiecare candidatura vor exista cate noua fise de evaluare, corespunzatoare celor noua criterii.
Art. 24. — Punctajul final obtinut de unitatile de invatamant aflate in competitie reprezinta suma celor noua punctaje acordate de cele noua echipe de evaluatori la cele noua criterii de evaluare prezentate in anexa nr. 2.
Art. 25. — Pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea candidaturilor scolilor inscrise in concursul „Scoala Europeana”, Ministerul Educatiei si Cercetarii stabileste numarul de scoli premiate si organizeaza festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana”.
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale
Art. 26. — Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta metodologie. Acestea sunt elaborate anual si transmise unitatilor de invatamant, prin inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti, odata cu lansarea editiei din acel an a competitiei.
Art. 27. — La concursul „Scoala Europeana” nu se admit contestatii. Unitatilor de invatamant aflate in concurs li se poate pune la dispozitie, la cerere, setul de noua fise de evaluare corespunzatoare celor noua criterii, numai dupa ce se asigura anonimizarea numelor si a semnaturilor de pe fise ale membrilor celor noua echipe de evaluatori.
Art. 28. — Rezultatele finale, lista unitatilor de invatamant preuniversitar declarate castigatoare ale concursului „Scoala Europeana”, precum si informatiile legate de festivitatea de premiere vor fi anuntate public pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in termen de 15 zile de la data finalizarii activitatii de evaluare.
Formular-tip candidatura Scoala Europeana 2025