Care sunt cele mai potrivite modalitati de a ajuta un elev sa participe la concursuri scolare, pentru o societate comerciala? Sponsorizarea, donatia, mecenatul? Sunt deductibile aceste sume?
Acordarea de bunuri sau bani in mod gratuit catre copii inscrisi poate fi privita din mai multe perspective. Prima, mai generala, este reprezentata de donatie ca operatiune juridica ce cuprinde situatia prezentata. Reglementata de art. 985 din noul Cod civil, donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar.
In acelasi timp, potrivit art. 987 alin. (1), orice persoana poate face si primi liberalitati, cu respectarea regulilor privind capacitatea. Din aceasta perspectiva, potrivit art. 206 din Codul civil, persoana juridica, alta decat cea fara scop lucrativ, poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice.
Conform art. 1011 din Codul civil, donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute, desi pentru operatiuni inferioare plafonului de 25.000 lei exista aplicabila institutia darului manual, caz in care nu se incheie contract. In concluzie, operatiunea in urma careia bunurile pot fi acordate fara a urmari primirea unei contraprestatii este donatia.
O a doua modalitate, reglementata mai special, este cea care consta in incheierea unui contract de mecenat. Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 32/1994, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.
Este insa necesara corecta incadrare a operatiunii pentru a impiedica administratia fiscala de a recalifica un contract de mecenat in temeiul art. 11 din Codul fiscal, reconsiderand astfel natura cheltuielii persoanei juridice si, respectiv a venitului persoanei fizice.
O a treia perspectiva este reprezentata de sponsorizare, in conditiile art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 32/1994. Aceasta este aplicabila in conditiile in care sunt obtinute inscrisuri emise de catre scoala care sa asigure recunoasterea activitatii elevului sau a grupului beneficiar al sponsorizari in unul dintre domeniile incidente in speta: educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 32/1994.
La nivelul persoanei fizice beneficiare, potrivit art. 62 lit. l) din Codul fiscal, veniturile din sposorizare si mecenat nu vor fi impozabile, aceeasi solutie mentinandu-se, in temeiul art. 62 lit. p), si in cazul sumelelor sau bunurilor primite cu titlu de donatie.
In final, referitoar la deductibilitatea cheltuielilor cu sponsorizarea, fiind indeplinite cerintele prevazute de Legea nr. 32/1994, urmeaza a fi avut in vedere mecanismul instituit de Codul fiscal cu privire la aceste cheltuieli.
Astfel, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil.
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri si valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.