Gradul de inscriere pentru functia de director in raport cu posturile vacante la nivel national (6.549) a fost de 101,77%, in timp ce pentru functia de director adjunct (2.505 posturi vacante) gradul de inscriere s-a situat la 92,30%, arata MEN.
Conform
metodologiei de organizare a concursului, la proba scrisa pot participa doar candidatii ale caror dosare de inscriere au fost admise de comisiile de verificare. In urma evaluarii dosarelor, la proba scrisa sunt asteptati 6.502 candidati pentru functia de director si 2.257 de candidati pentru functia de director adjunct.
Proba scrisa din cadrul concursului pentru ocuparea functiilor vacante de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar s-a desfasurat miercuri si a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive si a competentelor manageriale ale candidatilor si consta in rezolvarea in maximum 120 de minute a unui test-grila cu itemi elaborati de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Accesul candidatilor in sali se face in intervalul orar 9,00 - 9,30.
"Candidatii, responsabilii de sala si supraveghetorii nu pot patrunde in salile de examen cu manuale, materiale documentare ajutatoare, genti, telefoane sau alte mijloace de comunicare la distanta. Sunt interzise, de asemenea, comunicarea intre candidati sau cu exteriorul, respectiv transmiterea ori schimbul de foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Incalcarea acestor dispozitii va fi asimilata ca frauda sau tentativa de frauda si va atrage eliminarea candidatului din concurs, dar si pierderea dreptului de a ocupa o functie de conducere, indrumare si control pentru o perioada egala cu doua mandate", precizeaza MENCS. Membrii comisiilor de concurs vor evalua testul-grila in aceeasi zi, dupa expirarea duratei maxime de rezolvare, in prezenta candidatilor si a doi martori alesi succesiv dintre candidati. Aceeasi metodologie prevede ca rezultatele probei scrise nu se contesta.
Pentru fiecare proba de concurs punctajul maxim este de 50, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35. Sunt declarati "admisi" candidatii care au realizat un punctaj de cel putin 35 de puncte pentru fiecare proba.
Ulterior sunt prevazute alte doua probe: analiza CV-ului (realizata in plenul comisiei de concurs, in prezenta candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor si punctajelor prevazute de metodologie si pe baza documentelor din dosarul de inscriere care dovedesc cele afirmate in CV), respectiv un interviu in fata comisiei de concurs, in care se apreciaza scrisoarea de intentie, calitatea si sustinerea de catre candidati a ofertei manageriale si a unui plan operational pentru un an, cu o durata de maximum 30 de minute, conform criteriilor si punctajelor din metodologie. Toate probele sunt obligatorii si sunt monitorizate de observatorii desemnati de Ministerul Educatiei.
Este declarat "promovat" la concurs candidatul "admis" care a obtinut cel mai mare punctaj total. In cazul egalitatii de punctaj este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisa. Daca si in aceasta situatie egalitatea se pastreaza, pentru unitatile de invatamant cu filiera tehnologica, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., dupa caz, iar la filiera vocationala, cel care are specialitatea corespunzatoare profilului predominant al unitatii de invatamant, iar pentru celelalte unitati de invatamant este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Daca si in aceasta situatie egalitatea persista, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului, conform Ministerului Educatiei.