"Suntem nevoiti sa cerem un control de constitutionalitate a acestei legi care a fost adoptata si vreau sa fiu foarte clar: aceasta solicitare de control de constitutionalitate vizeaza doar legea care modifica ordonanta de urgenta si nu ordonanta de urgenta ca atare. Deci ceea ce s-a decis prin ordonanta de urgenta, indiferent de ce decide Curtea Constitutionala, ramane aplicabil in continuare", a precizat Ciolos, la Palatul Victoria.
Prim-ministrul a afirmat ca, dupa o analiza "la rece" a votului dat de Parlament, se intreaba daca cei care au votat modificarile la Ordonanta 20 chiar doresc aplicarea acestora. "Prima intrebare pe care mi-o pun este daca PSD si cei care au votat aceasta lege chiar doresc majorarile salariale pe care le-au votat. (...) Constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si ale Constitutiei pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in momentul respectiv. Nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta a amendamentelor care au fost propuse. Guvernul a solicitat in mai multe randuri detalii - dupa cum ati urmarit si dialogul intre secretarul de stat de la Ministerul Muncii si unii membri ai comisiei parlamentare. (...) Se discutau si se votau amendamente care inca nici macar nu erau formulate clar, pe cand procedura si legislatia spun foarte clar ca e nevoie de un punct de vedere al Guvernului. (...) Guvernul ar fi putut avea posibilitatea sa dea niste calcule precise legate de impact", a explicat Ciolos.
El a adaugat ca "nu se poate ca parlamentarii sa nu fi stiut de existenta Legii responsabilitatii fiscal-bugetare" potrivit careia cu 6 luni inainte de alegeri parlamentare "nu se mai adopta acte normative care vizeaza mariri de salarii".
"Daca s-ar fi dorit intr-adevar ca aceasta lege adoptata sa fie constitutionala si sa fie aplicabila, s-ar fi respectat principiul bicameralismului care spune ca o lege ce este modificata fundamental fata de formula adoptata de cealalta camera este intoarsa la camera initiala pentru a fi discutate si votate amendamentele", a subliniat prim-ministrul, precizand totodata ca este treaba Parlamentului sa decida in ceea ce priveste aspectele legate de cvorum.
Pe de alta parte, modificarile aduse OUG 20 adancesc inechitatile salariale pe care Guvernul a incercat sa le corecteze, a mai spus premierul Dacian Ciolos. "Asa cum a fost modificata aceasta ordonanta de urgenta, ea recreeaza sau, in unele cazuri, adanceste inechitatile salariale pe care noi am incercat sa le corectam. Deci am incercat sa reparam un lucru si acum o luam de la capat si in anii urmatori vor trebui din nou reluate aceste discutii, despre cum reparam inechitati in Sanatate, in Educatie si in celelalte domenii", a afirmat Ciolos.
Potrivit prim-ministrului, impactul bugetar al OUG 20 este de 4,8 miliarde lei.
"Am vazut pozitii ale domnului Dragnea care spunea 'Pai au bani astia pentru ca n-au cheltuit banii alocati pentru investitii'. Inca nu stim cat o sa ne ramana din banii alocati pentru investitii, pentru ca abia acum, la sfarsitul anului, vin facturile care vor fi platite. Dar dincolo de asta, aceste decizii au un impact recurent, in fiecare an (...), nu e vorba de economii pe care le faci intr-un an. E vorba ca trebuie sa asiguri in planificarea bugetara, in fiecare an, aceasta crestere a masei salariale, (...) asta presupunand ca vei avea colectari la buget. Dar aceasta crestere a masei salariale decisa acum, fara sa stim cum vor evolua lucrurile in anii urmatori, reduce foarte mult marja de manevra pentru alte politici, la fel de importante in Educatie, in Sanatate, pentru ca si medicii se plang de infrastructura din Sanatate, si profesorii se plang si parintii elevilor - de conditiile de educatie. Deci toate aceste lucruri trebuie avute in vedere in perioada urmatoare", a mai afirmat Ciolos.