Din dorinta de a descongestiona programul cadrelor didactice in timpul vacantei de vara, Ministerul Educatiei a stabilit sa modifice data de desfasurare a probei scrise. Astfel, proba scrisa din cadrul examenului de
definitivat 2017 va avea loc in data de 20 aprilie 2017.
Sustinerea propriu-zisa va fi precedata de o etapa eliminatorie care consta in doua inspectii de specialitate la clasa si, in plus fata de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal.
Prin exceptie, cadrele didactice aflate in anul scolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspectiile + evaluarea portofoliului), urmand ca proba scrisa sa fie sustinuta in sesiunea 2018, dupa finalizarea stagiului de practica de un an, prevazuta de normele legale in vigoare.
Pentru a putea sustine proba scrisa, pe langa conditiile privind vechimea efectiva de predare si calificativul Bine sau Foarte bine - conditii care se mentin din sesiunile anterioare - candidatii trebuie sa indeplineasca si criteriul mediei. Mai exact, media aritmetica a notelor finale la inspectii si portofoliu sa fie minimum 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare dintre probele respective.
Nota minima de promovare a intregului examen a ramas 8 (opt), dar spre deosebire de sesiunile anterioare, in care nota la examen era rezultatul obtinut la proba scrisa, in sesiunea 2017 nota va fi calculata pe baza unei formule ce include notele de la inspectiile de specialitate, nota acordata pentru portofoliul profesional personal si nota la proba scrisa.
O noutate esentiala este si simplificarea probei scrise de la trei la doua subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%) iar celalalt subiect pe metodica predarii specialitatii (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. In acest nou context, lucrarile scrise sunt evaluate de o comisie alcatuita din doua cadre didactice din invatamantul universitar sau preuniversitar, avand specialitatea respectiva.
Portofoliul profesional evalueaza nivelul de competenta didactica, cu accent pe adaptarea pregatirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. Portofoliul este alcatuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/grupele din norma didactica la care isi desfasoara activitatea, cu respectarea precizarilor formulate in programa de pedagogie si a elementelor de psihologie scolara in vigoare, corespunzatoare functiei didactice ocupate.
Portofoliul profesional personal cuprinde curriculum-ul vitae, autoevaluarea portofoliului profesional si o scrisoare de intentie, avand intre 200 si 400 de cuvinte, in care se prezinta motivatia participarii la examenul de definitivat, obiectivele si asteptarile proprii in formarea personala ca profesor, autoevaluarea activitatii/experientei castigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional si propuneri de ameliorare. De asemenea, portofoliul profesional contine un raport de progres scolar, insotit de urmatoarele documente-suport: planificari (anuale, semestriale si pe unitati de invatare), minimum 10 proiecte didactice (pentru tipuri de lectii diferite), instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testarii, masuri), catalogul profesorului si resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei.
Evaluarea portofoliului profesional personal se realizeaza de comisia care efectueaza inspectia, conform grilei prevazute in metodologie, in ziua in care este efectuata a doua inspectie de specialitate. Portofoliul profesional personal este notat cu note intre 1 si 10. Nota acordata nu poate fi contestata.
Un alt element de noutate il constituie eliminarea obligatiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de inscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unitatii de invatamant unde sunt incadrati candidatii. Acestia vor atasa la dosar si adeverinta privind calificativul obtinut pentru anul scolar precedent anului in care sustin proba scrisa.
Primele rezultate se afiseaza in data de 25 aprilie 2017. Contestatiile se depun in perioada 25-26 aprilie 2017.
Fata de sesiunea 2016, in sesiunea 2017, in cazul in care diferenta - in plus sau in minus - dintre nota acordata de comisia de solutionare a contestatiilor si nota acordata de comisia de evaluare este mai mica de 1 punct sau egala cu 1 punct, ramane definitiva nota acordata de comisia de contestatii. Rezultatele finale vor fi comunicate in data de 30 aprilie 2017.
Mamina 14 Nov. 2016 11:19:57
Aladin, de ce faci comentarii fara sa stii ce vorbesti? Cu 4 sau 5 la scris nu iei definitivatul!Citeste metodologia!Aladin 04 Oct. 2016 08:03:51
un sistem numai bun pt spoaga la inspectii dai cu sacosa iei 10 la hartoage nu mai zic portofoliu si la scris poti lua 4sau 5 in voia cea buna halal def asa ministru asa def si hai si cu plagiatul