Manualele scolare NU vor mai fi achizitii publice!

De Portal Invatamant
la 12 Ian. 2017
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Manualele scolare NU vor mai fi achizitii publice!12Ian.2017

Ministerul Educatiei a gasit o solutie pentru a rezolva problema manualelor in perioada urmatoare: le va scoate de sub incidenta Legii achiziilor publice. Astfel se spera sa se produca mai usor si mai rapid manualele de care elevii au nevoie.

Manualele scolare ar putea avea o lege a lor, astfel incat achizitia acestora de catre Ministerul Educatiei sa se faca mai rapid, iar elevii sa le aiba la timp pe banci. 
 
Achizitia manualelor scolare ar putea sa fie scoasa de sub reglementarea Legii achiziilor publice, pentru a diminua procedura greoaie si uneori de durata prin care sunt cumparate acestea, a anuntat ministrul Educatiei, Pavel Nastase. Potrivit reprezentantului Guvernului, Ministerul lucreaza la o lege care sa dizolve intarzierile cu care uneori ajung manualele la elevi. Legea ar cuprinde toata procedura de realizare a unui manual, pornind de la curricula, continut, realizare, achizitie  si incheind cu interactiunea cu furnizorii de manual.

„Aceasta lege incearca sa rezolve problema spinoasa a manualelor scolare, pentru ca in fiecare an ne lovim de aceeasi problema: nu reusim sa producem si sa dam elevilor manuale la momentul protrivit. Asta si din cauza acestei proceduri foarte birocratice si lungi de achizitie, pentru ca achizitia manualelor este reglementata in continuare de Legea achizitiilor publice. Atunci se doreste ca, plecand de la curricula, trecand prin evaluarea acesteia, achizitie, productie si distributie, totul sa intre intr-o procedura de aprobare si procesare astfel incat sa scoatem manualele la momentul potrivit. Deocamdata suntem in lucru, inca nu am stabilit nimic, dar cand vom avea un draft, vom face o dezbatere publica”, a spus pentru „Adevarul” ministrul Educatiei, Pavel Nastase. 
 
Presedintele Consiliului Rectorilor din Romania, Sorin Cimpeanu, sustine ca aceasta lege este absolut necesara intrucat manualele nu ar trebui sa aiba acelasi statut cu orice alte produse. „Am sustinut mereu aceasta lege a manualului scolar, pentru ca nu poti privi licitatia manualelor ca pe o licitatie la cartofi. Manualul scolar este privit ca orice bun acum, ca o punga de detergent. Manualul trebuie scos de sub incidenta Legii achizitiilor publice. Pana cand nu vom avea o lege a manualului scolar care sa faca din manualul scolar un bun deosebit de bunurile comune, nu va putea fi rezolvata problema manualelor. Este esentiala legea. Ea va regla asperitatile existente cu furnizarea, dar si modul in care sesectionezi cele mai bune oferte”, a declarat Sorin Cimpeanu. 
 
Si editorii considera ca o lege a manualelor este necesara astfel incat procedura de achizitie sa difere de cea a celorlalte produse, doar ca legea trebuie sa fie echidistanta, sa nu favorizeze mai mult Ministerul in detrimentul celorlalti actrori implicati in procedura de achizitie. 
 
„Suntem absolut de acord, dar mi-e sa nu fie tratata achizitia in mod discretionar. Depinde in folosul cui sunt scoase manualele de sub Legea achizitiilor publice. Intr-adevar, nu este o licitatie pentru cuie, manualul este un produs intelectual si trebuie tratat altfel, dar echidistant, nu sa ofere Ministerului o putere nelimitata. Ministerul a dat de multe ori in bara, profesorii au venit cu greseli in ultimii ani”, a spus presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Cristian Gresanu. 
 
Presedintele Uniunii Editorilor, Cristian Gresanu, ca manualele nu s-au schimbat de 20 de ani, iar Ministerul trebuie sa fie mai deschis in a asculta opiniile. „Manualul este extrem de important in opinia noastra, mai ales unde copiii si cadrele didactice nu au prea multe instrumente didactice moderne, aici manualul este practic litera de lege, iar daca acesta este prost alcatuit si are multe imperfectiuni atunci rezultatele sunt si ele defectuoase.  Manualele nu trebuie sa fie o chestiune invechita, perimata, cum avem acum manuale neschimbate de peste 20 de ani. Multi nu stiu ca nu editorii sunt decidentii. Editorii au facut acum 20 de ani un manual, nu au mai fost consultati, nu au avut voie sa isi actualizeze informatiile. Este un sistem inchis, rigid al Ministerului, pe care noi il perpetuam impreuna cu ei, pentru ca nu am avut niciodata un cuvant de spus”, a comentat Gresanu.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Agenda Cadrului Didactic 2024 - 2025

Ce este atat de special la aceasta Agenda Cadrului Didactic?

In primul rand, structura ei. Este conceputa exclusiv pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important.

In al doilea rand, agenda este eleganta, atrage imediat atentia.

Si, in al treilea rand, ea aduce o inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.


...Vezi AICI cum arata Agenda <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

manuale legea manualului achizitii publice


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
24Feb.2017

Mobbydick 24 Feb. 2017 09:26:07

Sunt parinte de copil care a terminat facultatea si de copil clasa a IVa, asa ca am putut urmari "pe viu" evolutia[involutia] manualelor scolare [majoritatea platite de parinti]. Solutia este absolut la indemina, respectind legile economiei de piata si respectul pentru elevi si cadre didactice: o tipografie a Ministerului, dat fiind faptul ca sunt cunoscute cererea si cheltuielile , iar piata de desfacere este sigura si cunoscuta. TOATA lumea multumita !
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//