Intrarea in colectivitate a copiilor - 5 sfaturi pentru parinti

De Portal Invatamant
la 18 Mar. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrarea in colectivitate a copiilor - 5 sfaturi pentru parinti18Mar.2024

Intrarea in colectivitate a copiilor poate fi o provocare nu doar pentru cei mici, ci si pentru parintii acestora. Fie ca este vorba de cresa sau gradinita, procesul de adaptare la un mediu diferit de cel familial va decurge rareori usor, iar ca parinte, oricat de mult te-ai informa, se intampla sa fii pus in fata unor situatii pe care nu esti sigur cum ar trebui sa le gestionezi.

Am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata mai usor acestei etape din viata celui mic. 

1. Explica-i ce urmeaza sa se intample 

Oricat de sociabil ar fi copilul tau de obicei, ideea de a petrece cel putin 4-5 ore pe zi intr-un mediu diferit, in mijlocul unor straini, s-ar putea sa nu fie pe placul sau. Vorbeste-i despre ce urmeaza sa se intample, cum decurge o zi la cresa sau gradinita si cine sunt persoanele cu care va interactiona. Explica-i care este rolul educatoarelor, ingrijitoarelor, etc.
 
O idee buna ar fi sa incepi cu cateva luni sau saptamani inainte sa ii adaptezi programul pentru a se potrivi cu cel pe care il va avea la gradinita. 

2. Pregateste-te pentru bolile copilariei 

Fie ca va merge la cresa sau la gradinita, fii pregatita ca in primul an sa stea mai mult acasa. Din pacate, odata cu intrarea in colectivitate apar si toate acele boli ale copilariei, cum ar varicela sau pojarul. Probabil stii cat de contagioasa este varicela. Este suficient ca un singur copil sa se imbolnaveasca pentru ca aceasta sa se raspandeasca la restul grupei. Tot acum cresc si sansele ca el sa raceasca. 
 
In mod evident, in astfel de perioade copilul va trebui sa stea acasa si sa primeasca tratamentul prescris de medic. Obisnuieste-te cu ideea ca vor fi perioade lungi in care cel mic nu va frecventa gradinita sau cresa. 

3. Fii pregatita pentru o acomodare mai dificila

Unii copii se adapteaza imediat in noul mediu. Altii au nevoie de ceva mai mult timp. Este mai bine sa fii surprinsa placut de cat de repede s-a adaptat micutul tau decat sa fii pusa in situatia opusa: te astepti la o acomodare usoara, dar au trecut deja cateva luni, iar cel mic inca mai plange in fiecare dimineata. 
 
Daca este posibil, ar fi bine ca intervalul de timp petrecut departe de tine sa creasca treptat. Chiar daca optezi, de exemplu, pentru o gradinita cu program prelungit, poti incerca sa-l lasi 2-3 ore in prima zi, 4-5 in a doua, in alta zi ii poti propune sa ramana la somn si asa mai departe. 

4. Nu te lasa coplesita de emotii in fata sa 

Intrarea in colectivitate a copiilor este un moment emotionant si pentru parinti. S-ar putea sa simti chiar nevoia sa plangi putin pentru ca puiul tau pare sa fi crescut peste noapte sau, dimpotriva, pentru ca iti este teama ca este prea mic pentru acest pas. 
 
Este normal sa fii coplesita de emotii, asa ca daca simti nevoia sa versi cateva lacrimi, fa-o. Totusi, ar fi bine ca acest lucru sa nu se intample in fata copilului. Este dificil sa-i explici care este diferenta dintre diferite tipuri de lacrimi, iar acesta ar putea intelege gresit si va asocia mersul la cresa sau gradinita cu o emotie negativa. 

5.Inarmeaza-te cu rabdare 

Tot acest proces de acomodare a copilului la un mediu nou va necesita rabdare din partea tuturor celor implicati, dar mai ales din partea ta. Crizele zilnice de plans la usa gradinitei, explicatiile repetate cu privire la motivul pentru care nu poate sa stea acasa si sa va jucati impreuna, racelile dese - toate acestea reprezinta posibilitati reale pentru care trebuie sa fii pregatita. 
 
Modul in care gestionezi astfel de situatii va influenta modul in care cel mic priveste aceasta noua aventura din viata sa.
 
Principalul lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti si pe care ar fi bine sa-l transmiti si celui mic este ca intrarea in colectivitate este o etapa normala din viata sa. Poate ca nu va decurge mereu usor si fara stres, dar, impreuna, puteti trece peste momentele mai dificile. 
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//