

Cele mai frecvente 5 afectiuni virale

De Portal Invatamant
la 16 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai frecvente 5 afectiuni virale16Sep.2022

Afectiunile virale sunt acele boli care apar in urma infectarii cu diferite virusuri.

Tipul si severitatea afectiunilor depind de virusul care a patruns in organism, acestea putand varia de la simple raceli, la afectiuni care pot fi fatale cum ar fi Ebola, HIV/SIDA sau COVID-19.
 
Deoarece exista mii de virusuri care au fost depistate pana in acest moment, in continuarea acestui articol ne vom axa doar pe cele care reprezinta cauza afectiunilor virale cel mai des intalnite.
 
5 afectiuni virale des intalnite
 
Cand vine vorba de infectii cauzate de virusuri, majoritatea persoanelor se gandesc doar la afectiuni respiratorii. Cu toate acestea, infectiile virale pot afecta si alte organe si tesuturi cum ar fi mucoasa tractului digestiv, ficatul sau chiar amigdalele.
 
Acestea fiind spuse, cele mai frecvente afectiuni cauzate de virusuri includ:
 
Amigdalita
 
Amigdalita este o afectiune caracterizata prin inflamarea amigdalelor, doua mase ovale de tesut, situate in spatele gatului.
Chiar daca amigdalita poate fi cauzata si de infectii bacteriene sau chiar fungice, virusurile reprezinta cauza principala de aparitie a acestei probleme [1].
 
Simptomele amigdalitei includ febra, amigdale inflamate, durere in gat si dificultate la inghitire, printre multe altele [1].
 
Deoarece amigdalita este des intalnita in randul copiilor [2], este recomandata o consultatie medicala specializata pentru a stabili cauza exacta a simptomelor si tratamentul corespunzator.
 
Raceala
 
Raceala reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni virale. Aceasta afecteaza partea superioara a tractului respirator (nasul si gatul) si este de obicei o afectiune usoara.
 
Majoritatea persoanelor isi revin dupa aproximativ 5-7 zile, iar simptomele pot fi usor de gestionat [3]. Cu toate acestea, este posibil ca anumite simptome sa fie mai severe in randul fumatorilor [4].
 
De obicei manifestarile apar la 2-3 zile de la infectare si pot include tuse, congestie nazala, stranut, febra si durere in gat.
 
Chiar daca aceasta afectiune virala este, de cele mai multe ori, usoara, daca simptomele persista sau se agraveaza, atunci este recomandata o consultatie medicala.
 
Gripa
 
Gripa este o afectiune cauzata de virusurile influenza. Aceasta infectie virala ataca plamanii, nasul si gatul si poate duce, in unele cazuri, la complicatii severe sau chiar fatale.
 
Persoanele care au riscul cel mai mare de a prezenta complicatii cauzate de gripa sunt:
  • copiii sub varsta de 5 ani;
  • adultii cu varsta mai mare de 65 de ani;
  • persoanele cu anumite boli cronice, cum ar fi astmul, diabetul, afectiuni renale sau afectiuni cardiace [5];
Semnele si simptomele gripei sunt asemanatoare racelii si includ febra, durere musculara, tuse uscata, congestie nazala, durere in gat etc [6].
 
Gastroenterita
 
Gastroenterita este o alta afectiune virala foarte des intalnita, care mai poarta si numele de „raceala la stomac".
 
Metoda cea mai frecventa de a dezvolta aceasta afectiune este prin contactul direct cu o persoana infectata sau prin consumul de alimente si bauturi contaminate.
 
Chiar daca este numita in mod eronat si „raceala la stomac", gastroenterita nu prezinta aceleasi simptome ca raceala sau gripa. In schimb, aceasta afecteaza mucoasa intestinului si a stomacului, provocand simptome precum:
  • diaree;
  • stare de greata si varsaturi;
  • crampe abdominale si durere;
  • febra;
  • cefalee si dureri musculare, ocazionale [7].

Bronsita
 
Bronsita poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau anumite chimicale. Cu toate acestea, infectia virala reprezinta cauza cea mai frecventa a acestei probleme.
 
Afectiunea este caracterizata prin inflamarea mucoasei canalelor bronsice, ceea ce duce la tuse productiva si expectoratii de mucus gros si decolorat.
 
Bronsita poate fi acuta sau cronica, aceasta din urma fiind o problema de sanatate mult mai severa, care poate duce la dezvoltarea pneumoniei.
 
Semnele si simptomele bronsitei pot include tuse, frison, expectoratie de mucus, durere in piept si stare de oboseala [8].
 
Chiar daca unele afectiuni virale pot fi usoare si temporare, multe dintre simptomele acestora pot fi prezentate si de alte boli mai severe. Din acest motiv, este recomandata o consultatie medicala specializata daca simptomele persista sau se agraveaza, pentru a primi un diagnostic clar si tratament corespunzator.
 
Referinte:
 
  1. Jackie Anderson; Elizabeth Paterek. “Tonsillitis - Statpearls - NCBI Bookshelf.” National Library of Medicine, 30 Apr. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/.
  2. Kalaiarasi, Raja, et al. “Microbiological Profile of Chronic Tonsillitis in the Pediatric Age Group.” Cureus, Cureus, 22 Sept. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6248716/.
  3. Pappas, Diane E. “The Common Cold.” Edited by Sarah S. Long et al., Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases, U.S. National Library of Medicine, 18 July 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152197/.
  4. Team, The Healthline Editorial. “Common Cold Risk Factors.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2019, www.healthline.com/health/common-cold-risk-factors.
  5. Mertz, Dominik, et al. “Populations at Risk for Severe or Complicated Influenza Illness: Systematic Review and Meta-Analysis.” The BMJ, British Medical Journal Publishing Group, 23 Aug. 2013, www.bmj.com/content/347/bmj.f5061.
  6. Moghadami, Mohsen. “A Narrative Review of Influenza: A Seasonal and Pandemic Disease.” Iranian Journal of Medical Sciences, Iranian Journal of Medical Sciences, Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5337761/.
  7. Nathan D. Stuempfig; Justin Seroy. “Viral Gastroenteritis - Statpearls - NCBI Bookshelf.” National Library of Medicine, 21 June 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518995/.
  8. Mejza, Filip, et al. “Prevalence and Burden of Chronic Bronchitis Symptoms: Results from the Bold Study.” The European Respiratory Journal, European Respiratory Society, 23 Nov. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5699921/.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

afectiuni viraleamigdalitabronsita


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//