Elevii claselor a XII-a au in acest an o programa scolara usor diferita fata de cea de anii trecuti, un numar de ore diferit de la o materie la alta si noi reguli pentru examenul de
bacalaureat 2015.
Prima regula noua care va fi aplicata in aceasta vara la examenul de la finalul liceului consta in verificarea inregistrarilor audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba. In cazul in care vor fi identificati elevi care au incercat sa fraudeze o proba, acestia vor fi eliminati din examen, pierzand dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat.
Liceenii mai trebuie sa stie ca pot sustine examenul de bacalaureat, fara taxa, de doua ori. Pentru a treia incercare vor fi nevoiti sa achite o taxa speciala.
Absolventii de liceu care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9.50 si au reusit performanta de a obtine media 10 la examenul de bacalaureat, vor fi recompensati cu diplome de merit.
Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati, in conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
Vesti bune si pentru elevii care au obtinut premii individuale la concursuri/olimpiade scolare internationale recunoscute de catre MECTS in una din clasele a IX-a – a XII-a: acestia au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima.
Elevii care fac parte din loturile olimpice sau care participa la competitii sportive si artistice internationale, care se desfasoara in perioada sesiunii normale de bacalaureat, se pot inscrie la sesiunea speciala a examenului de bacalaureat
De asemenea, elevii claselor a XII-a din sectiile cu predare in regim bilingv a limbii franceze, italiene sau spaniole, incluse in acordurile bilaterale, vor sustine probele specifice ale examenului de bacalaureat, in conformitate cu prevederile acordului sau ale metodologiei specifice.
Promovarea examenului de bacalaureat reprezinta o necesitate pentru inscrierea in invatamantul superior. Elevii care obtin media 6 primesc diploma de bacalaureat, pe baza careia se pot inscrie la facultate. La examenul de bacalaureat pot participa candidatii care au promovat invatamantul liceal, indiferent de forma.
Calendar Bacalaureat 2015:
25 - 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
10 - 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
15 - 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale - proba D
22 - 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
29 iunie 2015 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
6 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2015 Afisarea rezultatelor finale