Cum tratezi COVID-19 acasa

De Portal Invatamant
la 20 Nov. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratezi COVID-19 acasa20Nov.2020

Coronavirusurile apartin unei familii numeroase de virusuri, care se gasesc la oameni si la animale. Atunci cand se infecteaza oamenii, acestia pot dezvolta diverse afectiuni, de la raceli obisnuite pana la afectiuni mai severe cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), sau sindromul respirator acut sever (SARS).

Coronavirusul care a declansat pandemia este considerat nou pentru ca aceasta tulpina nu a mai fost identificata la om pana acum. 

Infectia cu noul coronavirus, COVID-19, poate provoca simptome usoare (rinoree, dureri de gat, tuse, febra). Pe de alta parte insa, persoanele in varsta si cele cu afectiuni medicale preexistente (boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet, obezitate, afectiuni pulmonare grave) pot dezvolta forme severe ale bolii.

Simptomele infectarii cu SARS CoV-2 sunt similare cu ale gripei sezoniere:

  • oboseala permanenta;

  • dureri musculare;

  • dureri articulare;

  • tuse seaca;

  • febra ridicata;

  • dureri de cap;

  • dureri de gat;

  • dificultati de respiratie;

  • dureri in piept.

Pacientii au mai semnalat, in stadiile timpurii ale infectiei cu noul coronavirus, pierderea mirosului si pierderea gustului, aceste simptome ale COVID-19 fiind diferite de simptomele gripei sezoniere.

 

Se poate face o clasificare a COVID-19, în functie de severitatea bolii:

  • infectie usoara (cu sau fara pneumonie): acestea sunt cele mai multe cazuri.

  • manifestare severa: dispnee, plamanul este afectat in numai 1-2 zile de la infectare in proportie de 50%;

  • manifestare critica: insuficienta respiratorie.

  • mortalitate.

 

Cand poate fi tratata COVID-19 acasa 


Cazurile usoare de infectie cu noul coronavirus pot fi izolate si tratate acasa, in functie de simptomele pe care le manifesta pacientul. Cazurile grave se trateaza in spital, pentru a preveni formele severe ale bolii, cand poate aparea nevoia de suport de oxigen.
 

Cum se trateaza COVID-19 acasa


Este bine sa retii ca numai cazurile usoare ale bolii pot fi tratate la domiciliu. Chiar si in cazul in care se merge pe varianta izolarii si tratarii de acasa, bolnavul si membrii familiei trebuie sa respecte o serie de reguli. Iata ce este important sa cunosti:

  • Chiar daca ai o forma usoara a bolii, care nu necesita internare, trebuie să pastrezi distanta fata de ceilalti membri ai familiei, mai ales cei vulnerabili (persoane in varsta, bolnavi cronici).

  • Incearca sa nu iesi afara din casa decat pentru probleme importante (serviciu, medic, cumparaturi). Chiar daca iesi din casa, poarta masca in asa fel incat sa acoperi nasul si gura, pastreaza distanta fizica fata de ceilalti, evita aglomeratiile si spala-te sau dezinfecteaza-te pe maini cand poti si obligatoriu cand ajungi inapoi in casa.

  • Daca ai temperatura, retine ca aceasta este un mecanism de aparare al corpului impotriva infectiei. 

  • Hidrateaza-te cat mai corect, mai ales daca ai febra.

  • Evita, pe cat posibil, izolarea la pat. Fa miscare, exercitii fizice, fie in curte, fie in casa, desigur in masura in care organismul permite. Daca vremea este buna si poti iesi in balcon jumatate de ora, imbracat corespunzator, este de asemenea foarte bine.

  • Dezinfecteaza suprafetele in casa, ai grija la igiena, daca exista un bolnav confirmat in casa ar fi bine daca ar avea contact cat mai redus cu celelalte persoane si daca ar beneficia de baie proprie. 

  • Contacteaza medicul de familie si Directia de Sanatate Publica din judet, iar daca simptomele se agraveaza, apeleaza la 112 fara intarziere. 

 

Tratament COVID-19


Nu exista un tratament COVID specific, schemele de tratament utilizate pana acum au in vedere ameliorarea simptomelor pacientilor, aceste manifestari fiind diferite in functie de istoricul medical al bolnavului si de gravitatea infectiei. Iata ce se cunoaste pana acum in ceea ce priveste tratamentul medicamentos:

  • Initial, se administreaza tratament simptomatic, antipiretice de pilda, pentru controlul temperaturii.

  • Oxigenoterapia: se realizeaza in spital, pentru pacientii care au forme de boala agravate (apnee, dispnee, soc, coma, convulsii).

  • Daca exista infectii colaterale, chiar in caz de suspiciune COVID, se pot administra antibiotice, dar numai la recomandarea medicului. 

  • Este recomandata evitarea medicamentelor antiinflamatoare, pentru ca acestea pot masca infectarea cu noul coronavirus si se poate ajunge la agravarea simptomelor. Paracetamolul este indicat, dar numai daca se respecta dozele prescrise de medic. Retine ca administrarea in exces a paracetamolului poate conduce la leziuni grave si chiar deces!

  • In caz de tuse, fii atent la tipul de tuse pe care il ai si evita medicamentele. Daca ai o tuse productiva, aceasta permite bronhiilor sa expulzeze orice nu le permite sa functioneze normal. Pentru persoanele care au fost diagnosticate cu bronsita cronica sau astm nu se recomanda sirop de tuse decat cu acceptul medicului si in dozele prescrise de acesta. Se pot administra antitusive obisnuite daca tusea este persistenta sau daca deranjeaza somnul pacientului.

  • Medicii francezi au realizat ca dozele mai mari de ibuprofen pot agrava simptomele. De aceea este bine ca ibuprofenul sa fie inlocuit, in caz de COVID-19 cu paracetamol pentru simptome precum febra si durerile de cap.

  • Se recomanda de asemenea vaccinarea impotriva gripei, pentru ca astfel se pot evita simptomele similare cu ale coronavirusului. 

  • Se recomanda de asemenea consumul de alimente bogate in minerale si vitamine: fructe si legume proaspete, sucuri si supe. 

 

Agenti terapeutici pentru COVID-19 


Chiar daca nu s-au descoperit pana acum tratamente specifice pentru COVID-19, exista o serie de agenti terapeutici care fie au fost folositi de medici in tratarea pacientilor lor, fie sunt in studii avansate.

  • Remdesivir: este un medicament antiviral, care se foloseste deja in SUA dar si in Europa, pe scara destul de extinsa. 

  • Clorochina / hidroxiclorochina: desi se mai fac teste, se considera ca poate impiedica o eventuala evolutie nefavorabila a bolii. Se recomanda insa prudenta, nu trebuie utilizat decat in cazul in care pacientul este internat, atent monitorizat si numai la recomandarea medicului.

  • Lopinavir (ritonavir): este un tratament pentru infectia HIV, se crede ca poate actiona impotriva SARS Co-V-2, dar inca se mai fac studii. 

 

Preventia ramane cel mai eficient tratament in COVID-19


Este greu de spus, la acest moment, daca optiunile de tratament pentru COVID-19 sunt limitate din cauza specificitatii agentului patogen, sau din cauza noutatii coronavirusului. In lipsa unui tratament care sa tinteasca coronavirusul si in lipsa unui vaccin care sa ne protejeze de infectie, medicii prefera sa prescrie medicamente care si-au dovedit eficienta si care sunt sigure pentru pacienti.

Preventia ramane cea mai sigura metoda pentru a te mentine sanatos.

  • SARS-CoV-2 se transmite mai ales prin secretii respiratorii, dar si prin intermediul suprafetelor contaminate. De aceea, este esential sa scazi riscul de transmitere, acoperindu-ti gura si nasul, mai ales cand tusesti sau stranuti. De asemenea, dezinfecteaza, pe cat posibil, suprafetele pe care le atingi des (mese, tastaturi, telefoane).

  • Evita aglomeratiile si poarta masca in afara casei. Masca de protectie, daca este purtata de o persoana care nu stie ca este infectata, pentru ca nu prezinta simptome, impiedica transmiterea catre persoanele din jur.

  • Spala-te frecvent si corect pe maini. Ajuta la reducerea contagiozitatii.

De unde poti afla mai multe informatii

  1. TEL VERDE emis de Guvernul României: 0800.800.358. Aici poti apela daca ai intrebari sau daca vrei sa stii mai multe despre procedurile referitoare la cazul in care ai fost depistat pozitiv.

  2. Ministerul Sanatatii: Set de recomandari privind conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19).

  3. Ministerul Sanatatii: Masuri recomandate in vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19.

  4. Ministerul Afacerilor Externe: Informatii actualizate despre COVID-19.

  5. Institutul National de Sanatate Publica Romania.

  6. COVID-19 - Stiri oficiale.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

covid19infectaresimptome covid 19tratamentantibioticeparacetamolsanatate


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//