"La ora actuala, cele mai cautate specializari de pe piata muncii sunt cele legate de Limbile Straine. Aici vorbim, insa, de o particularitate a ultimilor doi-trei ani, iar asta pentru ca se cauta absolventi care sa cunoasca cel putin o limba rara, fie ca vorbim de olandeza, suedeza, spaniola sau croata. Totusi, ramane o cerere mare si pentru vorbitorii fluenti de limba germana, engleza si franceza. O alta specializare de care angajatorii tin foarte mult cont este Matematica, cu accent pe sectia de Informatica, cu posibilitatea unei cariere in serviciile de suport. La mare cautare pe piata muncii sunt si anumite sectii din domeniul Comunicarii si cel al Afacerilor" a explicat Marian Craciun, director al Departamentul de Consiliere si Orientare pentru Cariera Universitatea din Bucuresti, conform
adevarul.ro.
Cati absolventi de liceu se inscriu la cele mai cautate facultati
Limbile straine, Matematica, Informatica, Cibernetica, Medicina, si Geografia sunt si anul acesta printre specializarile cele mai cautate de catre absolventii de liceu. De exemplu, anul trecut nu mai putin de 75,9 candidati s-au batut pe un loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de la Universitatea Bucuresti (UB). Practic, aici a fost cea mai mare concurenta. Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UB este si ea la mare cautare, aici specializarea cea mai dorita fiind Calculatoare si tehnologia informatiei (15 candidati/loc, ultima medie de admitere: 5,63). O alta specializare care atrage studentii este Informatica cu 5,5 candidati/loc. Aceasta are disponibile 210 de locuri la buget si 16 la taxa.
Si Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a fost cautata de potentialii studenti. 7,1 candidati au concurat pe un loc. Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti este in continuare la mare cautare, mai ales pentru specializarile: Geografia Turismului (8,7 candidati/loc, cu 100 de locuri la buget si 100 la taxa ), Hidrologie si Meteorologie (7,8 candidati/loc, cu 80 de locuri la buget si 10 la taxa), Planificare teritoriala (7,8 candidati/loc, cu 70 de locuri la buget si 30 la taxa) si Cartografie (6,9 candidati/loc, cu 70 de locuri la buget si 30 la taxa).
Concurenta mare a fost si la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza. La Facultatea de Politie au fost 12 candidati pe loc, iar ultima medie de admitere a fost 8,50. Pentru admiterea din anul curent au fost scoase la concurs 290 de locuri. In cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, facultatea de Cibernetica este cea mai vanata. La specializarea Informatica Economica au fost 8,43 de candidati/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 9,56. Aici sunt prevazute 97 de locuri la buget si 116 de locuri la taxa.
Ca in fiecare an, la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila concurenta este acerba avand in vedere si numarul de locuri puse la bataie. De exemplu, la Facultatea de Medicina Generala, au fost anul trecut 3,8 candidati/loc, ultimul candidat admis obtinand 8,30 la examenul de admitere in conditiile in care sunt scoase la concurs 520 de locuri bugetate si 200 la taxa. Cat priveste Politehnica, aici, cele mai cautate facultati sunt Automatica si Calculatoare (550 de locuri la buget si 200 la taxa) si Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (610 locuri la buget si 90 la taxa). Cele mai cautate facultati din restul tarii La Cluj-Napoca concurenta cea mai mare a fost la Facultatea de Psihologie si stiinte ale Educatiei in cadrul specializarii Psihologie (7,94 candidati/loc, ultima medie de admitere 7,24). si la Facultatea de Litere a fost bataie mare. La specializarea Limba si literatura Engleza au fost 7,18 candidati/loc.
Cautata a fost si specializarea Kinetoterapie si Motricitate Speciala din cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport: 5,42 candidati/loc. In Iasi, care este un alt centru universitar, Facultatea de Medicina este printre cele mai cautate. In cadrul acesteia, cea mai cautata specializare este: Nutritie si Dietetica (10 candidati pe loc, cu ultima medie de admitere: 8,47 la buget). O alta facultate unde competitia este mare este cea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Aici, domeniul cel mai cautat este kinetoterapia unde au concurat 5,36 de candidati/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 7,39.
Alexandra Ioana 23 Sep. 2018 12:02:15
Din pacate, titlul nu are legatura cu continutul. 😐