Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a initiat proiectul cu scopul de a promova cultura legalitatii. Astfel, elevii vor cunoaste inca din timpul scolii responsabilitatile in societate, libertatile, infractiunile si raspunderea penala. Activitatile desfasurate vor cuprinde diverse cazuri practice pentru intelegerea conceptelor juridice si vor avea caracter interactiv.
O parte din temele abordate vizeaza violenta fizica, agresiunile sexuale, bulling-ul si criminalitatea cibernetica. Plecand de la situatii practice, reale in care minorii se pot regasi, elevii inteleg cum din punct de vedere legal pot actiona.
Baroul Bucuresti a incheiat acorduri de colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si cu cele peste 130 de unitati de invatamant implicate in proiect pentru atingerea obiectielor. Proiectul de eductie juridica se adreseaza elevilor din invatamantul gimnazial si liceal.
Aproximativ 280 de avocati vor pasi pe portile unitatilor de invatamant timp de cinci saptamani. Acestia vor discuta cu elevii despre Constitutia Romaniei, drepturile, libertatile, obligatiile lor ca viitori membrii ai comunitatii, precum si sanctiunile si riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infractiuni.
Proiectul consta efectiv intr-o ora pe saptamana, unde avocatul isi ia rolul de profesor. De asemenea, se va desfasura sub forma unei dezbateri cu privire la regulile ce guverneaza societatea. Avocatul va adapta termenii la capacitatea copiilor de intelegere a sistemului juriciar si va facilita accesul elevilor la cunostiintele elementare cu privire la drepturi si responsabilitati. Raspunderea elevilor civila si penala va fi acoperita in cadrul orei si dezbatuta pentru memorarea acesteia.
Mai jos puteti citi structura publicata de Baroul Bucuresti referitoare la desfasurarea proiectului.
Cursul "Fii cool fara sa fii penal" de educatie juridica se adreseaza elevilor din invatamantul gimnazial si liceal, programul ce contine 5 ore de curs, fiind structurat astfel:
1. Infractiuni contra vietii si integritatii persoanei. Copiii vor afla ca glumele sau gesturile de bravada pot purta denumiri ca vatamarea corporala sau chiar omor, iar participantii nu mai sunt doar colegi sau prieteni, ci autori, complici sau instigatori la infractiuni grave.
2. Libertatea si integritatea sexuala. Adolescentii vor afla cat de usor pot deveni victime ale infractiunilor care tin de violarea intimitatii sau cum accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg sau al unei colege este infractiune. Apoi se trece la infractiunile mai grave ca santajul, violul sau bullying. Elevii sunt invatati cum se pot apara, dar si cat de fragila este granita spre infractiune.
3. Infractiuni contra patrimoniului. Rebel sau adrenalina sunt cuvinte cheie ale perioadei prin care trec elevii alesi pentru proiect, dar ei afla de la specialisti in Drept faptul ca furtul din magazine, sau desenele graffiti pot fi pedepsite de legea penala si cateva minute de bravada in fata colegilor pot avea consecinte nefaste pentru viitorul lor. Un capitol aparte va fi dedicat varstei de la care adolescentii raspund penal pentru faptele lor si cum nu pot "castiga primii bani" decat respectand reguli stricte privind angajarea sau munca sezoniera.
4. Hugs Not Drugs! Problema consumului si traficului de droguri este arzatoare in cele mai multe scoli din tara. Cum poti primi ajutor daca esti consumator, unde si cum denunti traficul care se desfasoara in scoala ta, toate intrebarile unui tanar care se simte neajutorat in fata acestui fenomen vor primi raspunsuri.
5. Hacking might be a crime! Infractiunile informatice sunt o tentatie uriasa pentru copiii nostri, iar ei trebuie sa invete unde se termina indemanarea de a manui calculatoarele si de unde incepe incalcarea legii.