Nu ne referim la familiile lipsite de posibilitati materiale pentru a-si trimite copiii la scoala. Mai degraba, copiii care provin din familii instarite au parte de educatie la domiciliu, care presupune costuri destul de mari. Pentru a tine pasul cu copiii inscrisi in invatamantul obligatoriu, parintii trebuie sa faca eforturi uriase si sa scoata din buzunar o gramada de bani pentru a angaja profesori pentru fiecare materie in parte.
In plus, in timp ce elevii inscrisi la scoala beneficiaza de manuale gratuite, cei care invata acasa trebuie sa isi cumpere singuri carti, manuale si auxiliare necesare. De asemenea, cineva trebuie sa stea in permanenta cu ei, sa asigure transportul profesorilor si sa le verifice constant performantele.
Psihologii condamna insa aceste alegeri ale copiilor si explica faptul ca privarea celor mici de un mediu scolar, in care sunt inconjurati de micuti de aceeasi varsta ii va impiedica pe acestia sa lege prietenii si sa isi devolte abilitatile de socializare.
Cei mai multi parinti care apeleaza la educatia de acasa sau "home schooling" spun ca au luat aceasta decizie din cauza sistemului de invatamant romeasca - cel care ii obliga pe copii sa studieze o multime de materii, care ii incarca prea mult pe copii cu informatii inutile.
De asemenea, lipsa investitiilor in scoli si slaba dotare a salilor de clasa si a laboratoarelor, salariile mici ale profesorilor care ii demotiveaza, prin urmare nu mai predau cu acelasi interes, reprezinta alte motive care ii imping pe parinti sa opteze pentru educatia la domiciliu a copiilor.
Totusi, reprezentantii din invatamant avertizeaza ca in Romania invatamantul la domiciliu este ilegal.
"Le facem recomandarea ca inainte de toate sa cunoasca foarte bine caracterul, scopul acestui tip de educatie, mai ales ca nu exista nimic oficial", avertizeaza Inspectorul Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Potrivit Ministerului Educatiei, in Romania pot invata la domiciliu doar copiii care sufera de:
- deficiente ale sistemului nervos si functiilor mentale globale;
- afectari ale structurilor si functiilor senzoriale;
- afectari ale structurii laringelui si functiilor sale;
- afectari ale structurii si functiilor sistemelor cardiovascular, respirator si imunitar;
- afectari ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin;
- afectari ale structurii si functiilor aparatului urinar;