Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 28 Mai. 2024 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Activitatile extrascolare pot aduce beneficii in dezvoltarea armonioasa a unui copil. In functie de specificul lor, contribuie la sustinerea motricitatii si a coordonarii, dar si la explorarea unei laturi artistice sau tehnice. Mai departe, vezi 5 idei utile care il pot ajuta pe cel mic sa-si exprime mai usor personalitatea.
O varianta potrivita, care combina mai multe beneficii, este practicarea unui sport. Aceasta activitate il va ajuta sa-si exprime personalitatea, sa lege noi prietenii si sa se integreze unui colectiv diferit de cel de la scoala. In plus, sportul este o modalitate inspirata pentru ca un copil sa-si consume energia si sa se cunoasca mai bine.
Daca este atras de fotbal, de exemplu, ajuta-l sa aleaga echipamentul sportiv si un model practic, durabil si incapator de ghiozdane baieti. O varianta buna este cea a unui rucsac dintr-un material impermeabil, potrivit activitatilor in aer liber si cu mai multe buzunare, pentru o mai buna organizare a echipamentului necesar.
Jocurile creative cu lut, plastilina sau hartie pot dezvolta spiritul ludic. Lucreaza impreuna cu cel mic pentru a face totul distractiv. Alege niste hartie colorata, in forma de patrat, pentru a face origami. Incepe cu forme simple, precum cele de cocor, fluture sau barcuta. Ulterior, il poti indruma spre modele ceva mai complicate.
Pentru lut, ai nevoie de o pasta alba pe care cel mic sa o picteze sau una deja colorata, o suprafata lucioasa de lucru si cateva forme pentru a decupa modelul dorit. Un obiect destul de usor de realizat este un breloc pentru rucsac sau il poti incuraja sa se exprime liber si sa aleaga orice obiect care il atrage.
In general, copiilor le place sa foloseasca asa cum isi doresc creioanele si culorile, fara a tine cont de rigorile unei astfel de activitati. Astfel, desenul sau pictura sunt niste optiuni inspirate pe care cel mic poate sa le exploreze cu usurinta. Pentru aceasta, are nevoie de un bloc de desen, acuarele si pensule, o paleta de culori si un borcan pentru apa. In schimb, daca ii plac creioanele colorate, exista mai multe variante din care poti alege: clasice, cerate sau solubile in apa. Incurajeaza-i creativitatea si lasa-l sa foloseasca degetele atunci cand picteaza sau coloreaza.
Un astfel de exercitiu este de ajutor pentru a dezvolta increderea si stima de sine a copilului. Astfel, el va avea oportunitatea de a se cunoaste mai bine, pentru a transmite publicului ideile dorite. In plus, este o ocazie potrivita de a invata cum sa-si gestioneze eventuala teama de a vorbi in fata altor persoane.
Incepe prin a-l indemna sa vorbeasca despre subiecte care il atrag. Poate fi vorba despre cum a adunat frunze in parc sau un episod din desenul animat preferat. Sustine-l intr-un mod constructiv atunci cand are emotii si ajuta-l sa fie si un bun ascultator.
Pentru un incepator, acest lucru poate sa para ceva dificil, insa studierea unui instrument muzical poate sa dezvolte memoria si increderea in propriile forte. Il va ajuta sa-si exprime personalitatea, prin explorarea laturii artistice.
Astfel, daca este atras de muzica, poti lua in considerare sa-l inscrii la un curs specific. Pianul, chitara si tobele sunt considerate, in general, printre variantele potrivite pentru cineva aflat la inceput de drum. In paralel, poti sa-i oferi libertatea de a experimenta mai multe instrumente si a-l gasi pe cel preferat.
Activitatile extrascolare au rolul de a stimula creativitatea, spiritul de observatie si stima de sine. In plus, pot ajuta copilul sa descopere mai usor ceea ce ii place sa faca si sa-si inteleaga emotiile. De aceea, acorda atentie nevoilor sale si evita sa-l presezi cu lucruri pe care el le considera mai putin interesante. De ce activitati este atras copilul tau in afara orelor de scoala?
Sursa foto: Freepik