Volumul de comunicari stiintifice, la care au contribuit 24 de cadre didactice si 39 de elevi de la mai multe institutii de invatamant din intreaga tara, reuneste in paginile sale aproximativ 30 de articole, studii, referate si proiecte pe tema mediului.
Printre titlurile din volum se numara:
- „Eruptiile vulcanice si alte cauze naturale de poluare a atmosferei”,
- „Alternative ecologice in gospodarie de reducere a amprentei de carbon”
- „Educatia ecologica in invatamantul primar”,
- „Insecuritatea alimentara”
- „Agricultura viitorului: inovatie si sustenabilitate”
Mai jos va prezentam mesajul transmis redactiei Portal Invatamant de catre Prof. Ioan Marculet, de la Colegiul National „Ion Luca Caragiale”, Bucuresti
"Volumul Comunicari Stiintifice ale Simpozionului National „Terra Plange – Salvati-o!”, 2023
La sfarsitul anului 2023 a fost publicat volumul dedicat celei de a IX-a editii a Simpozionului National „Terra Plange – Salvati-o!”, desfasurat la 1 iunie 2023, la Bucuresti. Organizatorii manifestarii stiintifice sunt doua institutii de invatamant din capitala, in parteneriat: Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” si Colegiul National „Ion Luca Caragiale”.
Volumul, coordonat cu pricepere de doamnele profesoare dr. Valeria Ciulacu si dr. Daniela Tanasescu, reuneste, in cele 348 de pagini ale sale, 29 de articole, studii, referate, proiecte tematice si educationale etc. si expozitia de desene „Frumusetea pura si imaculata a Terrei, prin ochii iubitori ai Eco-Bolintinenilor”, realizate de 24 de cadre didactice cu diferite specializari (biologie, geografie, chimie, fizica, limbi straine s.a.) si 39 de elevi din mai multe institutii de invatamant si de cercetare din Bucuresti si din tara: Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Bucuresti, Colegiul National „I.L. Caragiale”, Bucuresti, Institutul de Geografie al Academiei Romane, Bucuresti, Palatul Copiilor din Iasi, Colegiul National Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti, Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuta”, Bucuresti, Colegiul National „Petru Rares”, Suceava, Colegiul National „Grigore Moisil”, Bucuresti, Scoala Gimnaziala „Luceafarul”, Bucuresti, Scoala Gimnaziala nr. 2, Bucuresti, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”, Bucuresti, Scoala Gimnaziala „Constantin Brancusi”, Bucuresti, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, Bucuresti.
Intrucat lucrarea se adreseaza cadrelor didactice si elevilor, enumeram, pentru persoanele interesate, toate titlurile materialelor din volum: „Eruptiile vulcanice si alte cauze naturale de poluare a atmosferei”, „Alternative ecologice in gospodarie de reducere a amprentei de carbon”, „Light guardian - sistem de control a intensitatii luminii transmise de un luminator de tavan”, „Eco-Bolintinenii - 9 ani de Eco-scoala, de 9 ani Eco-voluntari”, „Circulatia auto si poluarea atmosferica; cauze, efecte si solutii posibile”, „Judetul Alba – arii protejate”, „Transportul ecologic in Bucuresti”, „Poluarea aerului – evolutie si masuri de reducere”, „Cauze si efecte ale incalzirii globale”, „Poluarea atmosferica”, „Agricultura viitorului: inovatie si sustenabilitate”, „Eco-Bolintinenii recicleaza creativ”, „Combustibilul microbian - sursa de energie vie pentru viitor”, „Trenul electric”, „Padurile - averi nepretuite!”, „Bunuri de unica folosinta, deseuri recuperabile si biodegradabile”, „Schimbarile climatice”, „Padurile – nestematele tarii”, „Amprenta de carbon: impactul ascuns al alegerilor noastre zilnice”, „Biodiversitatea si noi: intelegerea legaturii noastre vitale cu natura”, „Catre o lume mai calda si cu niveluri crescute ale Oceanului Planetar”, „Educatia ecologica in invatamantul primar”, „Albinuta - jucarii din materiale reciclabile”, „Analiza impactului de mediu a sistemului de transport public in contextul dezvoltarii durabile”, „Energia nucleara”, „Insecuritatea alimentara”, „Reciclarea, o solutie la poluarea mediului”, „Eco-Bolintinenii in campania de voluntariat «Un fruct pentru fiecare»” si „Eco-Bolintinenii iubesc natura”.
In incheiere, mentionam faptul ca volumul a beneficiat de expertizele de specialitate oferite de mai multe institutii cu activitati in domeniul mediului: Miscarea Internationala pentru Stiinta si Tehnologie – Romania, Societatea Stiintifica „Cygnus” – Centru UNESCO Suceava, Asociatia „Alternative pentru performanta”, Bucuresti si Miscarea Internationala pentru Stiinta si Tehnologie – Europa.
Prof. Ioan Marculet, Colegiul National „Ion Luca Caragiale”, Bucuresti"