Mai jos va prezentam mesajul transmis redactiei Portal Invatamant de catre Prof. Ioan Marculet, de la Colegiul National „Ion Luca Caragiale”, Bucuresti, cu privire la reusita acestor elevi.
Proiectele elevilor din Colegiul National I.L. Caragiale, din Bucuresti, presupun crearea planurilor a doua nave spatiale, una pentru locuit si alta ca universitate spatiala care, candva, sa poata deveni realitati prin care „orice forma umana de mutare in spatiu sa reprezinte un pas inainte catre cosmos si datorita proiectelor noastre”.
Aceasta intrecere internationala provoaca, in fond, un fenomen al imaginatiei controlate. Referitor la acest proiect, Enache Filip, elev in clasa a XI-a I, profil filologie-bilingv engleza, care a avut ca obiectiv construirea unei arhitecturi social-politice pe una dintre nave, a declarat:
„Pentru a castiga un astfel de concurs este nevoie de o imaginatie puternica, fecunda, care sa poata insa fi controlata de ceea ce este rational, de ceea ce intra in sfera fezabilului. A trebuit, in final, sa imaginam un viitor posibil prin excelenta al umanitatii in cosmos, devenind astfel o grupare inainte-mergatore a speciei noastre.
Munca la acest proiect a presupus disciplina, asiduitate si enorma ambitie. Ne bucuram, fireste, ca munca noastra a dat roade prin castigarea celor trei premii acordate de cei de la National Space Society: din 5200 de lucrari din 28 de tari, echipele noastre – parte dintre castigatoarele liceului nostru – au reusit sa ocupe, ambele, a cincea cea mai buna pozitie din lume.
Astfel, devenind castigatori, speranta noastra s-a schimbat, devenind inca si mai mareata: visam sa participam la conferinta concursului NSS, tinuta in Los Angeles, California, unde am fost invitati de catre organizatorii concursului si unde vom avea sansa sa reprezentam liceul nostru, Colegiul National I.L. Caragiale, cat si tara noastra intre specialisti din domeniu, ceea ce, pentru noi, ar fi o mare sansa si o mare mandrie. Pentru asta, insa, avem nevoie de sprijin atat financiar, cat si mediatic, pentru a ne putea face proiectul cat mai cunoscut. Orice mic ajutor conteaza ca noi sa avem sansa sa ne expunem ideile castigatoare peste ocean, prin aceasta reprezentand Romania si educatia romaneasca.”
Elevii echipelor premiate sunt de la clasele a X-a, a XI-a si a XII-a, profil matematica–informatica, matematica–intensiv informatica, filologie–bilingv engleza si filologie–bilingv germana – Enache Filip, Burlacu Bianca-Elena, Roznovanu Ioana, Florea Vlad Mihai, Nechita Robert, Prodan-Hora Cezar, Prodan-Hora Mihnea, Matei Canuci, Titeica-Birzescu David, Florescu Ana-Maria, Diaconu Alexandra si Munteanu David-Ioan – coordonati de profesorul de informatica, Vaceanu Cornelia.
Prof. Ioan Marculet, Colegiul National „I. L. Caragiale”, Bucuresti