Reprezentantii Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi au renuntat la organizarea concursului de admitere si au decis sa isi selecteze clientii pe baza mediei obtinute la examenul de
bacalaureat.
Elevii aflati in ultimul an de liceu, care isi doresc sa dea admitere la Universitatea din Iasi, cea mai veche institutie moderna de invatamant superior din tara, pot alege una dintre cele 72 de specializari diferite.
Absolventii de studii liceale vor concura pe 3.600 de locuri de la buget, aceasta fiind cifra de scolarizare propusa in acest an de Universitate.
Vasile Isan, rectorul UAIC, sustine ca numarul final de locuri va fi anuntat dupa ce Ministerul Educatiei va aproba numarul de locuri inaintat de Universitate. Potrivit acestuia, toate cele 15 facultati vor lua in considerare la admitere notele obtinute la examenul de Bacalaureat: fie media, fie anumite probe. O parte dintre acestea au si probe suplimentare.
Astfel, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, candidatii vor sustine probe sportive, respectiv un test la Biologia de clasa a 11-a pentru specializarea de Kinetoterapie, La Facultatea de Informatica, vor trebui sa treaca peste o proba de matematica sau informatica (la alegere), in timp ce la Facultatea de Drept candidatii vor sustine un test de limba romana. Acesta va conta in proportie de 50%.
Pentru specializarile de Pedagogie in invatamantul primar si universitar si pentru Teologie ortodoxa pastorala, candidatii vor sustine probe de specialitate. Pentru majoritatea specializarilor, candidatii pot alege intre studii la zi, cu frecventa redusa, sau studii la distanta.
Pana acum, numarul de locuri la buget propus este de 210 de locuri la Facultatea de Biologie, 120 de locuri la Facultatea de Chimie, 200 - Facultatea de Drept, 850 - Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, 85- Facultatea de Educatie Fizica si Sport, 300 - Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, 100 - Facultatea de Fizica, 270- Facultatea de Geografie si Geologie , 285- Facultatea de Informatica, 100 - Facultatea de Istorie, 440 - Facultatea de Litere, 120 - Facultatea de Matematica, 350 - Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, 130- Facultatea de Teologie Ortodoxa, 40 - Facultatea de Teologie Romano-Catolica.