Argumente pro si contra privind utilizarea tabletelor si telefoanelor inteligente de catre copii

De Mihaela Pascu
la 14 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Argumente pro si contra privind utilizarea tabletelor si telefoanelor inteligente de catre copii14Dec.2023

In prezent nu putem nega interactiunile necesare cu dispozitivele digitale si cu rolul important pe care tehnologia il are in viata de zi cu zi. Ramane insa, in randul parintilor, o dilema cu privire la utilizarea tabletelor digitale si a smarthphone-urilor de catre copii. Pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie in aceasta privinta, va prezentam atat 10 argumente care sustin accesul copiilor la tehnologia digitala, precum si 10 argumente contra, acestea din urma incluzand mai mult riscurile posibile asociate cu utilizarea in exces a tehnologiei digitale.

 
 
Argumente PRO
 
 
Acces la informatie utila si educativa: dispozitivele digitale asigura azi un acces facil la resurse educationale variate, disponibile in mediul online. Includem aici si aplicatiile de invatare care fac din educatie un proces interactiv si care sustin dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor academice in randul elevilor. 
 
Dezvoltarea aptitudinilor digitale: utilizarea tabletelor si a telefoanelor inteligente sunt o modalitate de a-i familiariza pe copii cu tehnologia modern, pregatindu-i pentru o lume din ce in ce mai digitalizata. 
 
Instrumentele digitale au un rol in dezvoltarea creativitatii copiilor prin stimularea imaginatiei in moduri diferite si oferind totodata copiilor posibilitatea de a se exprima artistic. 
 
O comunicare mai eficienta se produce datorita tabletelor si smartphone-urilor, astfel ca cei mici pot mentine legatura cu familia si prietenii, chiar si atunci cand sunt departe fizic.
 
Educatia se face in mod personalizat deoarece, in ziua de azi, aplicatiile si platformele educationale permit adaptarea materialelor de invatare la ritmul si nivelul de intelegere al fiecarui copil in parte.
 
Chiar daca la o prima vedere pare greu de crezut, mediul digital poate sa dezvolte abilitati sociale dat fiind faptul ca participarea la jocuri si activitati online ii ajuta pe copii sa invete sa lucreze in echipa si sa-si dezvolte abilitati sociale.
 
Putem profita de dispozitivele educationale care, actualmente, se afla pe piata intr-o varietate mare si care sunt create pentru a sprijini procesul educational in functie de fiecare categorie de varsta in parte si pentru fiecare materie.  
 
Dispozitivele digitale si accesul la mediul online inseamna o poarta deschisa si interactiva catre alte culturi, de la vizite virtuale in muzee pana la o varietate de aplicatii culturale care ii invata pe copii despre tarile din intreaga lume. 
 
Invatarea se poate face mai usor datorita aplicatiilor interactive si multimedia, atragandu-i pe copii spre o materie anume prin gaselnite digitale si captivante. 
 
Copiii pot deveni mai responsabili prin joaca interactiva care presupune si un mod de a utiliza constient timpul liber, cu activitati educative in functie de un program prestabilit. 
 
 
 
Argumente CONTRA
 
Timpul in exces petrecut in fata unui ecran este un factor real, iar utilizarea prelungita a tabletelor si smartphone-urilor poate duce la expunerea excesiva la ecrane, asociata cu probleme de sanatate oculara si tulburari de somn.
 
De asemenea, este la fel de real riscul de a dezvolta o depedenta digitala care poate avea un impact negativ asupra vietii sociale si a activitatilor fizice ale copiilor. 
 
Siguranta in mediul online este un alt factor de risc pe care parintii trebuie sa il aiba in vedere, gestionand insa prin intermediul unor aplicatii special create continutul pe care copiii il pot vedea. Raman insa riscuri precum hartuirea virtuala si conversatiile cu persoanele straine in mediul online, iar copiii trebuie educati in aceasta privinta pentru a intelege si a se putea feri de astfel de pericole cu sprijinul parintilor. 
 
Capacitatea de concentrare risca sa aiba de suferit din cauza utilizarii frecvente a tabletelor. Timpul petrecut departe de dispozitivele digitale trebuie sa fie pe primul loc in randul copiilor si intr-un echilibru echitabil. 
 
Interactiunea in exces cu mediul digital poate creste riscul ca activitatile fizice sa se diminueze. Apar astfel efecte negative precum sedentarismul si obezitatea in randul copiilor. 
 
Manipularea prin publicitatea online este un alt factor de risc de luat inseamna pentru ca marketingul din mediul online ii poate influenta in mod negativ, riscand ca cei mici sa dezvolte obiceiuri nesanatoase. 
 
Inegalitatea sociala trebuie sa fie, din nou, un risc de care parintii trebuie sa fie constienti deoarece copiii care nu au acces la dispozitivele digitale se pot simti exclusi. Cu toate acestea, trebuie gasit din nou un echilibru care sa nu le atinga stima de sine. Educatia in aceasta privinta este cheia. 
 
Dependenta de jocuri video este un risc cunoscut si jocurile video pot deveni rapid o sursa de distractie care sa dea dependenta si care sa aiba efecte negative nu doar asupra rezultatelor scolare, ci si asupra sanatatii mentale si fizice.
 
Alte probleme privind sanatatea fizica tin de postura incorecta pe care o pot dezvolta cei care utilizeaza in exces si in mod nepotrivit tabletele si telefoanele inteligente. 
 
Creativitatea in mediul offline risca sa se micsoreze atunci cand lasam tehnologia sa cuprinda tot timpul copiilor astfel ca orice exces de activitati online poate avea repercursiuni si in aceasta privinta. 
 
In concluzie, indiferent de decizia pe care o luam in ce priveste utilizarea tabletelor si smartphone-urilor de catre copii, retineti ca va trebui adoptat un echilibru care sa ii puna pe copii la adapost de eventualele riscuri prezentate mai sus, fara a-i priva insa de accesul la o tehnologie care le va fi necesara in viitorul lor ca adulti, indiferent de domeniul spre care vor alege sa se indrepte. Interactiunea cu mediul digital poate fi o experienta sanatoasa, educativa si eficienta atata vreme cat tinem cont de astfel de sfaturi si argumente. 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa

Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

depedenta digitalautilizare tablete digitaletelefoane inteligentedepedenta jocuri videoeducatie digitala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//