Argumente PRO
Acces la informatie utila si educativa: dispozitivele digitale asigura azi un acces facil la resurse educationale variate, disponibile in mediul online. Includem aici si aplicatiile de invatare care fac din educatie un proces interactiv si care sustin dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor academice in randul elevilor.
Dezvoltarea aptitudinilor digitale: utilizarea tabletelor si a telefoanelor inteligente sunt o modalitate de a-i familiariza pe copii cu tehnologia modern, pregatindu-i pentru o lume din ce in ce mai digitalizata.
Instrumentele digitale au un rol in dezvoltarea creativitatii copiilor prin stimularea imaginatiei in moduri diferite si oferind totodata copiilor posibilitatea de a se exprima artistic.
O comunicare mai eficienta se produce datorita tabletelor si smartphone-urilor, astfel ca cei mici pot mentine legatura cu familia si prietenii, chiar si atunci cand sunt departe fizic.
Educatia se face in mod personalizat deoarece, in ziua de azi, aplicatiile si platformele educationale permit adaptarea materialelor de invatare la ritmul si nivelul de intelegere al fiecarui copil in parte.
Chiar daca la o prima vedere pare greu de crezut, mediul digital poate sa dezvolte abilitati sociale dat fiind faptul ca participarea la jocuri si activitati online ii ajuta pe copii sa invete sa lucreze in echipa si sa-si dezvolte abilitati sociale.
Putem profita de dispozitivele educationale care, actualmente, se afla pe piata intr-o varietate mare si care sunt create pentru a sprijini procesul educational in functie de fiecare categorie de varsta in parte si pentru fiecare materie.
Dispozitivele digitale si accesul la mediul online inseamna o poarta deschisa si interactiva catre alte culturi, de la vizite virtuale in muzee pana la o varietate de aplicatii culturale care ii invata pe copii despre tarile din intreaga lume.
Invatarea se poate face mai usor datorita aplicatiilor interactive si multimedia, atragandu-i pe copii spre o materie anume prin gaselnite digitale si captivante.
Copiii pot deveni mai responsabili prin joaca interactiva care presupune si un mod de a utiliza constient timpul liber, cu activitati educative in functie de un program prestabilit.
Argumente CONTRA
Timpul in exces petrecut in fata unui ecran este un factor real, iar utilizarea prelungita a tabletelor si smartphone-urilor poate duce la expunerea excesiva la ecrane, asociata cu probleme de sanatate oculara si tulburari de somn.
De asemenea, este la fel de real riscul de a dezvolta o depedenta digitala care poate avea un impact negativ asupra vietii sociale si a activitatilor fizice ale copiilor.
Siguranta in mediul online este un alt factor de risc pe care parintii trebuie sa il aiba in vedere, gestionand insa prin intermediul unor aplicatii special create continutul pe care copiii il pot vedea. Raman insa riscuri precum hartuirea virtuala si conversatiile cu persoanele straine in mediul online, iar copiii trebuie educati in aceasta privinta pentru a intelege si a se putea feri de astfel de pericole cu sprijinul parintilor.
Capacitatea de concentrare risca sa aiba de suferit din cauza utilizarii frecvente a tabletelor. Timpul petrecut departe de dispozitivele digitale trebuie sa fie pe primul loc in randul copiilor si intr-un echilibru echitabil.
Interactiunea in exces cu mediul digital poate creste riscul ca activitatile fizice sa se diminueze. Apar astfel efecte negative precum sedentarismul si obezitatea in randul copiilor.
Manipularea prin publicitatea online este un alt factor de risc de luat inseamna pentru ca marketingul din mediul online ii poate influenta in mod negativ, riscand ca cei mici sa dezvolte obiceiuri nesanatoase.
Inegalitatea sociala trebuie sa fie, din nou, un risc de care parintii trebuie sa fie constienti deoarece copiii care nu au acces la dispozitivele digitale se pot simti exclusi. Cu toate acestea, trebuie gasit din nou un echilibru care sa nu le atinga stima de sine. Educatia in aceasta privinta este cheia.
Dependenta de jocuri video este un risc cunoscut si jocurile video pot deveni rapid o sursa de distractie care sa dea dependenta si care sa aiba efecte negative nu doar asupra rezultatelor scolare, ci si asupra sanatatii mentale si fizice.
Alte probleme privind sanatatea fizica tin de postura incorecta pe care o pot dezvolta cei care utilizeaza in exces si in mod nepotrivit tabletele si telefoanele inteligente.
Creativitatea in mediul offline risca sa se micsoreze atunci cand lasam tehnologia sa cuprinda tot timpul copiilor astfel ca orice exces de activitati online poate avea repercursiuni si in aceasta privinta.
In concluzie, indiferent de decizia pe care o luam in ce priveste utilizarea tabletelor si smartphone-urilor de catre copii, retineti ca va trebui adoptat un echilibru care sa ii puna pe copii la adapost de eventualele riscuri prezentate mai sus, fara a-i priva insa de accesul la o tehnologie care le va fi necesara in viitorul lor ca adulti, indiferent de domeniul spre care vor alege sa se indrepte. Interactiunea cu mediul digital poate fi o experienta sanatoasa, educativa si eficienta atata vreme cat tinem cont de astfel de sfaturi si argumente.