Cum definim inteligenta emotionala si empatia?
Prin inteligenta emotionala intelegem abilitatea individului de a intelege, gestiona si utiliza propriile emotii, precum si de a recunoaste si de a raspunde la emotiile altora. Aceasta abilitate este esentiala pentru a ne descurca mai departe in viata, fie ca vorbim de cea personala, fie de cea profesionala. De asemenea, prin empatie intelegem abilitatea de a simti si de a percepe sau identifica in mod corect starile emotionale ale altor persoane, oferind sprijinul si intelegerea noastra.
De ce e important sa punem accentul pe inteligenta emotionala si empatie in procesul educational
Va prezentam mai jos cateva argumente in favoarea includerii in programa a unor materii care sa dezvolte abilitatile de inteligenta emotionala si empatie:
Relatii functionale si sanatoase cu ceilalti
Inteligenta emotionala ii ajuta pe elevi sa relationeze cu ceilalti mai usor, sa aiba interactiuni bazate pe respect reciproc, sa gestioneze conflictele in mod eficient si, per ansamblu, sa dezvolte relatii interpersonale sanatoase.
Rezultate mai bune la scoala
Elevii care isi dezvolta inteligenta emotionala si empatia vor da dovada de o capacitate mai mare de invatare si de abilitatea de a gestiona stresul mai usor. De asemenea, mentinerea unor relatii respectuoase cu profesorii si colegii asigura un climat pozitiv si un mediu propice de invatare.
Compasiunea inseamna siguranta
Un mediu in care le predam elevilor despre inteligenta emotionala si empatie inseamna un mediu in care ii invatam sa fie unii mai aproape de ceilalti, sa se respecte reciproc, sa aiba incredere in ei insisi si in ceilalti, sa perceapa diferitele opinii asupra unui subiect si sa isi dezvolte compasiunea fata de ceilalti. Un mediu scolar pozitiv nu se poate construi fara aceste doua elemente esentiale.
Cum predam in licee inteligenta emotionala si empatia?
Chiar daca eforturile care se fac in aceasta directie sunt inca la inceput, este necesar sa continuam si sa includem din ce in ce mai multe astfel de cursuri de dezvoltare a inteligentei emotionale in toate unitatile de invatamant liceal. Se pot face inclusiv ateliere saptamanala care vor ajuta semnificativ la obtinerea beneficiilor amintite mai sus.
O alta metoda prin care ii putem invata pe elevii de liceu sa isi dezvolte inteligenta emotionala si empatia este reprezentata de organizarea unor proiecte de grup. Colaborarile intre elevi sunt o metoda foarte buna pentru ca acestia sa invete sa fie empatici, sa coopereze cu eficienta si sa comunice cat mai bine. Aceste proiecte ii vor ajuta si sa isi cunoasca mai bine colegii, fiind de preferat ca grupurile sa nu aiba mereu aceeasi componenta. In plus, se pot organiza diferite jocuri de rol si simulari ale unor situatii astfel incat sa apelam si la creativitate si imaginatie pentru a gestiona aceste proiecte care implica dezvoltarea inteligentei emotionale si empatie. Simularile trebuie sa presupuna situatii in care colegii trebuie sa fie empatici, sa ofere sfaturi, sa gaseasca optiuni pentru a-si oferi sprijinul etc.
De asemenea, este important sa includem in cadrul acestor cursuri si/sau ateliere si diferite tehnici de gestionare a stresului. Aceste metode sunt cu atat mai importante cu cat perioada adolescentei presupune schimbari fizice si mentale deosebite, iar stresul survenit in anii de liceu nu trebuie ignorat sub nicio forma.
Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, a investi intr-o educatie de calitate inseamna a investi in bunastarea generala a societatii si in viitorul tinerei generatii, precum si in viitorul nostru. O societate sanatoasa isi cladeste si dezvolta parcursul pornind de la o educatie solida cu valori reale.