Abandonul scolar in Romania, un fenomen grav. Cauze si posibile rezolvari

De Mihaela Pascu
la 27 Nov. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Abandonul scolar in Romania, un fenomen grav. Cauze si posibile rezolvari27Nov.2023

In Romania abandonul scolar inregistreaza, in continuare, rate crescute, fiind pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Astfel, asa cum arata Monitorul Social, in 2022 rata de abandon scolar la nivel de tara a fost de 15,6% in vreme ce media la nivelul Uniunii Europene a fost de 10% si a continua sa scada in ultimii ani.

 
 
Acelasi raport emis de Monitorul Social arata o directa legatura a abandonului scolar cu rata de saracie in ocupare la nivel national. In concret, este vorba de acele persoane care, desi au un loc de munca, nu obtin suficiente venituri pentru conditiile unui trai decent. Rata de saracie in ocupare in Romania este de 14,5%. Prin comparatie, nivelul mediu european este de 8,5%. 
 
Totodata, printre cauzele generale si frecvente ale abandonului scolar se mai numara si dizabilitatile fizice, consumul de droguri, sarcinile la varsta adolescentei, rezultatele slabe obtinute la scoala, influenta negativa, probleme de ordin social in sanul familiei. 
 
Factorii care influenteaza negativ rata abandonului scolar sunt multipli, iar eforturile pentru ca acest procent sa scada trebuie mentinute de catre autoritati in colaborare cu unitatile de invatamant si cu parintii. Lipsa unui sistem care sa sprijine elevii in acest demers pentru absolvirea scolii este in continuare unul dintre factorii principali care mentin rata abandonului scolar la cote insemnate. 
 
Problemele financiare ale parintilor reprezinta un motiv major din cauza caruia copiii nu mai sunt inscrisi in sistemul de invatamant sau din cauza caruia sunt fortati sa abandoneze la un moment dat. Lipsa unui sprijin social suficient din acest punct de vedere face ca rata abandonului sa nu fi scazut in ultimii ani asa cum s-a intamplat, in schimb, cu media europeana. 
 
Lipsa de pregatire suficienta reprezinta un alt motiv care ii face pe multi elevi sa abandoneze scoala pe masura ce se apropie de absolvirea gimnaziului sau a liceului. Din acest punct de vedere, cadrele didactice si parintii trebuie sa colaboreze pentru a se asigura ca sprijina in mod sustinut eforturile de invatare ale elevilor care trebuie sa recupereze materiile in cauza. 
 
De asemenea, atunci cand lipseste un membru al familiei care sa sustina indeaproape copilul inscris la scoala, rata abandonului creste. In Romania vorbim de copii care cresc in general doar cu bunicii,  dat fiind faptul ca parintii lucreaza in alta tara. Mai exista si situatia in care un frate sau o sora mai mare se confrunta cu responsabilitatea de a prelua sarcinile familiei, astfel ca risca sa se confrunte cu abandonul scolar din cauza unor astfel de atributii care nu ar trebui sa revina unui minor. 
 
Lipsa de comunicare dintre elevi si cadrele didactice poate creste rata abandonului scolar. Scoala trebuie sa fie un mediu sigur pentru elevi si un spatiu in care acestia sa se simta in siguranta. Un terapeut scolar si un consilier vocational ar trebui sa existe in fiecare unitate de invatamant. Din pacate, realitatea din teren nu corespunde inca, la nivel national, cu obiectivele programate pentru dezvoltarea si sustinerea educatiei pe termen lung. 
 
Rezultatele slabe obtinute la examene ii fac pe multi elevi sa abandoneze scoala fara a incerca din nou. Iarasi, sustinerea cadrelor didactice si sprijinul parintilor ar trebui sa fie factori esentiali de sustinere, iar in situatia in care nu ar fi de ajuns, un terapeut specializat poate interveni si poate consolida comunicarea dintre parti. 
 
Lipsa unui mediu familial sanatos inseamna si probleme care se dezvolta in ce priveste capacitatea de studiu a elevului. Atunci cand mediul de acasa este unul toxic, problemele se reflecta si in ce priveste abilitatea elevului de a obtine rezultate bune la scoala. Autoritatile ar trebui sa poata interveni rapid si cu eficienta in astfel de situatii, asigurand siguranta fizica si emotionala a copilului. 
 
De asemenea, lipsa concreta a unei directii in ce priveste o posibila cariera sau un viitor loc de munca ii face pe elevii de gimnaziu si pe liceeni sa renunte la continuarea studiilor. Pregatirea elevilor trebuie sa se faca in functie de realitatile cotidiene si in functie de cerintele pietei. Mai mult, acestia trebuie sa beneficieze de posibilitatea de a comunica eficient cu un cadru didactic sau cu alti reprezentanti ai unitatii scolare. Cu cat eforturile se fac inspre crearea unui mediu sigur pentru elevi, cu atat acestia vor avea o mai mare deschidere catre a cere sprijinul profesorilor cu privire la problemele legate de studiu, orientarea profesionala si aprofundarea cunostintelor prin continuarea unor studii superioare (facultate, masterat, doctorat). 
 
Efectele negative ale abandonului scolar sunt majore si se traduc prin cresterea ratei de somaj, prin venituri mai scazute obtinute la nivel national, prin cresterea ratei de infractionalitate si prin scaderea calitatii vietii persoanelor care abandoneaza scoala. Ajutorul cu privire la scaderea ratei abandonului scolar trebuie sa vina din partea societatii civile in parteneriat cu institutiile abilitate si unitatile de invatamant dat fiind ca este o problema care tine de buna organizare si dezvoltare a intregii societati. Rolul educatiei este primordial si ar trebui, totodata, ca statul sa asigure o calitate crescuta a educatiei prin obtinerea unor performante reale in ce priveste pregatirea cadrelor didactice in mod continuu si, totodata, prin modernizarea concreta si periodica a unitatilor de invatamant atat in mediul urban, cat si in mediul rural. 
 
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

rata abandon scolarabandonul scolar romaniarata somaj


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
30Nov.2023

Ela 30 Nov. 2023 12:38:51

Cauza principala a abandonului scolar este programa mult prea incarcata, trecerea rapida de la un subiect la altul si teme extrem de multe si grele date acasa pe care copiii nu le pot face singuri. La scoala doar se preda zilnic altceva si profesorii nu au timp, la asa programa incarcata, sa se axeze pe elev. Copiii au ajuns sa urasca scoala din aceste motive.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//