Culegerea
"Capcanele gramaticii romane", scrisa de prof. dr. Oana Chelaru, editata Human Media, va ajuta sa intelegeti mai bine formele corecte ale cuvintelor in limba romana si va invata sa evitati greselile in vorbire/scriere.
Iata cele cele mai des intalnite greseli gramaticale din limba romana:
1.
Virgula dintre subiect si predicat - este complet Interzisa! Exemplu: Guvernul Romaniei, a schimbat legea salarizarii.
2.
"Ca" in loc de
"decat" in comparativul de superioritate - evitati intotdeauna! Exemplu: Am scris mai mult ca tine. Corect: Am scris mai mult decat tine.
3.
"Servici" in loc de
"serviciu" - indiferent daca ne referim la locul de munca, la actiunea de a servi, la o obligatie, la o regula din sport privind punerea in joc a unei mingi, la o actiune prestata in interseul cuiva, forma corecta este intotdeauna serviciu, niciodata servici!
4. Transformarea verbelor
intranzitive in verbe
reflexive. Exemplu: "De ce te razi"? in loc de "De ce razi?"
5.
"Din cauza" in loc de
"datorita". Intotdeauna vom folosi "din cauza" numai in contexte negative, in timp ce "datorita" se va folosi atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic.
6.
"Vroiam" in loc de
"voiam". Ne putem exprima vointa atat prin verbul "a voi", cat si prin verbul "a vrea", insa forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului "a voi" este "voiam", in timp ce forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului "a vrea" este "vream".
7. Lipsa prepozitiei
"pe" in Acuzativ. Exemplu: "Melodia care am ascultat-o este preferata mea". Corect: "Melodia PE care am ascultat-o..."
8. Utilizarea gresita a termenului
"locatie" - de cele mai multe ori este utilizat pentru a pozitiona geografic un spatiu, loc, zona, insa este complet gresit! Locatia reprezinta de fapt chiria platita pentru diverse lucruri luate in folosinta temporara.
9.
"Aseaza" in loc de
"asaza" - Forma corecta a verbului "a aseza", la persoana a III-a, singular, este "asaza", in niciun caza "aseaza".
10. Un
"i" in loc de doi
"ii" - Verbul "a sti" are doi "i" la persoana a II-a singular, indicativ prezent si conjunctiv prezent, forma afirmativa si forma negativa.

Amazing 24 Feb. 2015 17:51:30
Rușine sã vã fie !! Scriți fãrã diacritice!!!