Fiecare parinte a trecut macar o data in viata printr-o serie de greseli in procesul educational al copiilor. Important este sa invatam ceva din ele si sa ne sustinem si protejam copiii fara sa facem lucruri in locul lor.
Iata care sunt cele 4 greseli majore pe care le fac parintii in educatia copiilor lor:
Fac lucruri in locul lor: de multe ori, cei mici primesc la scoala teme mai grele decat pot ei rezolva sau sunt prea obositi dupa cinci-sase ore de cursuri pentru a se ocupa si de proiectele de acasa. Multi parinti incearca sa ii ajute si rezolva temele in locul lor. Este cea mai mare greseala. Daca vreti sa ii ajutati cu adevarat, incercati sa ii faceti sa inteleaga care este rezolvarea corecta a temelor, fara sa le scrieti in locul lor!
Contradictii intre parinti: atunci cand unul dintre parinti este mai permisiv, iar celalalt este mai autoritar, copilul devine confuz si nu stie pe cine sa asculte. Aceasta atitudine l-ar putea determina sa devina mai apropiat de parintele care ii ia apararea si ii permite sa faca lucrurile pe care celalalt i le interzice, acesta din urma pierzand din simpatia celui mic.
Incalcarea regulilor: pedepsele aplicate de parinti fac parte din procesul educational. Desigur, atunci cand nu includ violenta sau agresivitate. Totusi, daca ii promiteti unui copil ca nu are voie la televizor pana nu isi termina temele, este indicat sa respecatati aceasta regula. Daca va razganditi pe parcurs, ii veti da de inteles ca poate face ce vrea intotdeauna si ca pedepsele oricum ii vor fi anulate.
Comparatiile cu alti copii: orice copil greseste, oricat de perfect ar fi, oricat de mult al invata si oricat de bine s-ar descurca la scoala. Indiferent daca aveti un copil care obisnuieste sa fie premiant sau daca nivelul sau educational este unul mediu, daca il comparati cu alti colegi care obtin rezultate mai bune nu faceti altceva decat sa il frustrati. Asta nu il va ambitiona sa invete mai bine, ci sa sa se indeparteze de colegii lui.