Noul ministru al Educatiei din Guvernul Ciolos va implementa o serie de criterii de evaluare a performantei profesorilor si se va preocupa de o reforma circulara.
Asadar, strategia principala in domeniul educational consta in "mutarea accentului in actul educational de pe transmiterea de informatie pe crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa pe cadrul didactic" , conform programului de guvernare.
Va prezentam prioritatile Programului de Guvernare in Educatie:
1. Mutarea accentului in actul educational de pe transmiterea de informatie pe crearea de competente pentru viata pe baza nevoilor de dezvoltare personala si umana. Promovarea educatiei inclusive prin cultivarea tolerantei, nediscriminarii si acceptarii diferentei in scoli si in societate.
2. Initierea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel incat continutul educational sa corespunda cu cerintele de pe piata muncii si ale societatii digitale.
3. Redefinirea statutului cadrului didactic in societate prin salarizare, cariera, criterii de evaluare a performantei, autonomie educationala si integritate.
4. Reducerea birocratiei si eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic in domeniul educational.
5. Cresterea performantei programelor de formare, cercetare si inovare universitara in clustere integrate (invatamant-cercetare-productie).
Alte propuneri:
- Cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor prin crearea de programe de sprijin in demararea afacerilor, acordarea de facilitati fiscale pentru angajatori, sprijin pentru obtinerea primului loc de munca, servicii de informare, orientare si consiliere profesionala.
- Standarde minime privind investitiile publice: scoli, dispensare, lacase de cult, servicii de electricitate, apa si canalizare, iluminat public, salubrizare.
- Cresterea sigurantei in scoli, a managementului si capacitatii de interventie a ISU.
- Finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007 - 2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru perioada 2014 - 2020.
- Crearea unei scoli superioare de administratie publica si sustinerea evolutiei in cariera publica pe baza de programe de dezvoltare profesionala.
Descarca de aici Programul de Guvernare al Executivului Ciolos >>
Ioana 11 Ian. 2016 22:20:07
Vor sa scoata din orele de georgafie sau istorie, sa scoata de la unele clase de gimnaziueducatia plastica si educatia muzicala, dar lasa in continuare neatinsa ora de religie. Este rusinos ce se intampla. In loc sa le asigure copiilor o educatie generala complexa, prefera habotnicismul, povestile mistice, moastele si popii. Este o rusine pentru secolul in care traim. RUSINE!Lemnete Marcela 26 Nov. 2015 13:05:26
Ce eficienta are ora de religie daca se preda ca o stiinta? Daca s-ar ocupa de comportament, cu calm si rabdare de pilda cate 1 singura porunca pe an scolar vom avea o generatie care nu mai are nevoie de atatea programe antiviolenta si POATE politicienti care nu mai ajung la puscarie!I. Horvath 20 Nov. 2015 06:16:48
Lipsește cel mai important lucru: separarea anvãțãmantului de BOR. Scoaterea religiei din tot sistemul școlar. Religia trebuie sã meargã anapoi unde aparține: viața privatã, particularã a cetãțenilor.Tamas Eva 19 Nov. 2015 09:54:27
D-nule Popovici. Va rog frumos sa nu faceti generalizari. Sunt multi profesori care isi fac treaba asa cum trebuie, si fac chiar mai mult decat atat. Si sa nu pomenim de cat castiga pentru acesta. E treba scolii d-voastre, si chiar personal al d-voastra ca nu faceti nimic sa scapati de aceasta profesoara care nu face nimic. Dar nu uitati ca in foarte multe locuri problema se pune invers: sunt copii si parinti carora nu le pasa de cat si ce fac profesorii la clasa. Poate sa faca un profesor orice, sa aduca chiar luna de pe cer, parintilor nici asa nu le place. Se revolta chiar si in clasa a VIII-a sau a XII-a pentru temele pe care copii lor ar trebui sa faca, cica saracii copii, dupa masa sau in week-end, ar trebui sa se odihneasca sau sa se joace cat mai mult pe tableta sau pc, si sa nu stea langa birou facand teme. Sunt si parinti care trimit copii la meditatii numai sa nu stea langa copii lor dupamasa, si sa scapa de povara verificarii temelor. Adevarul e intotdeauna la mijloc. Si daca nu va convine un profesor, pentru ca nu isi face treaba puteti chiar sa va mutati copilul intr-o alta scoala, sau urmati procedurile care trebuie pentru a sili profesoara respectiva sa faca treaba cum trebuie.Popovici George 18 Nov. 2015 09:26:37
Sa va spun care este una din problemele actuale ale invatamantului: copilul meu este cls. a VIII-a, la o scoala de cartier in Bucuresti. Actuala profesoara de matematica nu le preda lectiile, ii pune sa faca comnspecte din manual. Cand copiii au spus in clasa ca nu au inteles problema x, profesoara le-a rezolvat-o pe tabla, fara sa explice absolut nimic, cu buretele in mana cealalta pe masura ce scria cu 1 mana, cu cealalta stergea.... Nu ler explica absolut nimic in clasa !! De cde, va intrebati?? Pt ca, cine vrea sa mai si inteleaga, sa vina la meditatii la profesoara respectivew, pe bani !!! Asta e una din problemele acute ale invatamamntului actual nu generalizez, dar toti cunoscutii mei au reclamat aceasta probleme la copiii lor !!: profesorii nu fac aproape nimic la clasa mai ales cei de matematoica, romane, elngela, fizica, chimie, biologie, materiile care prezinta interes....Dupa parerea mea, asta e o problema grava; nu exista posibilitatea unui feed-back real, din partea copiilor, la adresa acestor profesori care-si bat joc de ei la ore!! Aici este adevarata problema a scolilor/liceelor !!
Cerasela 17 Nov. 2015 23:04:09
Niste idei cu adevarat bune, sa vedem cat e aplicat dintre ele.