Toti elevii claselor I-VIII vor invata dimineata, iar acolo unde se poate si cursurile liceale ar putea sa se desfasoare de asemenea in intervalul 8:00-13:00. Aceasta este propunerea legislativa care a primit avizul favorabil al Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor.
Initiatorii propunerii arata ca in prima parte a zilei elevii se concentreaza mai usor, retin mai bine informatiile si dau un randament mai bun. In plus, daca invata dupa amiaza nu isi potrivesc programul cu parintii lor, iar de aici pleaca mai multe neintelegeri in familie.
Parlamentarul Maria Grecea, care a initiat acest proiect, arata ca "schimbarea are ca scop maximizarea randamentului elevilor de la toate ciclurile de invatamant. Demersul se bazeaza pe opinia indreptatita a specialistilor in domeniu, care sustin ca elevii dau cel mai bun randament in intervalul 8:00-13:00".
In cazul in care scolile vor modifica programul elevilor si acestia vor invata de dimineata, parintii vor scapa astfel de grija copiilor lasati nesupravegheati acasa si ii pot conduce la scoala chiar inainte de a pleca la serviciu.
Modificarea programului scolar intr-un singur schimb ii avantajeaza pe elevii care invata dupa amiaza si pentru ca astfel vor avea mai mult timp pentru teme, dar si pentru relaxare.
"In schimbul doi ei merg deja obositi la scoala, pranzul devine cina, iar temele se fac noaptea tarziu. Initiativa asigura egalitate de sanse deoarece consider ca nu este corect ca unii copii sa invete dimineata si altii dupa-amiaza avand in vedere ca toate studiile de psihologie si pedagogie arata eficienta maxima a elevilor intre orele 8:00 - 13:00", se arata in expunerea de motive a proiectului.
Asa cum aminteam la inceputul articolului, proiectul a primit avizul favorabil al Camerei Deputatilor, insa in acest moment pare imposibil de aplicat in unitatile de invatamant din tara, din cauza lipsei spatiilor, motiv pentru care unitatile scolare nu pot fi obligate sau sanctionate daca nu isi modifica programul.
In cele mai multe unitati de invatamant, programul elevilor este organizat in doua schimburi tocmai din lipsa spatiilor, a numarului mic de sali de clasa dar si pentru ca numarul profesorilor este insuficient pentru a preda la toate clasele daca s-ar invata doar de dimineata.
Adrian 19 Oct. 2015 01:07:49
Pana nu vad nu cred ! Ar fi ceva fenomenal sa nu mai chinuie copii pana la orele 15. De aceea ma abtin ...pana vad implementataSava Adrian 18 Oct. 2015 11:18:49
nota 10Stoica Nicoleta 17 Oct. 2015 09:40:29
Buna initiativa. Dar ar trebui sa sa fie insotita si de un plan de implementare care sa forteze autotitatile sa faca spatii noi. Se invata dupa-amiaza tocmai datorita lipsei spatiului. Dar motivul ca nu sunt suficiente cadre didactice pentru a se invata numai dimineata este o aberatie. Asta nu este un motiv real ci doar o eroare a jurnalistilor.Stanciu Anca 16 Oct. 2015 23:35:48
Cred ca mai degraba ar trebui sa rasara cladiri pentru scoli. In Constanta nu s-a mai construit o scoala noua ......Da' biserici si la colt de strada , in pe trotuar , intre blocuri.E cel putin ciudata situatia tinand cont ca nr copiilor nr de nascuti vii , rata deceselor infantile si raportul nr nascuti vii/nr deceseeste tot mai mic. Teoretic ar trebui sa existe spatii sau ca scolile al caror nr de elevi este foarte mic sa fie comasate si atunci ar xista sufiiente sali.Da' ce ne facem cu lipsa cadrelor didactice si/sau cu lipsa , unora dintre ele, profesionalismului si pedagogiei?
Lavinia Trusca 16 Oct. 2015 12:53:48
Laudabile aceste initiative insa din pacate sunt facute de catre parlamentari doar cu scopul de a-si justifica salariul si prezenta in nici un caz pentru ca le-ar pasa sau i-ar interesa cu adevarat aceste probleme ale societatii.Diana Ungur 16 Oct. 2015 09:30:30
Si fetita mea face la scoala cate 3 luni pe dupa-amiaza si invatatoarea ne-a spus ca nici un copil pe la ora 14 nu mai poate fi atent la clasa. Noi am facut demersuri pt modificarea programului dar nu am rezolvat nimic, ea este in clasa a-3-a si asa a fost si anul trecut.Este bine ca vor obliga directorii scolilor sa nu mai faca atatea clase 0 daca nu au spatiu.Vio 16 Oct. 2015 09:06:47
Sunt absolut de acord cu Dumneavoastra, Domnule Vladimir Dumitru! Aveti perfecta dreptate! Dar intotdeauna la noi "s-a pus caruta inaintea cailor".Probabil va fi la fel ca si in situatia trecerii clasei pregatitoare la scoala, cand in cele mai multe unitati scolare din tara, copiii au ajuns sa invete, fie in sala de sport, fie in biblioteca scolii, sau chiar pe hol.
Pe de alta parte, Scoala Romaneasca s-a obisnuit cu astfel de hotarari, "in folosul elevului" si le-a pus in aplicare/ fara nicio ezitare.
Vladimir Dumitru 16 Oct. 2015 06:42:28
Sunt TOTAL de acord cu diagnosticul experților și susțin acest demers ar fi ideal ca activitãțile sã se desfãșoare dimineața dar existã un maaare dar : an rural problema e ca și rezolvatã an cea mai mare mãsurã . Dar an urban, pur și simplu NU este posibil dintr-un motiv foarte simplu: NU sunt atatea unitãți școlare clãdiri care sã permitã aplicarea acestei strategii !!! Numai antr-un orãșel de provincie cum e Mãcinul cu aprox. 8500 de locuitori, an prezent ar trebui construite alte douã clãdiri pentru cele douã școli gimnaziale deja existente! Concluzii:1. Ori an țarã, an orașe antr-un singur an vor rãsãri o pleiadã de clãdiri una și una pentru respectarea acestei legi ia s-o vedem și pe-asta :-P
2. Ori, și de aceastã datã se va dovedi cat de rupți de realitate sunt unii majoritatea? parlamentari cand fac astfel de propuneri, frumoase ce-i drept dar inaplicabile oricat de determinați am fi sã le punem an practicã !