Oficial: Salariile din invatamant cresc cu 15%. De cand se aplica majorarea si cine poate beneficia de ea

De Ana-Maria Tudor
la 12 Oct. 2015 Exclusiv
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oficial: Salariile din invatamant cresc cu 15%. De cand se aplica majorarea si cine poate beneficia de ea12Oct.2015

Reprezentantii Guvernului se intalnesc luni cu sindicalistii pentru a negocia procentul cu care urmeaza sa creasca salariile cadrelor didactice, pana la sfarsitul anului 2015.

UPDATE: 16:30 In sfarsit, cadrele didactice obtin majorarea salariala pe care au solicitat-o. Ministrul Educatiei a anuntat, in urma intalnirii cu sindicalistii, ca salariile personalului din invatamant vor creste cu 15% din data de 1 decembrie.

De majorarea salariala vor beneficia 304.000 de persoane, atat cadre didactice, cat si personal auxiliar.


"Am convenit ca dupa ce s-au acordat cresteri salariale de 10 la suta pentru personalul didactic si didactic auxiliar, 5 la suta in martie si 5 la suta in septembrie, dupa ce s-au acordat cresteri de 12 la suta pentru personalul nedidactic, in luna august, sa se mai acorde in acest an, incepand cu 1 decembrie, o crestere de 15 la suta pentru tot personalul din invatamant - didactic, didactic auxiliar si nedidactic", a declarat luni ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

La ultimele negocieri, reprezentantii Guvernului si ai Ministerului Educatiei au promis sindicalistilor majorari salariale in invatamant de cel putin 10%, suplimentar fata de cele doua majorari aplicate deja in anul 2015.

Cel mai probabil, profesorii vor primi salarii mai mari din luna decembrie 2015, inainte de intrarea in vigoare a legii salarizarii personalului platit din fonduri publice.

Ministrul Educatiei a mai anuntat ca, prin intermediul unui raport semnat de Guvern cu sindicatele din Educatie, in urmatorii 3 ani salariile profesorilor vor fi majorate in total cu 30%, majorarile facandu-se treptat, cu cate 5% din salariul de baza.

Primele doua majorari salariale ale profesorilor au fost deja inregistrate - mai intai in martie 2015 si apoi in septembrie 2015, iar urmatoarele sunt programate astfel:
1 aprilie 2016 - 5%
1 octombrie 2016 - 5%
1 ianuarie 2017 - 5%
1 octombrie 2017 - 5%

Sindicalistii au solicitat Guvernului masuri urgente pentru majorarea salariilor din sistem inainte de sfarsitul anului 2015 cu cel putin 15%. Angajatii din Educatie, nemultumiti de salariile mici pe care le primesc lunar, au fost deranjati si de majorarea salariala aplicata de Guvern doar personalului medical, care de la 1 octombrie va primi cu 25% mai mult la salariu si considera ca si Educatia, ca si Sanatatea, ar trebui sa reprezinte o prioritate.

"In acest moment salariu minim brut pe tara este de 1.050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5% de la data de 1 septembrie 2015, prevazuta in OUG nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant.

Apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai", potrivit unui comunicat de presa transmis de FSLI.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

salarii profesori salarii cadre didactice salarizare profesori salarii invatamant


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
15Oct.2015

Che 15 Oct. 2015 19:58:42

Domnule anonim! Nu este discriminare, este capitalism! capitalismul se bazeazã pe inechitate socialã.
13Oct.2015

Anonim 13 Oct. 2015 08:52:32

E ceva bine, dar inca nu este corect. Aceste mariri salariale in % este o discriminatorie pentru unele cadre didactice. Sa luam de ex. felul urmator:
Un profesor univ. care ia un salariu de 4.000 lei, prin cei 15% care se adauga de la 1 dec. un prof. univ. va avea un salariu de 4600 lei.
O educatoare de la gradinita, care are un salariu de 1000 lei, prin adaugarea a celor 15%, de la 1 dec. va lua 1150 lei.
Se vede ca exista o diferenta mare intre aceste mariri, unul ia in plus 600 lei prof. univ., iar alta ia in plus doar 150 lei?
Nu e cam discriminatoriu?
Ganditi-va ca la gradinita, unii copii de 3 ani, dupa ce parintele il aduce la gradinita, copilul plange dupa parintele plecat, iar educatoarea trebuie sa il potoleasca, sa il alinte ca sa nu mai planga. Alti copii de la gradinita, mai fac nevoile pe ei, iar educatoarea trebuie sa suporte mirosul, sa ii schimbe, etc.
Face acelasi lucru si profesorul univ.? Si atunci de ce se fac diferente mai mari la salariile profesoriilor univ.?
Propun ca din luna aprilie, in loc sa se mai dea salarii in %, sa se dea salarii fixe, indiferent de gradul de profesie, fie ca este educator, invatator, profesor de gimnaziu, de liceu sau universitar, acestia sa primeasca salarii fixe a cate 150 lei incepand cu luna aprilie 2016. Apoi inca 150 lei incepand cu luna octombrie 2016. In felul acesta sansele la salarii sunt egale, toti sunt cadre didactice, toti muncesc, iar profesorii univ. nu muncesc de 4-5 ori mai mult decat un educator sau decat un invatator.
Sa fim seriosi d-le ministrui Sorin Campeanu!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//