Elevii claselor I-IV ar putea primi tichete in valoare de 200 de lei pe luna pentru programul "scoala dupa scoala". Implementarea acestor tichete face parte dintr-un proiect de modificare a Legii Educatiei, initiat de deputatii PNL Raluca Turcan si Claudia Boghicevici
Potrivit initiatoarelor proiectului de modificare a Legii Educatiei, acesta prevede ca statul sa finanteze programul "scoala dupa scoala" cu tichete de 200 de lei pe luna pentru elevii claselor I-IV.
Valoarea tichetelor pentru programul "scoala dupa scoala" urmeaza sa fie actualizata si indexata anual cu rata inflatiei, printr-o hotarare de guvern, propun initiatoarele acestui proiect.
"Tichetul are scop exclusiv educational, este netransferabil altor beneficiari, iar scolile sunt cele care deconteaza serviciul. Parintele/reprezentantul legal opteaza pentru acest tichet, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala", prevede documentul.
Scopul acordarii de tichete pentru programul "scoala dupa scoala" pentru elevii din invatamantul primar este acela de a-i incuraja pe parinti sa nu renunte la locurile de munca pentru supravegherea copiilor.
"Vedem acest demers ca o investitie in viitorul copilului. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilita in functie de indicatorul social de referinta si se indexeaza anual cu indicele de inflatie. El reprezinta un ajutor pentru fiecare elev si cuantumul acestuia va acoperi, integral sau partial, costurile scolii sau ale organizatiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, dupa finalizarea lectiilor", se arata in proiectul legislativ.
Atentie! Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor si urmeaza sa fie supus dezbaterii in comisiile de specialitate.
Remus O. 01 Ian. 2016 13:15:27
Doamna Elena, spuneți cã "INTR-O UNITATE DE INVATAMANT DE STAT, doar pentru elevii ai caror parinti il pot sustine financiar, poate fi considerata ca o masura discriminatoare dpdv al dreptului la sanselor egale la educatie de calitate"; nu credeți cã ar fi tot o mãsurã discriminatorie aprobarea acestui demers doar pentru unitãțile de anvãțãmant de stat excluzand pe cele private?Elena 13 Sep. 2015 12:11:30
In calitate de cadru didactic consider ca programul after-school este FOARTE NECESAR si mai cred ca TREBUIE GENERALIZAT si ORGANIZAT de catre MECS in toate scolile de stat, cel putin la ciclul primar daca nu se poate acum in tot sistemul de invatamant obligatoriu in toate zonele/localitatile dezavantajate socio-economice. Optiunea de a frecventa un astfel de program, INTR-O UNITATE DE INVATAMANT DE STAT, doar pentru elevii ai caror parinti il pot sustine financiar, poate fi considerata ca o masura discriminatoare dpdv al "dreptului la sanselor egale la educatie de calitate". In plus, organizarea unui astfel de program ar trebui organizat in asa fel incat sansele de a fi transformat intr-o "afacere" pt unii sau pt altii sa fie diminuate cat de mult posibil. Candva am sperat ca finantarile europene pot indrepta aceasta nedreptate, dar acum nici aceasta speranta nu o mai am pentru ca, pana acum, in zona in care lucrez, scolile selectate in astfel de programe au fost mereu aceleasi proiectele cat si selectarea scolilor nu s-au realizat transparent, deci nu cunosc exact nici ce proiecte se deruleaza, deci de cristerii nici nu se pune problema. Am aflat si eu despre acestea ba de la posturile locale, ba de la colegi. Stiu sigur ca acolo unde lucrez am ramas singurul calificat si elevii nu au benefiaciat niciodata de vreun program de acest tip, desi au MARE nevoie. Sper ca aceasta problema sa fie rezolvata in noua lege intr-un mod cat mai corect posibil fata de elevi, altfel ... in aceste zone/localitati, unde uneori se lucreaza doar cu profesori necalificati pt ca cei calificati nici nu vor sa auda de astfel de scoli rezultatele la evaluarile elevilor nu pot constitui criterii de salarizare a cadrelor didactice, pt ca astfel, acestea ar deveni si acestea victime ale discriminarii, asa cum sunt elevii in acest moment. Cand ai conditii si timp poti face si minuni, cand nu le ai, abia daca reusesti sa misti ceva. Oare, MECS POATE PUNE PE PICIOR DE EGALITATE SCOLILE DIN ZONE/LOCALITATI DEZAVANTAJATE, FARA PROGRAME AFTER-SCHOOL CU SCOLILE UNDE ACEST PROGRAM SE DERULEAZA DE ANI DE ZILE CU PARTICIPAREA CELOR MAI BUNE CADRE DIDACTICE CALIFICATE?Prof.dr.fiz.Ioan Grosu 04 Aug. 2015 09:43:32
Referitor la TICHETE DE @ lei pentru elevii claselor primare pentru SCHOOL AFTER SCHOOL ."Vedem acest demers ca o investitie in viitorul copilului........" DA frumos spus !!!! O achizitie ar fi TITIREZUL CONTROLABIL , inventie romaneasca , nascuta din stiinta de carte, cu un potential educativ neexplorat indeajuns inca. Are doar efecte pozitive asupra copiilor scolari . Imbunatateste rabdarea , indeminarea practica, coordonarea mina-ochi . Citeva beneficii au fost prezentate in 2 articole:http://manuscript.sciknow.org/uploads/oje/pub/oje_1369821921.pdfhttp://pubs.sciepub.com/education/2/3/3/education-2-3-3.pdf
Alte detalii pe http://www.google.com CU grosu,titirez SAU grosu,top-speedy . Mobil +40 726 024 330