Un proiect de ordin comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii arata ca pentru inscrierea copiilor in colectivitate, parintii vor prezenta doar o adeverinta medicala cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila.
"Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila", subliniaza purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Adeverinta medicala necesara inscrierii la scoala sau gradinita va include informatii privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.
Elevii care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate vor fi supusi unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala (pentru copii peste trei ani).
Adeverinta medicala va fi eliberata de medicul de familie sau de medicul colectivitatii de la care provine copilul, se arata in proiectul Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei.
Potrivit ministrului Educatiei, analizele pentru inscrierea in colectivitate nu erau obligatorii nici pana acum, insa erau solicitate de directorii unitatilor de invatamant din cauza unui obicei creat in urma cu multi ani.
Astfel, pentru inscrierea copiilor in colectivitate, parintii erau obligati sa faca urmatoarele analize pentru copii, pentru care plateau din propriul buzunar:
- Examen coproparazitologic microscopic - pentru identificarea parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia) -
12 lei
- Exudat faringian si nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc. Daca este cazul se impune antibiograma pentru culturi pozitive -
25 lei
- Coprocultura (inclusiv antibiograma) - pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale -
25 lei
Urmariti aici Stirile din invatamantul primar sau urmariti pagina noastra de Facebook
de
Ana-Maria Tudor
Jurnalist - Educatie si Invatamant
5 ani de experienta in domeniul editorial
Specializari in Relatii Publice, Marketing si Managementul Afacerilor,
Educatie si Invatamant
Adresa de email: mariat@rs.ro
Elena 28 Aug. 2015 16:42:16
Analizele si aviz epidemiologic nu erau cerute la scoala. Unele gradinite particulare cereau coproparazitologic, gradinitele de stat cereau si exudat. Am copil in clasa a II-a si stiu ce vorbesc. Intr-adevar le este ceruta adeverinta pentru sport si aviz epidemiologic daca pleaca in tabere. In schimb, cei care fac sport de performanta cum este fiul meu nu au unde sa faca un EKG sau un EKG de efort. Rusinos! Anul trecut m-am chinuit cateva luni...la G Alexandrescu mi-au zis ca aparatul este inchiriat si ca il dau inapoi si ca nu pot sa imi faca programare sa nu va inchipuiti ca era vreo coada pe acolo, la Budimex iti fac programare dupa luni de zile, cand expira si trimiterea de la medicul de familie si trebuie sa alergi ca prostul sa iti iei alta...mi-am luat si eu vreo doua trimiteri si pana la urma am renuntat la ideea de a fi un parinte care isi doreste pentru linistea personala o investigatie. Trist!!! I se face o evaluare sumara de catre club inainte de a intra in concurs... dar niciodata ceva legat de inima.